Как да изберем името на домейн за нашия сайт?

1
2673
прегледа
името на домейн

Защо е важно името на домейна?

Името на домейн е едно от нещата, върху които трябва да се съсредоточите, преди да започнете да създавате сайт. Но защо това е важно!?

  1. Името на домейна е лицето на Вашата дейност или бизнес
  2. Веднъж избрано, името на домейна не може да бъде изменяно във времето, за разлика от дизайна на сайта или неговата функционалност
  3. Не на последно място, името на домейна е важно, защото е от значение за начина, по който търсачките ще го класират при търсене.

Правила при изборa на името на домейн

Ето някои правила от блога на moz.com, които според тях са важни при избора на името на домейн:

Изберете името да отговаря на Вашата марка (бранд)

Изберете такова име на домейна, което да звучи като Вашата марка. Ако имате утвърден бранд, използвайте името му за име на домейна. Ако бизнесът или дейността Ви е нова, първо помислете за марката си, чак тогава изберете име на домейна.

В никакъв случай не използвайте тире между думите или ако нещо Ви задължава, ограничете се до използването само на едно тире.

Името на домейна трябва да бъде запомнящо се, да се откроява и да подскаже на потребителите за какво се отнася сайта.

Нека дадем пример с домейн, който ще използваме за новия си електронен магазин за продажба на дигитални книги:

  • digitalni-knigi.com или elektronni-knigi.com, дават представа какъв ще е сайта, четат се гладко, но са трудни за запомняне;
  • eknigi.com или ebook.com, дават представа какъв ще е сайта, четат се гладко и са много по-лесни за запомняне.

Запомнящи се имена за домейн

Въпреки, че никой няма да набира ръчно домейна на сайта в браузера, а всеки потребител ще достига до него кликвайки на връзка – това е важно. Запомнянето на името на домейна има значение, заради особеност на нашите умове. Потребителите ще изберат марката, която са запомнили, пред много други. Дали това е свързано с доверието, можем само да гадаем.

Ако не можете да произнесете лесно името на домейна или да го запомните, по добре потърсете друго име!

Използвайте кратки имена

Съветът за кратки имена е свързано отново с горното правило. Колкото по-кратко е името на домейна, толкова по-гъвкаво е то за запомняне, за писане, за споделяне и т.н.

За предпочитане е да използвате .com разширение

Разширението .com все още е най-използвания TLD (Top-level domain). Хората все още го набират по инерция. Допуска се, че някой може да е запомнил бранда Ви и да сгреши домейна, защото е различен от .com.

Друга възможност е използването на регионални TLD, като .bg, например за България или .net за дигитални услуги, .org за организации и т.н.

Името на домейна като ключови думи

Ако можете да обясните за какво се отнася сайта Ви с една ключова дума – използвайте я за име на домейна. В никакъв случай, обаче не се опитвайте да създавате богат на ключови думи домейн. Google ще разбере намеренията Ви и може да не получите очаквания резултат.

Така например домейна chudesni-recepti-za-doma.com е много по-малко полезен от vkusno.com.

Проверете името на домейна в BlackList

Когато изберете името на Вашия домейн, имайте предвид, че той може да е бил използван вече от някой друг. Възможно е с него да са извършвани нерегламентирани действия и той да е обременен и добавен в „Черен списък” на домейните. Така например, ако от избрания домейн са изпращани спам имейли или сайта, към който е сочил е наказан от Гугъл, Вие ще носите бремето на тези обстоятелства.

В Интернет има достатъчно инструменти, чрез които може да проверите това, преди да го закупите. Ето някои от тях:

http://www.bannedcheck.com/ – проверява дали домейна е баннат от Google и Google Adsense

https://ismywebsitepenalized.com/ – проверява дали домейна е наказан от Google

https://mxtoolbox.com/blacklists.aspx – проверява дали домейна е използван за изпращане на спам имейли

Откъде да закупим домейн

От години работим с българската хостинг компания ICN. Управляваме десетки сайтове при тях, а със сайтовете на нашите партньори, броят им надвишава 100. Радваме се на добри цени, технически параметри и поддръжка, предоставени от хостинг компанията. Силно препоръчваме използването на техните хостинг пакети и регистрирането на домейни при тях.

1 коментар

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете Вашия коментар
Моля, въведете Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.