Всичко за домейните

0
2847
прегледа
домейн

Какво е домейн?

Домейните са уникални, интернет адреси на уебсайтове , които са лесно разбираеми от човек. Те се състоят от три части: домейн от най-високо ниво (top-level domain, обикновено наричани разширения), домейн име (domain или IP адрес) и евентуално поддомейн (subdomain).

домейн

Комбинацията от името на домейна (domain name) и домейна от най-високо ниво (top-level-domain), се нарича „основен домейн” (root domain).

https://” е част от адреса на страниците, но не е част от домейна и се нарича “протокол”.

Надолу ще кажем по няколко думи за всяка част от домейна.

Домейн от най-високо ниво – Top-level domain

Top-level domain (TLD) е термин за разширението, което се намира в края на името на домейна, след последната точка. Някои примери за TLD са: .com, .net, .org, .edu и т.н.

Има над 1000 възможни домейни от най-високо ниво (TLD) или разширения, от които уебмастерите могат да изберат. Някои от тях се асоциират с определена държава, като .uk (Обединено Кралство) или .bg (България). Тези разширения, които определят някаква държава се наричат country code top-level domain или ccTLDs.

Име на домейн (Domain name)

Имената на домейните са на второ ниво в йерархията и структурата на домейните (след домейна от най-високо ниво). Имената на домейните и домейна от най-високо ниво, се наричат основен домейн (root domain). Основните домейни се закупуват от регистратори на домейни и представляват специфично, уникално местоположение на уебсайт.

Ето няколко примера за имена на домейни: www.abv.bg, https://cpudevices.com, www.blogspot.com .

Търсачките използват имената на домейните като ключови думи и фактор за класиране при търсене. Така например, www.kartina.bg ще има много добро класиране при търсене в Google на фразата „картина”. Бъдете внимателни, обаче при избора си на домейн имена. С усъвършенстването и обновяването на алгоритъма на Google, домейн име от вида www.naj-dobrata-kartina-v-balgaria.com, най-вероятно ще се оцени като спам от търсачката и ще получите обратен от очаквания ефект.

Домейн от най-високо ниво (Root domain)

Терминът root domain първоначално е създаден за нуждите на domain-name servers (DNS). Root domain представлява комбинация от двете части на домейна – домейн името (domain name) и домейна от най-високо ниво (top-level domain TLD или разширението). Като цяло, това образува окончателния адрес на уебсайта. Вашият root domain на сайта е неговата начална страница. Като част от адреса на всяка една страница от уебсайта Ви, се съдържа и основния домейн.

Ето няколко примера за основни домейни: cpudevices.com, abv.bg, google.com .

Всички страници от един уебсайт имат един и същ основен домейн (root domain). Няма два различни уебсайта, които да имат един и същ root domain.

Поддомейн (Subdomain)

Поддомейните са третото ниво в йерархията и структурата на домейните. Те се поставят пред основния домейн (root domain) и се разделят от него с точка.

Например, „blog.cpudevices.com” и „www.cpudevices.com” са два поддомейна на основния домейн „cpudevices.com”. Поддомейните са под непосредствен контрол на уебмастерите и те са свободни да измислят всевъзможни имена за тях.

Добри практики по отношение на SEO

За да увеличите трафика си от търсачките, е добре да спазвате описаните по-долу препоръки. Ако искате да научите повече, прочетете Как да изберем името на домейн за нашия сайт?

Защо трафикът от търсачките е по-ценен? За разлика от трафикът, идващ от социалните мрежи, този от търсачките е органичен. Това означава, че потребителите достигащи сайта Ви, са потърсили в търсачката фраза, която отговаря на Вашето съдържание. Такива потребители са потенциални клиенти на Вашите услуги или продукти.

Избирайте запомнящи се имена на домейни

Късите имена на домейни са лесни за запомняне, лесни за писане и лесни за изричане. Те са подходящи за вербална реклама, защото освен, че потребителите ще Ви намират чрез търсачките, те също ще говорят за Вас. Избягвайте имена на домейни, които са по-големи от 15 знака или съдържат знаци, трудни за произнасяне.

Имената на домейните, които са лесни за произнасяне от хората, са по-добри и за търсачките.

Използвайте ключова дума в името на домейна

Както вече споменахме, имената на домейните се използват като ключови думи от търсачките и то с висока тежест. Ако с една дума можете да определите Вашата марка, бизнес или организация – използвайте я. Не използвайте, обаче имена на домейни – богати на ключови думи, като например naj-dobrata-pica-v-sofia.bg. С последните промени в алгоритъма на Google, това по-скоро ще се приеме за спам и сайта ще се оцени като нискокачествен.

Избягвайте използването на тирета в името на домейна

Ако имате в името на домейна си две думи, може би ще поискате да ги разделите с тире, например www.cpu-devices.com. Имайте предвид, обаче, че използването на тирета се приема за спам от търсачките. Това намалява лесното им четене и запомняне. Избягвайте да използвате тирета в името на домейна си, но ако е наложително – ограничете се до използването на едно.

Избягвайте разширения различни от .com

Когато уебмастерите регистрират домейн имена, те се водят от ключовата дума в домейна, която са избрали. Ако не открият свободен .com домейн с това име, те регистрират домейна с друго разширение (TLD), като например .net, .info и т.н. Така уебмастерите разчитат, че ще увеличат трафика към сайта си. Не препоръчваме по отношение на SEO закупуването на нискокачествени разширения, като например .biz, .info, .name и т.н. Тъй като те са по-малко известни, често сайта Ви ще бъде асоцииран като спам.

Поддиректории срещу поддомейни

Според Google, няма значение дали Вашето съдържание ще бъде в субдиректория или поддомейн. От това се разбира, че ако имате блог, не би трябвало да има значение дали неговото съдържание ще бъде на blog.domain.com или на domain.com/blog. Според moz.com, обаче, такова значение има. Те обясняват, че съдържанието, което се намира в поддиректория (в случая domain.com/blog), ще се индексира по-добре. Ето и препратка към дискусия, която е провокирана от потребител на moz.com, който ги подканя да ревизират мнението си.

Не се тревожете да възрастта на домейна

Битува мнението, че възрастта на домейна е фактор с огромна тежест за Google, но това е мит според moz.com. Когато е попитан за това, оглавяващия отдела за спам в Google, Матс Кътс казва: „Доколкото ми е известно, нито една търсачка не е потвърдила, че използва възрастта на домейна, като фактор за класиране при търсене…”. В допълнение на други въпроси, той отговаря: „Разликата между домейни, които са на шест месеца и на една година, не е толкова голяма…”

Независимо от горното, има голямо значение при закупуването на нов домейн и дали той е бил използван някога. Ако домейна е обременен и някога е използван за спам, Вие ще отнесете последиците от това. Валидно е и обратното. Чисто нов домейн може дълго да Ви носи трафик, ако до скоро е бил добре поддържан и после оставен свободен, за да го регистрирате Вие.

Къде да регистрирам домейн?

От години работим с българската хостинг компания ICN. Управляваме десетки сайтове при тях, а със сайтовете на нашите партньори, броят им надвишава 100. Радваме се на добри цени, технически параметри и поддръжка, предоставени от хостинг компанията. Силно препоръчваме използването на техните хостинг пакети и регистрирането на домейни при тях.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете Вашия коментар
Моля, въведете Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.