Всичко за графичните карти

2
3842
прегледа
графичните карти

Графичните карти (видео карти, display adapter, video adapter, graphics adapter) са устройства, които преобразуват цифровата информация във видео изображение, за да се показва на монитора или на други устройства (телевизор, проектор и др.). Всичко, което виждаме на монитора си, е в резултат на работата на графичната карта.

Вече писахме за процесорите, от които зависи скоростта на компютърната конфигурация. Графичната карта е другия фактор, който определя производителността на компютъра.

Какви са параметрите на графичните карти и каква да избера?

Този въпрос зависи от задачите, които ще решавате с помощта на компютъра си. Колкото по-добра е графичната карта, толкова по-висока е цената й. Като се има предвид, че компютърните компоненти се обезстойностяват за по-малко от 2 години, инвестирането в най-скъпата видео карта не е препоръчително. Това е особено вярно, ако нямате необходимост от високо-производителен графичен адаптер.

За офис приложенията, графичната карта не играе съществена роля, но за игри, графики и CAD системи, обработка на висококачествено видео – имат решаващо значение.

Трябва да отбележим, че има два вида графични карти: интегрирани (вградени) и дискретни (външни). Напоследък даже, от Intel вграждат графичната карта в корпуса на самия процесор. Това не е никак лошо решение, тъй като дава не лоша производителност, за сметка на по-ниска цена. Но това решение не е удачно за геймърска или дизайнерка компютърна конфигурация.

Интегрирана видеокарта

Интегрираната или вградената (вътрешна) графична карта представлява карта, вградена в дънната платка (mother board) на компютъра. Тези карти са с ниска производителност и се използват главно за офис компютри. За сметка на това, вградените карти са евтини и са включени в цената на дънната платка.

Дискретни видео карти

Външната графична карта е специален, външен компютърен компонент, което се поставя (инсталира) в дънната платка. Ако искате високопроизводителна компютърна конфигурация, Вие непременно се нуждаете от външна видео карта.

Характеристики на графичните карти

Спецификации на графичния процесор (GPU)

GPU или Graphic Processor Unit е ядрото на видео картата. Той извършва всички необходими изчисления. Главният параметър на всеки графичен процесор е тактовата честота. Колкото по-висока е тя, толкова по-производителен е графичния процесор. Тактовата честота на графичните процесори (подобно на CPU) се измерва в мегахерци MHz или гигахерци (GHz).

Към момента, средната тактова честота на графичните процесори, варира от 550 до 850 MHz. Новите високопроизводителни модели видео карти, имат тактова честота на GPU от порядъка на 1-1.5 GHz. Тактова честота около 780 MHz се препоръчват за средна употреба.

Размерът на паметта

Паметта е място, където картата съхранява необходимите данни за изграждането на изображението, резултатите от калкулациите, както и готовото за изход изображение. Днес, в съвременните графични карти, главно се използват типовете памет GDDR3 и GDDR5. Други типове памет почти не се използват от разработчиците на карти. Паметите GDDR3 и GDDR5 се различават предимно в скоростта на записване и четене на информацията в тях. GDDR5 е по-добра и се смята за най-мощната в момента. Ако не искате да играете съвременни игри и да спестите пари, изберете карта с GDDR3 памет. В противен случаи, Вашият избор трябва да е графична карта с GDDR5.

Размерът на видео паметта е капацитета на паметта на картата, който се измерва в мегабайти MB. Графичните карти с повече памет са по-добри, но количеството памет не винаги е от решаващо значение, макар да е също фактор за производителността.

Капацитетът на паметта може да варира от 256 MB до 2 GB или повече. За офис приложенията е достатъчно 256 MB, докато минималния размер за игри се счита 512 MB или 768 MB.

Ширина на шината

Графичната картова шина е елемент, което свързва GPU към паметта. Основната характеристика на шината е нейната ширина. Тя показва колко информация може да предаде шината на всеки такт на графичния процесор. Ширината на шината се измерва в бита. Модерните графични карти използват предимно шини с ширина от 128 до 512 бита. По-голямата ширина на шината дава по-голяма производителност на графичната карта. За използването в офис, можете да изберете карта с 128 бита ширина на шината, докато за игри и обработка на видео изображения е препоръчително да изберете ширина 192 или 256 бита (дори 512 бита).

Свързване с дънната платка (mother board)

Обърнете внимание на този раздел, ако искате да инсталирате новата видеокарта към старата дънна платка. Има два основни типа връзки за графични карти към дънните платки – AGP и PCI Express (PCI-E или PCIe). Ако дънната Ви платка поддържа AGP, не можете да свържете графична карта с PCI и обратно.

Повечето модерни карти се свързват чрез PCI Express, с различни версии.

Видове охлаждане

Когато видеокартата работи, отделя значително количество топлина, което налага нейното разсейване (охлаждане). Охлаждащите системи могат да бъдат пасивни и активни.

Пасивните системи за охлаждане извършват разсейването на топлината чрез специални радиатори. Пасивните системи за охлаждане се използват за ниско производителни видео карти. За по-мощните се изискват активни охладителни системи.

Активните системи извършват охлаждането със специални вентилатори. Те са по-шумни, но много по-ефективни.

Повечето съвременни графични адаптери са оборудвани с активни охладителни сиситеми.

Наличие на портове за свързване на устройства

В повечето случаи свързваме монитора с портовете на картата. Способността за свързване към определени изходящи устройства, зависи от наличието на определени портове. Разбира се, можете да използвате специални адаптери, но се препоръчва да имате възможност да свързвате директно устройствата, поради оскъпяване.

  • D-Sub (VGA) – порт на графичната карта, който се използва за предаване на аналогов видео сигнал. Този тип портове доминира до скоро, но все повече се използва в нискобюджетните модели;

vga

  • DVI – използва се за предаване на цифров видео сигнал. Това е също много използван порт до скоро;

dvi

  • HDMI – сравнително нов тип порт. Разработен е така, че да стандартизира свързването на различни цифрови устройства, чрез един порт. Предпочита се все повече за свързване на различни устройства.

hdmi

Преди да изберете Вашата видео карта, определете какви устройства ще свързването към нея. Вижте какви портове има на картата и какви имат Вашите нови или по-стари устройства. Не е необходимо да купувате нов, скъп проектор, при положение, че стария работи перфектно, само защото новата Ви карта няма подходящия порт.

Надяваме се, че познавайки характеристиките на видеокартите, ще вземете информирано решение при избора за Вашата компютърна конфигурация.

2 КОМЕНТАРИ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете Вашия коментар
Моля, въведете Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.