Ръководство за избор на дънна платка (Motherboard)

0
3410
прегледа

Ако казваме, че процесорите (CPU) са мозъка на компютъра, то дънната платка е гръбнака на всеки персонален компютър. С направения избор на дънна платка предопределяме типа на процесорите, които можем да използваме, колко памет ще можем да инсталираме, какви периферни устройства ще използваме и допълнителните функции на компютъра ни. Имайки предвид всичко това, е много важно да направим правилен избор на дънна платка.

Процесорите (CPU), които поддържа дънната платка

Върху дънната платка, обикновено има специфично гнездо (socket), в който се инсталира процесора на компютъра. Това гнездо определя какъв процесор ще можем да инсталираме на платката – AMD или Intel. В допълнение, чипсетът на дънната платка ще определи какви конкретни модели могат да се използват на нея. Поради тези причини, е препоръчително да имате представа предварително, какъв процесор възнамерявате да  използвате. Избор на дънна платка трябва да направите, след като се уверите, че избрания процесор ще може да се поддържа на нея.

Размерът на дънната платка

избор на дънна платка

Искате да сглобите компактна и функционална компютърна конфигурация. Дънните платки се предлагат в три традиционни размера: ATX, micro ATX (mATX) и mini-ITX. Всеки от тях се определя от специфичен размер на дънната платка. Физическият размер на дънната платка се отразява върху броя на слотовете, които има. Например, ATX платката обикновено включва около пет общи слота PCI-Express и/или PCI. Платката mATX, обикновено има само три общи слотове. Mini-ITX платката е толкова малка, че обикновено разполага само с един слот за PCI-Express x16 графична карта.

Същото важи и за слотовете за памет – 4 за ATX, 2 или 4 за mATX, 2 за mini-ITX, както и за SATA портовете – 6 или повече за ATX, 4 до 6 за mATX, 2 до 4 за mini-ITX.

Памет

Както споменахме по-горе, чипсетът играе важна роля при избора на процесор, който може да се използва с дънната платка. Чипсетът, също така определя какъв тип и скорост на паметта може да се инсталира. Размерът на дънната платка и броя на слотовете за памет на нея, ще определи общото количество памет, която може да се инсталира. Помислете колко памет ще Ви е необходима на компютъра, както и дали искате да можете да добавяте по-късно.

Слотове и конектори

Броят и типът на конекторите са важни за това, което ще бъде включвано към компютъра. Ако имате периферни устройства, които изискват конкретен тип връзка или слот, като например USB 3.0, eSATA, HDMI или PCI-Express, ще трябва да се уверите, че избирате дънна платка, която поддържа този тип връзка.

Винаги е възможно да получите карта за разширение на слотовете, която ще добави допълнителни конектори, но от практиката е видно, че устройствата се представят по-добре, когато конекторите са интегрирани в чипсета на дънната платка.

Допълнителни екстри (Features)

Допълнителните екстри, добавени към дънната не са задължителни за работата на компютъра, но са полезни. Те могат да включват неща като вграден WiFi, аудио, блуутуд или RAID контролери.

Ако дънната платка има повече на брой екстри, които не са Ви необходими, това не е проблем. Много от тях могат да бъдат изключвани в BIOS-а на дънната платка. Тези екстри могат да спестят пари, тъй като не изискват допълнителен хардуер при необходимост да се използват.

Overclocking

Ако планирате да овърклокнете процесора си, трябва да сте сигурни, че дънната платка поддържа такава функция. Например, чипсетът трябва да бъде добър, за да поддържа корекцията на множителите и напрежението на процесора, което не е така при всички чипсети. В допълнение, дънните платки, които предлагат подобрено управление на мощността, могат да предложат по-добро ниво на стабилност.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете Вашия коментар
Моля, въведете Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.