Да Ви изберем Лаптоп

5
5779
прегледа
изберем лаптоп

Лаптопът е достатъчно компактен, за да го носите навсякъде и достатъчно мощен, за да работите с всички професионални приложения. Пазарът е наситен с различни модели. Цените също варират в голям диапазон. Ще ни струва доста скъпо ако изберем лаптоп, който не може да работи с необходимите програми. Да купим най-скъпият на пазара, също е лоша идея. Но как да изберем лаптоп, който се намира на критичната точка между цена/необходима производителност?

Ако не искате да четете цялото ни ръководство, прескочете до последния раздел на статията. Попълвайки формата най-долу в статията, ние ще Ви върнем на имейл най-подходящия модел, според нуждите Ви и след проучване на пазара за най-добра цена.

Съвети при избор на лаптоп

Идеалният избор се постига с намирането на златната среда между производителност и цена. По-малката цена ще изисква по-големи компромиси по отношение на производителността и обратно. Преди да пристъпим към избор на лаптоп, трябва да си отговорим на няколко въпроса.

За какво ще използваме лаптопа?

Леки приложения: Сърфиране в Интернет, плащане на сметки онлайн, електронна поща, социални мрежи, разглеждане и споделяне на снимки, създаване на документи. Компютрите, които ще удовлетворят това условие са нископроизводителни и с тях няма да можете да извършвате допълнителни дейности, като видеообработка, например. За сметка на това, те са евтини, леки и много по-мобилни, с по-дълъг живот на батерията, по-устойчиви и по-стабилни. Подходящи са за пътуващи бизнесмени и студенти;

Списък на лаптопи за леки приложения

Средно тежки приложения:  Освен горните дейности, с тези лаптопи ще можете да гледате филми без да засичат, да създавате сложни графики и редактирате фото изображения. Тези лаптопи струват по-скъпо, спрямо  предходните, но дават перспективата да се използват по-дълго и да работят с по-широк диапазон от приложения при необходимост. Подходящи са за масовия потребител;

Списък на лаптопи за средно-тежки приложения

Тежки приложения: На тези компютри ще можете да стартирате всички измислени до момента приложения и игри. Ще можете да обработвате видео, да работите с всички CAD системи, да създавате 3d модели и т.н. Тези лаптопи са скъпи и са предназначени за дизайнери, специфични професии или игри.

Списък на лаптопи за тежки приложения и игри

Каква операционна система искате?

Това не е лесен отговор, особено ако не сте запознати с платформата на Mac, персоналните компютри или операционната система Линукс.

Повечето лаптопи се предлагат с една от трите операционни системи: Windows, Chrome OS или MacOS (само за MacBooks). Изборът на подходящата система е личен, но ето кратко резюме за всяка от тях.

Windows 10

Най-разпространената и гъвкава операционна система, която е инсталирана на много повече модели лаптопи, в сравнение с останалите. Операционната система има редица подобрения, в сравнение с по-старите Windows 7 и 8. Ако нещо прави Windows предпочитана операционна система, това са хилядите приложения, които са създадени за нея. Макар и повечето професионални приложения да са платени, все още разнообразието им я прави фаворит.

Списък на лаптопи с Операционна система Windows

Apple MacOS High Sierra

Всички Mac лаптопи използват най-новата операционна система на Apple, MacOS High Sierra. Като цяло, операционната система предлага функционалността на Windows 10, но с доста различен интерфейс. Тук, вместо дигиталния асистент Cortana, потребителите на Mac получават Siri. Те могат да извършват транзакции с помощта на Apple Pay, да приемат обаждания или съобщения от телефоните си, да отключват лаптопите с помощта на Apple Watch. MacOS не поддържа възможност за тъч-скрийн, тъй като лаптопите MacBook нямат модел със сензорен екран. Всъщност, продуктите на Apple в лицето на Mac не са лоши. Те са много надеждни и интуитивни, но отсъствието на богата гама от приложения ги прави желани от по-малко потребители, които оценят вниманието на Apple към всеки детайл.

Списък на лаптопи с Операционна система MacOS

Chrome OS

Тази операционна система се използва от евтините Chromebook, като например Chromebook Lenovo 100S. Операционната система на Google е лесна и сигурна, но е доста ограничена. Потребителският интерфейс много прилича на Windows, с меню за приложенията, работен плот и възможности за отваряне на много прозорци, но основното приложение, което се използва е браузърът Chrome. Недостатък е, че много от приложенията изискват връзка с Интернет. Това към момента се променя, откакто няколко модела Chromebook, включително Google PixelBook от висок клас, вече могат да използват приложения за Android.

Ако имате нужда от устройство за сърфиране в мрежата, проверка на имейли, навигиране в социалните мрежи и чат, Chromebook е Вашия избор. Те са лесно преносими, удобни, имат дълъг живот на батерията и са на ниски цени. Препоръчителни са за училища, ученици, възрастни хора и деца, тъй като са много надеждни и трудно се заразяват с вируси.

Искате ли 2 в 1?

Много от моделите лаптопи се предлагат с опция „2 в 1”, които дават възможност компютъра да се използва в традиционен режим (във вид на мида) и в режим на таблет (отделяне на дисплея от корпуса, заемане на друга позиция – във вид на „палатка” или „щанд”). Те обикновено  се предлагат в два стила: отделими екрани, чийто дисплеи се разделят от корпуса и клавиатурата, както и лаптопи с гъвкави панти, които се огъват на 360 градуса, за да променяте позицията.

Това дава много предимства, но ако нямате нужда от такива екстри, ще получите по-голяма ефективност за парите си, купувайки традиционен лаптоп. Ако все пак решите да си купите лаптоп „2 в 1”, имайте предвид, че „огъващите се” лаптопи са по-устойчиви от тези, чийто екрани се отделят и разглобяват.

Списък с лаптопи 2 в 1

Изберете подходящ размер

Преди да се ориентирате към другите характеристики на лаптопите и техните цени, трябва да разберете колко мобилен искате да е Вашия лаптоп. Те се категоризират според размера им на:

  • 11 до 12 инча: Най-тънките и най-леки системи, които имат 11-12-инчови екрани и обикновено тежат между 1 кг до 1.5 кг;
  • 13 до 14 инча: Осигуряват най-добрия баланс на преносимост и използваемост, особено като се има предвид, че тежат под 1.8 кг;
  • 15 инча: Най-популярният размер. Те тежат около 2 кг до 2.7 кг. Това е препоръчителния размер, ако искате по-голям екран и не планирате често да пренасяте компютъра си;
  • 17 до 18 инча: Ако Вашият лаптоп стои предимно на бюрото Ви, 17 или 18-инчова система може да Ви предостави необходимата мощ за игри от висок клас или за професионалните Ви приложения. С тези лаптопи, обаче, правите компромис с мобилността. Големите екрани предполагат по-голям обем, повече килограми и по-голяма консумация от батерията.

Резолюция

По-високата резолюция дава по-добро качество на изображението. Дисплеите на лаптопите се предлагат в различни резолюции, които се измерват в пиксели по хоризонтала X и вертикала Y. Ето някои от тях:

HD: Разделителна способност 1366 x 768 е стандартна за обикновените лаптопи. Тази резолюция е добра за уеб сърфиране, електронна поща и основни компютърни задачи;

HD+: Разделителна способност 1600 x 900 е идеална за някои игри и гледане на DVD видео;

Full HD: Разделителна способност 1920 x 1080 ще Ви позволи да гледате Blu-ray филми и да играете видео игри, без да губите нивото на детайлите;

Retina Display: Резолюция 2304 x 1440, 2560 x 1600 и 2880 x 1800 се срещат, съответно в лаптопите с дисплеи 12’’, 13.3’’ и 15.6-инчовите компютри на Apple;

QHD (Quad HD) и QHD+: С резолюциите 2560 x 1440 и 3220 x 1800 съответно , предоставят картина с изключително висока плътност на пикселите, създават ясни детайли и острота. Те са идеални за професионална работа с фотографски приложения и графики, както гледане на филми и игри с висока разделителна способност;

4K Ultra HD: Разделителна способност 3840 x 2160 и разполага с четири пъти повече пиксели от Full HD (откъдето идва и името 4K). Това създава богати цветове на изображението, което го прави повече реалистично, от когато и да е.

Видове дисплеи

Различните технологии при дисплеите, осигуряват различни цветове и нива на яркост. Много лаптопи използват LED със задно осветяване, което позволява ярки цветове, без да се изтощава батерията. Ако планирате да използвате лаптопа си, за да гледате филми с приятели, изберете дисплей с IPS, което позволява по-широк ъгъл на гледане. Екрани с гланцово покритие, обикновено осигуряват по-богати цветове и по-тъмно черно, а матовите дисплеи намаляват отблясъците, ако често работите на открито или близо до прозорец.

Списък с лаптопи с дисплеи IPS

Процесор

Процесорът на лаптопите е техния мозък. Работейки съвместно със системната памет, мощността на процесора предопределя какъв софтуер ще може да използва компютъра, колко програми наведнъж ще могат да се стартират и колко бързо ще работят те. Най-големите производители на процесори са Intel и AMD. Ако искате да научите повече за процесорите, прочетете Всичко за процесорите.

Процесорите на Intel

Процесорите на Intel са сърцето на всички модерни MacBook и повечето от лаптопите под Windows. Най-широко разпространени са серията мнгоядрени процесори на Intel Core:

Core i9: Последно поколение процесори на Intel.

Core i7: Най-високопроизводителния процесор на Intel. Трябва да бъде избиран от любители на най-новите игри, професионални графични дизайнери, фотографи, обработващи видеоматериали потребители и други тежки приложения. В процесора са интегрирани всички най-нови технологии, като hyper-threading, Turbo Boost, голям размер на кеша и др. Процесорът е с четири физически ядра. Моделите, завършващи  на HQ или K, предоставят по-висока мощност. Има и чипове, които завършват на Y и предлагат по-ниска производителност. Най-новата генерация Core i7 e 8-ма серия (Core i7-8250U), която предлага най-добра производителност, въпреки че се предлага само в U вариант в момента.

Core i5: Ако търсите лаптоп с най-добра комбинация от цена и производителност, си купете лаптоп с процесор Intel Core i5. Моделите, които завършват на U (например Core i5-7200U), са най-често срещаните. Онези, които завършват на „Y”, са с ниска мощност и имат по-ниска производителност, докато моделите с HQ са по-мощни и се предлагат в по-скъпи системи за игри и работни станции. Новото 8-мо поколение на Intel, процесорът „Kaby Lake Refresh” има водещо число “8” в номерацията (например Core i5-8250U) и се предлага с удвоен брой на ядрата – от две на четири. Това значително подобрява производителността на лаптопите с тези процесори. Тези лаптопи са чудесни за средно тежки приложения.

Core i3: Този процесор е с две физически ядра, което го прави по-нископроизводителен. Ако евентуално можете да си позволите Core i5, ние Ви препоръчваме. Въпреки това, обаче, лаптопите с процесор Core i3 са идеални за офис лаптопи и такива, чрез които ще преглеждате електронната си поща, ще създадете някакъв документ на Word или ще сърфирате из Интернет;

Core M: Процесори, предназначени за много слаби устройства, осигуряващи много енергия и живот на батерията, които могат да бъдат използвани за ежедневно сърфиране в Интернет, изпращане на електронна поща и др. На много преференциални цени може да закупите лаптопи, с процесори Intel pentium и Celeron. Те са подходящи за основни задачи, като електронна поща, Интернет, но скоростта им е много ограничена за други приложения;

Intel Xeon: Изключително мощни и скъпи процесори за големи мобилни работни станции. Ако създавате сериозни дизайнерски проекти, 3D моделиране, редактиране на видео, може да поискате Xeon, но няма да получите добър живот на батерията и лек лаптоп.

Процесорите на AMD

AMD създават не лоши процесори, които отстъпват по производителност на Intel, но се продават на много по-изгодни цени. Компанията нарича своите процесори APU, а не CPU.

AMD Ryzen Mobile: Нова генерация процесори, предназначени да се конкурират с Intel Core i5 и Core i7;

FX: Изключително производителни процесори, с чиято помощ ще можете да играете сериозни игри и да стартирате тежки приложения;

A10/A12: Водеща серия чипове на AMD, с чудесна четириядрена мощност и изключителна графична производителност;

A9: Процесорите от тази серия имат подобрена графична производителност, която дава възможност да се играят 3D игри с резолюция HD;

A6: Притежава плавен видео стрийминг и подобрено качество на изображението;

A4: С тази серия процесори ще можете да слушате музика, да разглеждате снимки и видео;

E: Подобно на сериите Celeron и Pentium на Intel, те са ориентирани към по-ниска цена и по-ниска производителност. Те са подходящи за основни компютърни дейности, като електронна поща, уеб сърфиране и текстообработка.

Има различия в класовете процесори. Лаптопите, проектирани за дълъг живот на батерията, често включват версия с ултра ниско напрежение на разгледаните процесори, за сметка на по-ниската производителност.

Памет

Напоследък се използват памети DDR3 и дори DDR4, но ако изберете по-евтин и стар модел лаптоп, е възможно да Ви е необходима памет DDR2, дори и DDR. Разликата в различните видове памет е предимно в скоростта на запис и четене на информацията. Най-евтините модификации се предлагат само с 2 GB RAM, но златната среда е поне 4 GB. За някои приложения са необходими дори 8 GB и повече.

Външна памет – HDD и SSD

Твърдите дискове (Hard Disk Drivers – HDD) са традиционните, механични дискове, които са най-често срещания тип външна памет за съхранение на данни. Те са сравнително евтини и предлагат огромни възможности. Твърдите дискове, обаче добавят значително тегло и лаптопа и генерират топлина и шум. Те се предлагат в най-разнообразен обем и две скорости: 5400 оборота в минута и 7200 оборота в минута. Естествено, колкото по-бърз е твърдия диск, толкова по-бърз обмен на данни предоставя, като това е за сметка на живота на батерията.

SSD или Solid-State Drivers (при Apple „flash storage”), са многократно по-бързи от твърдите дискове, но обикновено предлагат много по-малък капацитет. SSD също предоставят огромни предимства във физическия размер, тегло и енергийна ефективност, като същевременно с това излъчват незначителна топлина и са безшумни. Това ги прави идеален избор за ултра-тънки и ултра-леки лаптопи. Освен това, за разлика от HDD, SSD нямат движещите се части, които да се износват.

Някои лаптопи използват SSD за основно хранилище на данни. Други имат по-малки SSD за операционната система и приложенията, за да зареждат по-бързо, а добавения твърд диск за останалите данни и програми.

Графична карта

Заедно с процесора и паметта, графичните карти са също фактор за общата производителност на компютъра. Ако не използвате лаптопа за игри или тежки софтуерни продукти, можете да разчитате на вградения графичен адаптер в процесора на лаптопа или на дънната платка. Ако имате някои от описаните нужди, обаче, външната графична карта е от съществена необходимост. Можете да изберете от водещите в графичните карти производители – AMD или Nvidia. Както при процесорите, има графични чипове от висок и нисък клас. Към момента за леки приложения, можете да използвате по-нискобюджетните модели NVidia GTX 1050. За среден клас лаптопи, можете да използвате GTX 1050 Ti или GTX 1060, а моделите от висок клас имат GTX 1070 или 1080. Ако искате да научите повече за графичните карти, прочетете Всичко за графичните карти.

Да изберем лаптоп заедно

Попълвайки формата по-долу, ние ще проучим пазара, вместо Вас. Ще Ви изпратим съобщение на предоставения от Вас имейл адрес. Нашето предложение ще бъде обсъдено в екип. Целта ще бъде, както лаптопът да покрива в най-голям обем Вашите дейности, така и да го закупите на най-изгодните цени, предлагани в Интернет. Нека Ви помогнем да вземете информирано решение!

[contact-form-7 404 "Не е намерен"]

5 КОМЕНТАРИ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете Вашия коментар
Моля, въведете Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.