Ръководство при избор на мобилен телефон: 9 съвета за намиране на подходящ телефон

2
3498
прегледа
живота на батерията

С отличните си характеристики, водещите компании като Apple, Google и Samsung, се стремят да привлекат Вашето внимание. Това се превръща в истинско предизвикателство, при избор на мобилен телефон. Ще се опитаме да Ви помогнем при намирането на подходящ телефон, с няколко прости съвета.

Ръководството за избор на мобилен телефон Ви предоставя информация, която трябва да вземете предвид, когато решавате какъв телефон да закупите: Операционна система, размер на екрана, камера, процесор и разбира се цена. Използвайте тези съвет, за да получите най-доброто устройство за Вашите нужди и бюджет.

Разгледайте нашата класация за Най-добри телефони през 2020 година.

9 Бързи съвети при избор на мобилен телефон

iOS е по-лесна за използване, а Android Ви дава по-голям избор

Ако сте разколебани между операционните системи iOS и Android, изберете iPhone, ако искате нещо, което е интуитивно и лесно за използване, с внимание към всеки детайл. Android е по-добрия вариант, ако искате по-широк кръг от хардуерни и софтуерни решения;

Не плащайте повече от необходимото за телефона

Докато телефоните iPhone 8, Galaxy S8 и други последни модели, се продават от 700 долара нагоре, има други евтини под 500 долара и дори някои солидни решения за по-малко от 300 долара. Телефоните, като всяка друга електроника, губят себестойността си много бързо във времето. Замислете се дали си струва да закупите устройство за над 1000 долара и само след две години то да струва под 400. За такава инвестиция, наистина трябва да решавате с телефона си някаква специфична и важна за бизнеса Ви задача;

Изберете правилният размер на екрана

Закупете си телефон с екран по-малък от 5,5 инча, ако е важно за Вас да работите с него с една ръка или имате малки ръце. Изберете по-голям екран, ако ще използвате телефона за гледане на филми, игри или ще отваряте много прозорци в Android. Някои производители вече правят телефони с голям екран, като например 5,8-инчовия Galaxy S8, които се вписват удобно в една ръка, благодарения на по-големите съотношения на екрана 18:9;

Качеството на цвета и яркостта имат повече значение от разделителната способност

Обърнете повече внимание на цветовете на дисплея и колко ярък е той, за да се вижда добре на открито (AMOLED дисплеите са по-добри от LCD, в това отношение). Най-новите телефони предлагат висок динамичен диапазон (HDR) за показване на повече цветове;

Игнорирайте мегапикселите на камерата

След издръжливостта на батерията, камерата е следващия елемент на смартфоните, по важност за потребителите. Обърнете внимание на характеристиките на блендата (по-ниски числа е по-добре) и някои специални функции като: двойни лещи и оптична стабилизация на изображението. Игнорирайте мегапикселите, за сметка на тези допълнителни опции;

Процесорът вече има по-малко значение, отколкото преди

Дори средните телефони вече предлагат за потребителите достатъчно добри резултати на бързодействие на процесора. Но ако искате повече мощност за игри и увеличаване на реалността, купете Android с процесор Snapdragon 835, процесорът A11 Bionic в iPhone 8, 8 Plus и iPhone X, които към момента са най-бързите мобилни чипове;

Живот на батерията

Не купувайте телефон, чийто батерия издържа по-малко от 10 часа на зареждане. Вече дори и нискобюджетните телефони разполагат с по-издръжливи батерии. Вижте нашият списък на 5 най-добри телефони, според живота на батерията за 2017;

Вземете телефон с най-малко 32GB памет

Телефоните с 16 GB памет са напълно недостатъчно, дори за евтини телефони. Изберете поне 32 GB, за да можете да съхранявате повече приложения, снимки и видео. Новият стандарт за водещите модели е 64 GB. Хубаво е да има място за microSD, но това е достъпно само за някои телефони на Android;

Внимавайте телефонът, който сте избрали да не е заключен

Може да попаднете на добра оферта в офиса на Вашия мобилен оператор. Сравнявайки цените на пазара, телефона може да Ви се струва учудващо евтин. Внимавайте! Дори тази практика да е вече изоставена от мобилните оператори в България, възможно е телефона Ви да е заключен и да може да се използва само с абонамент от този оператор. Това не е задължително лошо, но все пак попитайте и вземете информирано решение.

Цена: Колко трябва да плащаме за телефон?

Въпреки, че търговците на телефони ни предлагат добри оферти, като разбиват цената на месечни вноски, все пак сумата възлиза на стотици (може и хиляди) левове накрая. Не поддържаме мнението, че смартфоните неси заслужават цената, но все пак съществуват убедителни алтернативи.

Ако искате да спестите малко пари и все пак да получите добър телефон, погледнете списъка ни с телефони на Android. Един такъв модел е Moto G5. Той включва елегантен алуминиев дизайн, 8-ядрен процесор и сензор на пръстови отпечатъци, на не лоша цена. Ако използвате телефона предимно да говорите и рядко гледате филми, играете игри и не правите много снимки, можете да се възползвате от още по-евтини варианти. Ето списък на нискобюджетни и добри телефони, от който можете да направите своя избор на мобилен телефон.

Операционна система: Android или iOS?

Android

Android доминира продажбите на смартфони в световен мащаб и то с основание. Ще намерите много по-голям избор на устройства, приложения, дизайн, размери, цени и възможности, използвайки Android, отколкото при iOS. Освен това, Android е отворена (OpenSource) операционна система, което означава, че е лесно да се персонализира и доразработва.

С най-новата версия на Android 8.0 Oreo Google вече предлага функцията „картина в картина”, което позволява да имате две отворени едновременно приложения. Функцията „Известителни точки” (Notification Dots) позволява да виждате бързо новите известия.

Въпреки това, след излизането на нова версия на Android, може да отнеме няколко месеца, преди тя да достигне до телефона Ви. Има две изключения от това: собствените тлефони на Google Pixel 2 и Pixel 2 XL, които получават актуализацията директно.

iOS 11

Всички най-нови iPhone, включително iPhone 8, iPhone 8 Plus и iPhone X, както и някои по-стари телефони като iPhone SE – изпълняват най-новата версия на операционната система на Apple. iOS 11 предлага някои подобрения, включително по-полезен контролен център, редактиране на Live Photos, файлов мениджър (най-накрая) и преработен магазин за приложения.

Причините да изберете устройство с iOS са лекотата на използване, внимание към детайлите, директен достъп до актуализации на операционната система и възможността за безпроблемна работа с устройствата на Apple. iOS също е по-сигурна от Android.

App Store на Apple получава последните приложения и игри преди Android, отчасти защото разработчиците имат по-малък набор от устройства, които имат подобни спецификации.

Размер на екрана

Въпреки, че големите екрани са на мода, все още се произвеждат голямо разнообразие от размери на дисплея. Размерът е само един от елементите, които трябва да имате предвид, тъй като по-тесните съотношения на ширина/височина, правят телефоните с голям екран по-лесни за използване с една ръка.

Малък екран (5 инач или по-малък)

Основната причина да закупите смартфон с малък екран е компактният дизайн. Няма да се налага да разтваряте палеца си, за да достигнете нещо, а телефонът лесно се побира в джоба. Малките телефони, като 4.7-инчовия iPhone 8 и 5-инчовия Google Pixel 2, са компактни и мощни.

Среден екран (5 до 5.5 инча)

Телефоните в този диапазон на размера на дисплея са подходящи за хора, които искат добър баланс между дизайн – удобен за джоба и вълнуващо забавление. 5.3-инчовият LG X power е добър пример, заради дълготрайната си батерия и изгодната цена, както и остарелият, но все пак добър Samsung Galaxy S7. ZTE Axon M е много интересен малък телефон, който е 5.2 инчов, но се разгръща, за да Ви даде двоен екран.

Голям екран / Phablet (5.5 инча или по-голям)

Смартфони с дисплей над 5.5 инча, като например 5.5-инчовия iPhone 8 Plus и 6.2-инчовия Galaxy S8 Plus, се наричат phablets, тъй като те са почти с размерите на таблет. Тези телефони са страхотни за гледане на видео, четене на електронни книги и пускане на две приложения, едно до друго. Плюс това производителите са успели да сведат до минимум контурите, така че да можете да получите голям екран, с доста компактен дизайн, като например iPhone X и LG V30.

Качество на дисплея

Размерът на екрана е само една от неговите характеристики. Трябва да обърнем внимание на яркостта на смартфона, качеството на цветовете и ъгъла на гледане.

Първо, уверете се, че смартфонът, който сте избрали има дисплей, който е достатъчно ярък, за да го виждате на пряка слънчева светлина.

Колко е цветен екрана, е друга характеристика и важен фактор при избор. Телефоните с екрани AMOLED, като серията Samsung Galaxy и iPhone X, предлагат по-богати нюанси от телефоните с LCD екрани, както и по-дълбоки нива на черно и по-широк ъгъл на гледане. Ако искате да имате възможно най-много цветове, потърсете модел, който поддържа HDR. Тази технология, също така осигурява изключителен контраст при филми и телевизионни предавания.

За разделителната способност на телефона, Full HD (1920 x 1080 пиксела) е минималният, който бихме предложили. Повечето телефони от висок клас предлагат  quad-HD резолюция или 2560 x 1440 пиксела. Някои телефони разполагат с 4K резолюция, като например Xperia XZ Premium (3840 x 2160), но е малко вероятно да забележите допълнителните пиксели.

Дизайн

Определението за добър или лош дизайн при смартфоните е много субективно, но ако се интересувате от качеството на изработката и естетиката, потърсете метален или стъклен дизайн, или телефон, който предлага и двете. Има някои евтини мобилни телефони, които имат пластмасови тела, но като цяло трябва да ги отбягваме, освен не искаме да спестим пари.

Ако искате телфонът Ви да е още по-издръжлив, уверете се, че той е водоустойчив. Спецификацията, която ще Ви даде такава информация е наличието на IP67, което означава, че телефона трябва да е в състояние да издържи 30 минути, потопен на 1 метър под водата.

Камера

В момента сме на върха на бума на смартфоните, където камерата има по-голямо значение от процесора, например. Все повече и повече телефони разполагат с камери с най-малко 12 мегапиксела, но не се подвеждайте само от тази характеристика. Вместо това, обръщайте внимание на качеството на изображението, скоростта и функциите.

Например, iPhone 8 Plus и iPhone X впечатляват със своите двойни камери на гърба, предлагайки истинско оптично увеличение 2x и режим „Портрет”, при който се размазва фона, добавяйки реалистичен ефект. iPhone X върви с още една камера TrueDepth отпред, която позволява Портрети.

Google Pixel 2 предлага режим на портрет, без двойни камери, тъй като използва изкуствен интелект и софтуер, за да създаде същия ефект при задните и предните камери. Но това, което впечатлява е качеството на снимките при отсъствие на светлина при Pixel 2 и Pixel 2 XL. Широката f/1.8 бленда на телефона (колкото по-ниска е цифрата, толкова по-широка е блендата), съчетана с усъвършенстваната технология на HDR на Google, изпревари най-новите iPhone на закрито.

Когато става въпрос за видео, обърнете внимание не само на резолюцията, но и на скоростта на кадрите. 4K резолюция при 60 кадъра в секунда, се счита за най-доброто. Но стабилността на тези кадри също е от значение, така че е по-добре да имате лещи, които предлагат оптична (а не цифрова) стабилизация.

Ако е възможно, тествайте телефона, който планирате да купите, за да сте сигурни, че заснема изображенията достатъчно бързо. Някои средни и по-нисък клас телефони, имат недостатъка да изостават. Ако планирате да заснемате „тонове” снимки и видео, потърсете телефон със слот за microSD карта.

Процесор

Добрият процесор по-бързо ще отваря приложенията, ще даде възможност да гледате видео с високо качество, игрите ще вървят по-гладко, но не е нужно да обръщате внимание на тактовата му честота. По-добре е да погледнете ревюта и как се представя на тестове и сравнението му с други процесори.

В момента най-бързият чип за мобилен телефон е процесорът на Apple A11 Bionic, който е в iPhone X, iPhone 8 и iPhone 8 Plus. Например, на A11 е отнело само 42 секунди, за да редактира 4K видео, докато това е отнело почти 3 минути на Pixel 2 и повече от 4 минути на Galaxy S8 +.

Сред телефоните на Android, процесорът Snapdragon 835 е водещ. Това е процесорът, който трябва да имате, ако искате най-добрата виртуална реалност и гейминг, както и по-добра ефективност, което означава по-дълъг живот на батерията.

Серията Snapdragon 600 са внедрени в смартфоните от средния клас, като Moto G5 Plus. Тези процесори предлагат добро цялостно  представяне, но не очаквайте да играете най-новите игри, без забавяне или да преживеете страхотна виртуална реалност.

Другите производители на процесори включват Huawei, чийто 8-ядрен процесор Kirin осигурява разширени възможности за техния Huawei Mate 10 Pro. Например, фотоапаратът е достатъчно умен, за да разпознае дали снимате цветя или храна в реално време и извършва необходимите настройки в движение.

RAM

Паметта е от решаващо значение за многозадачния режим на телефоните. Избягвайте телефони, които имат само 1 GB системна памет. Средните устройства притежават, обикновено 2 GB. Но в най-новите апарати ще откриете 4 GB и 6GB за ултраскъпите телефени, като например Galaxy Note 8.

Някои телефони достигат до 8GB, като например Razer, който е предназначен за игри.

Вътрешна памет

Като се има предвид, че някои игри могат лесно да заемат повече от 1GB, да не говорим колко много снимки и видеоклипове с висока резолюция притежават потребителите на смартфони – силно препоръчваме да изберете възможно най-много вътрешна памет на телефона си.

Минималният размер на повечето добри телефони в наши дни е 32GB. Препоръчваме 64GB, ако заснемате много снимки и видео, и 128GB, ако искате да записвате 4K видео и теглите „тонове” игри.

Карта microSD може да Ви помогне да разширите хранилището си. Такъв слот е наличен на много телефони с Android, но на телефоните на Apple не се предлага такава опция.

Живот на батерията

Много фактори, включително размера на екрана, процесора и операционната система, определят колко дълго смартфона ще стои зареден. Смятаме, че всеки телефон, който трае по-дълго от 10 часа сърфиране с 4G LTE, е много добър.

Капацитетът на батерията

Това е спецификация, която може да Ви помогне да определите потенциала на телефона, но не е толкова надеждна характеристика. Независимо от това, потърсете батерия с минимум 3000 mAh, ако искате добър шанс за дълъг живот на батерията.

Бързо зареждане

Ако искате да сте в състояние да заредите телефона си бързо, проверете дали той Ви предлага бързо зареждане. Например, Google казва, че Pixel 2 ще Ви даде 7 часа енергия, със зареждане само за 15 минути. Ако ще купувате телефон с Android, може да проверите дали поддържа стандарта Qualcomm Quick Charge 4.0 или по ранна версия.

Най-новите iPhone също предлагат бързо зареждане, но не включват бързо зарядно устройство в пакета. Трябва да инвестирате допълнителни $45 за USB-C захранващ адаптер и Lighting Cable (около $25), което е малко прекалено.

Свалящи се батерии

Изваждащите се батерии са в неблагоприятно положение при повечето производители на смартфони, особено при потребителите, изискващи водоустойчивост. Но все още съществуват телефони с такава възможност. Щом внедрената батерия престане да задържа заряд, ще можете да я смените с нова, ако телефона Ви е със сваляща се батерия. Иначе ще трябва да заплащате за тази услуга.

Други функции

Безжично зареждане

С Apple най-накрая се появи безжичното зареждане. С iPhone 8, iPhone 8 Plus и iPhone X се обръща особено внимание на тази функция. Идеята е да поставите устройството си на съвместима за него безжична подложка за зареждане.

Преобладаващият стандарт на безжичните зарядни е Qi, който работи с най-новите нодели телефони като iPhone, Galaxy и други.

Защита от пръстов отпечатък срещу разпознаване на лице

Сензор за пръстови отпечатъци прави сравнително лесно отключването на телефона, без да е необходимо да въвеждате парола или ПИН. Повечето от тези устройства са доста бързи, но могат да се объркат, ако имате изпотени ръце или прах по пръстите.

Обърнете внимание къде е разположен сензорът на телефона. Например, LG го поставят в средата на гърба на телефоните си, а Samsung го поставят неудобно до камерата на Galaxy S8 и Note 8.

Touch ID на iPhone ще Ви позволи да купувате артикули в App Store и стоки в реалния свят, чрез Apple Pay, докато сензорите за пръстови отпечатъци на телефоните Samsung, могат да се използват с услугата Samsung Pay или Android Pay. Създадени за телефоните от висок клас, сензорите за пръстови отпечатъци вече са включени в много по-достъпните телефони, като например Moto G5 Plus и ZTE Blade V8.

Благодарение на Face ID в iPhone X, сканирането на лицето и сканирането на ириса в устройствата на Samsung, разпознаването на лицето започна да набира скорост.

2 КОМЕНТАРИ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете Вашия коментар
Моля, въведете Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.