Безплатен сайт или блог – Първи стъпки

8
3407
прегледа
уеб дизайн

Защо да имам сайт или блог?

Социалните мрежи предоставят възможност да имате присъствие в Интернет. Възможно е дори да осъществявате продажби чрез тях. Наличието на сайт или блог за Вашия бизнес обаче, е задължително. Сайтът или блогът ще Ви представят много по-добре пред аудиторията. На първо място ще можете да изложите дейността си много по-структурирано, но най-важното е, че рано или късно ще станете видим за търсачките, които ще пращат все повече хора до съдържанието Ви.

Трафик от търсачките

Продажби, конверсии или други доходи можете да реализирате с всеки трафик, независимо дали е от социалните мрежи или търсачките. Защо се казва тогава, че трафикът от търсачките е по-важен?

Трафикът от търсачките или органичен трафик е важен, поради една проста причина. За да достигнат до сайта Ви чрез търсачка (например Google), хората пряко са проявили интерес към съдържанието му, търсейки по част от него в търсачката. Това прави потребителя потенциален клиент. За сравнение, потребителите от социалните мрежи може да достигнат сайта Ви по много по-различни причини. Възможно е да са харесали изображението на поста, да са Ваши фенове или приятели, да симпатизират на някой който е харесал поста или може да са кликнали случайно върху връзка към сайта Ви. Не напразно при оценка за някой сайт се пита „Какъв е органичния трафик към сайта?“.

За да придобиете органичен трафик обаче, е необходимо да имате сайт! Налудничаво е да очаквате органичен трафик от търсене, към страницата Ви във Фейсбук или стената на профила Ви там.

Навигация и структура на данните

При социалните мрежи съдържанието е представено в дълъг списък, според публикуването му във времето. Навигационни менюта и подреждането му в категории е силно ограничено. Това създава предпоставка старото съдържание да се изгуби завинаги за потребителите. Потребителите реагират на съдържанието в социалните мрежи мимолетно, след което интереса към него рязко спада.

При организиране на съдържанието в сайтове, то се подрежда в категории и се създават навигационни менюта. По този начин, независимо как е попаднал потребителя в сайта, той има възможност да го обхожда, според интересите си, следвайки структурираното му съдържание.

Всичко това дава достатъчно аргументи да си направите сайт, ако искате да подходите сериозно към Вашия бизнес.

Създаване на бранд или марка

Ако работите за утвърждаване на Вашата марка, наличието на сайт е задължително! Може да изхарчите значителни ресурси за реклама в медиите, но какво ще стане, ако Ваш фен реши да потърси марката Ви в търсачките, а Вие нямате сайт?! Най-вероятно ще превърнете фена си в чужд клиент.

Това е още една причина да си създадете сайт, в който освен да промотирате бизнеса си и да извършвате продажби. Използвайки мощта на социалните мрежи ще насочвате трафика от феновете си към сайта, общувайки с тях или презентирайки новите си продукти/услуги.

Създаване на сайт

Ако все още нямате сайт за бизнеса си и сте се убедили, че такъв Ви е необходим – имате две възможности. Едната е да заделите бюджет и да се обърнете към специалисти, докато другата изисква да се захванете за работа и да си направите такъв безплатно.

В поредица от уроци ще Ви покажем, че създаването на сайт с помощта на WordPress е лесно и приятно изживяване. Ще Ви научим как да си направите сами сайт, вместо да плащате за това. Ако имате заделен бюджет е по-добре да си закупите професионални плъгини и теми към WordPress, отколкото да платите за елементарното му инсталиране и настройване! Много по-добре е да изберете добра хостинг услуга, отколкото да платите за инсталация. Когато участвате в изграждането на Вашия сайт ще придобиете знания, които ще Ви направят независими от платените услуги на други. Спестените пари ще Ви послужат за по-добър старт на проекта!

В края на уроците ще можете да направите два варианта на сайт, като този Вариант 1 и този Вариант 2. Ще се опитаме да преминем през всички основни етапи при създаването на сайт на WordPress. Най-важното обаче, е че ще разберете логиката на WordPress и е напълно вероятно да изградите по-добър сайт от дадените примери.

WordPress

Отдавна отмина времето, в което се считаше, че WordPress е блог система за създаване на лични блогове и малки представителни сайтове. WordPress е мощна безплатна Система за управление на съдържанието (Content Management System – CMS), с повече от 60 000 000 инсталации в интернет пространството.

WordPress е безплатна и с отворен код (open source), което предостави възможност на хиляди потребители да обогатяват функционалността й и нейната сигурност. Системата даде възможност на потребителите, без компютърна грамотност, да я инсталират и използват единствено с кликвания и отговори на елементарни въпроси. След създаването й, милиони потребители можеха да споделят със света мислите и идеите си, с което се задвижиха над 60 млн. сайтове с помощта на WordPress.

Създадени са хиляди плъгини (програмен код, който се инсталира отделно), които увеличават функционалността на сайтовете. С тяхна помощ на WordPress могат да се създадат сайтове за обяви, електронни магазини, социални мрежи, форуми и мн. мн. други.

Обликът на сайтовете се постига с инсталиране на теми за WordPress. Има създадени хиляди различни теми – както безплатни, така и комерсиално създадени от професионалисти.

Безплатен сайт или блог – Първи стъпки
Урок 1 – Хост и домейн
Урок 2 – Инсталиране на WordPress
Урок 3 – Настройки на сайта
Урок 4 – Организиране на съдържанието
Урок 5 – Добавяне на публикации
Урок 6 – FTP достъп до сайта
Урок 7 – Плъгини (plugins) или разширения
Урок 8 – Джаджите или Widgets
Урок 9 – Инсталиране на теми
Урок 10 – Инсталиране на тема ionMag
Урок 11 – Създаване на меню
Урок 12 – Добавяне на джаджи
Урок 13 – Персонализиране
Урок 14 – Как да си направя сайт Вариант 2
Урок 15 – Предпазване от спам с Akismet Anti-Spam
Урок 16 – Инсталиране на JetPack
Урок 17 – Създаване на страница „За нас“
Урок 18 – Инсталиране на плъгина Yoast SEO
Урок 19 – Search Console
Урок 20 – Невероятно приключение

8 КОМЕНТАРИ

  1. […] Безплатен сайт или блог – Първи стъпки Урок 1 – Хост и домейн Урок 2 – Инсталиране на WordPress Урок 3 – Настройки на сайта Урок 4 – Организиране на съдържанието Урок 5 – Добавяне на публикации Урок 6 – FTP достъп до сайта Урок 7 – Плъгини (plugins) или разширения Урок 8 – Джаджите или Widgets Урок 9 – Инсталиране на теми Урок 10 – Инсталиране на тема ionMag Урок 11 – Създаване на меню Урок 12 – Добавяне на джаджи Урок 13 – Персонализиране Урок 14 – Как да си направя сайт Вариант 2 Урок 15 – Предпазване от спам с Akismet Anti-Spam Урок 16 – Инсталиране на JetPack Урок 17 – Създаване на страница „За нас“ Урок 18 – Инсталиране на плъгина Yoast SEO Урок 19 – Search Console Урок 20 – Невероятно приключение […]

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете Вашия коментар
Моля, въведете Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.