Безплатен сайт или блог – Урок 1 – Хост и домейн

2
2828
прегледа
уеб дизайн

Вече споделихме, че в поредица от статии ще Ви покажем стъпките, необходими да си направите сами сайт на WordPress. За тази цел трябва да регистрираме хост и домейн. Преди това обаче, трябва да сте наясно с някои важни неща:

Хост и домейн

Най-просто казано домейнът е името на сайта Ви (domain.com), а хоста е мястото, където ще инсталирате WordPress и където ще се пази Вашето съдържание.

След като сте избрали тематиката на сайта и името на домейна ще пристъпим към регистрирането на хост и домейн.

Примерите в следващите уроци ще са на базата на регистрирани хост и домейн в българската хостинг компания ICN. От години използваме услугите на компанията и управляваме при тях десетки сайтове. Цените на услугите не са от най-скъпите, а качеството на поддръжката е на високо ниво. Експертите и администраторите там винаги откликват на въпросите ни – по всяко време на денонощието (24/7). Сървърите на компанията са мощни и с последна архитектура. Предоставяните ресурси дори и на най-евтините планове включват кеширане на сървърно ниво и безплатен SSL, за който ще говорим по-късно.

Регистрация на хост и домейн

Посетете адреса на ICN. От горното меню на сайта изберете „ХОСТИНГ„. За предпочитане е да изберете „Икономичен план„, който ще е напълно достатъчен за среден сайт на WordPress. Имайте предвид, че винаги можете да изберете по-висок план, в случай че сайта Ви стане прекалено „тежък“ и надвишава предоставените ресурси на сървъра. Сайтът на cpudevices.com използва „Икономичен план“ на ICN, като в него има инсталиран, включително и плъгина WooCommerce, който може да видите на началната ни страница. Въпреки това, сървърът остава с достатъчен запас от неизползвани ресурси. Кликнете на „Поръчай план Икономичен„.

икономичен план

На следващата стъпка ще се отвори страница, където да изберете името на Вашия домейн. Въведете избраното име в полето и натиснете бутона „Провери„. След кратко време ще получите резултат, от който ще е видно дали Вашето име е свободно.

Ако Вашето име е заето ще се наложи да изберете друго име или друго разширение (.eu например). Когато намерите свободно име и разширение сложете му отметка и натиснете „Продължи„.

домейн

Ще се появи таблица с избрания от Вас план. Проверете добре избраните продукти и натиснете „Продължи„. Ще се появи страница, откъдето можете да избирате допълнителни продукти. Не е задължително да избирате никакви допънителни продукти, за да продължим напред. Все пак обърнете внимание на безплатните, от които можете да си поръчате. Натиснете бутона „Продължи„. Ще се появи страница с избраните от Вас продукти и крайната цена, която трябва да заплатите.

Кликнете на бутона най-отдолу „Плащане„. Ще се появи страница, в която трябва да попълните личните си данни и да изберете начини на плащане, след което да натиснете бутона „Финализирай“ и да следвате указаните стъпки.

Най-бързият начин да получите услугата на деня е да използвате онлайн платформите за плащане или да заплатите с дебитна/кредитна карта: Paypal, online кредитни/дебитни карти, ePay.bg и др., или да заплатите в офиса на компанията. С останалите начини на плащане ще се наложи да изчакате превода да се осъществи. От компанията са откликвали и са предоставяли услугата незабавно, когато им се сканира и изпрати банковото нареждане за превода, например.

Настройки на хоста и домейна

След като сте извършили успешно плащането, трябва да изчакате услугата да бъде активирана. За целта ще получите съобщение на посочения от Вас имейл, в който ще има всичко необходимо, за да управлявате хоста и домейна.

Намерете в съобщението адреса на Вашия Хостинг контролен панел, копирайте го и го поставете в браузъра си. След въвеждане на потребителско име и парола, които ще вземете от съобщението от ICN, ще влезете в контролния панел на хостинга. От контролния панел можете да управлявате и настройвате хоста и домейна.

Включване на SSL протокола

От няколко години Google индексира по-добре в търсачката си сайтове, които започват с протокола https://, вместо http://. Протоколът https:// се счита за по-сигурен, тъй като използва криптирана връзка. До края на 2018 г., новите версии на Google Chrome ще маркират с червен триъгълник и съобщение, че сайта е несигурен, ако той използва все още протокола http://. За да използвате криптирана връзка, трябва да имате инсталиран на сървъра криптографски протокол. Клиентите на ICN имат на разположение безплатен SSL (Secure Sockets Layer), който е достатъчно надежден, за да го използвате за Вашия сайт.

Влезте във Вашия хостинг панел и намерете секцията „Security„.

ssl

Кликнете на иконката Lets Encrypt SSL и активирайте криптирането за Вашия домейн. Ако не се справите, администраторите на ICN ще Ви помогнат.

Ако считате, че успешно сте инсталирали протокола, върнете се отново в Контролния панел, отидете до секция „Security“ и кликнете на иконката SSL/TLS Status. Вашият домейн трябва да е засветен със зелена отметка в таблицата.

ссл статус

С това Вашият SSL протокол е инсталиран и готов за работа.

Кеширане на сайта

Най-общо казано кеширането е техника, при която резултата от изпълнението на програмния код или заявките на динамичните страници се запомня, като по-късно при нужда се показва. Това спестява много изчислителна мощ и време, с което страниците се зареждат по-бързо, което се оценя не само от потребителите, но и от търсачките. Хостинг компанията ICN предлага възможност, при която да кеширате сайта си, без необходимост да инсталирате други програмни модули или плъгини.

Влезте в Контролния панела на хоста и потърсете секцията „Advanced„. Там кликнете на иконата „Site Speed-Up„.

кеширане

Ще се отвори страница, в която трябва да сложите отметка на „Enable ICN.bg Caching“ срещу Вашето домейн име. Не е необходимо да попълвате показаната форма под отметката. В края трябва да получите следния резултат.

резултат от кеширане

С това приключихме настройките на хоста и домейна!

В следващият урок ще Ви покажем как да инсталирате WordPress за Вашия сайт.

Безплатен сайт или блог – Първи стъпки
Урок 1 – Хост и домейн
Урок 2 – Инсталиране на WordPress
Урок 3 – Настройки на сайта
Урок 4 – Организиране на съдържанието
Урок 5 – Добавяне на публикации
Урок 6 – FTP достъп до сайта
Урок 7 – Плъгини (plugins) или разширения
Урок 8 – Джаджите или Widgets
Урок 9 – Инсталиране на теми
Урок 10 – Инсталиране на тема ionMag
Урок 11 – Създаване на меню
Урок 12 – Добавяне на джаджи
Урок 13 – Персонализиране
Урок 14 – Как да си направя сайт Вариант 2
Урок 15 – Предпазване от спам с Akismet Anti-Spam
Урок 16 – Инсталиране на JetPack
Урок 17 – Създаване на страница „За нас“
Урок 18 – Инсталиране на плъгина Yoast SEO
Урок 19 – Search Console
Урок 20 – Невероятно приключение

2 КОМЕНТАРИ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете Вашия коментар
Моля, въведете Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.