Безплатен сайт или блог – Урок 3 – Настройки на сайта

0
2696
прегледа
уеб дизайн

В предишните уроци, стъпка по стъпка извършихме инсталация на WordPress. Вече имаме напълно действащ сайт и администраторски панел, където да извършваме настройки на сайта и да публикуваме статии.

Следващата стъпка ще бъде да извършим настройки на сайта, които ще съобразим спрямо неговото предназначение. Влезте в администраторското табло на сайта. Това е вторият линк, който получихте след инсталирането на WordPress. В нашия случай това е demo.cpudevices.com/wp-admin/. Въведете Вашето потребителско име и парола, които избрахте при инсталирането.

Вляво на администраторското табло изберете „Настройки“. Ще се появи страница, на която има различни опции, от които ние трябва да изберем най-подходящите.

настройки на wordpress

Настройки на сайта

Преглеждайки настройките, ще се убедите, че те не са трудни за разбиране.

Заглавие на сайта

Това е една от важните настройки на сайта, тъй като търсачките като Google ще подредят сайта Ви в класация, за която ключовите думи в заглавието на сайта имат голямо значение. Изберете заглавие, което с най-малко думи да обясни какво ще е съдържанието в него. За нашия сайт demo.cpudevices.com сме избрали заглавието „Демо на WordPress инсталация“.

Кратко описание

Тук е необходимо да опишете накратко за какво се отнася сайта. Бъдете максимално описателни, но се ограничете в интервала между 50 до 300 символа. В нашия пример сме вмъкнали текста „Инсталиране и настройки на WordPress сайт“.

Не променяйте нищо в следващите полета: WordPress адрес (URL), Адрес на сайта (URL). Там трябва да се съдържа пълния адрес до Вашия сайт, като в нашия пример това е https://demo.cpudevices.com

Имейл адрес: Тук би трябвало да е поставен имейл адреса, който сте посочили при инсталирането на WordPress. Ако няма някаква необходимост – не го променяйте.

Членство и Роля по подразбиране за нови потребители

Ако във Вашия сайт потребителите ще имат възможност да се регистрират, трябва да сложите отметка на полето „Членство“. Необходимост от това потребителите да се регистрират, може да има в най-различни случаи. Ако ще създавате някаква общност, форум или електронен магазин – това ще е необходимо. Възможно е да създадете сайт, чийто съдържание да могат да гледат само регистрирани потребители и т.н. Тъй като тази възможност може да се включи по всяко време, оставете отметката празна засега.

Настройката Роля по подразбиране за нови потребители е без значение, ако възможността за регистриране на потребители е премахната, т.е. е оставена празна отметката „Членство“. Ако обаче регистрацията на нови потребители е включена, то този параметър определя като какви ще бъдат регистрирани новите потребители – Потребител, Автор, Редактор и т.н. В никакъв случай не допускайте новите потребители да се регистрират като Администратори! Това ще им даде пълен достъп до сайта, което ще доведе до непредвидими последствия.

Език на сайта

Тук трябва да изберете на какъв език ще бъде съдържанието на сайта. Тъй като нашия сайт е на български език, ние сме избрали него за този параметър.

Часова зона

Изберете часовата зона, която е местна за сайта. Тъй като нашият сайт е предназначен за българската аудитория, ние сме избрали UTC+3, което е изместването по Гринуич за България. След като запазите настройките, под това поле се показва местното време и час, което трябва да отговаря на действителното за региона, за който е предназначен сайта.

Формат на дата и час

В тези две полета, можете да изберете в какъв формат да бъдат визуализирани датата и часа. Изборът не е фатален, така че изберете според предпочитанията си.

Настройка на профила

Преди да започнете да попълвате съдържанието на сайта, извършете настройка на профила си. Разбира се, това може да се направи и в по-късен етап. За да влезете в настройките на профила си, изберете от администраторското табло „Потребители“ и после „Моят профил“.

профил

Ще обърнем внимание на няколко настройки и функции, чийто значение е добре да знаете.

Име – Фамилия – Псевдоним

Значението на тези полета е ясно. Попълнете ги, за да разберете възможностите, които предоставя WordPress при показване на автора на съдържанието. След като сте ги попълнили, можете да обърнете внимание на полето „Показване като„. Според Вашия избор в това поле, WordPress ще показва за автор на публикациите: Вашето име, фамилия, комбинация от тях или псевдоним.

Снимка на профила

Ако искате профилът Ви да има снимка, който да се показва в секцията автор на статията, трябва да си направите регистрация на страницата на gravatar.com. По този начин, Вашия профил ще се показва и в други сайтове, където използвате имейл адреса, с който сте се регистрирали в gravatar.com.

Добре е да попълните и полето „Биографична информация„, която също ще бъде видима за потребителите в края на авторските Ви статии в сайта.

Управление на профила

Това е едно от пренебрегваните секции в настройките на сайта, които водят до непредвидими последици. В тази секция, освен че можете да смените паролата си по обичайния начин, ще можете да излезете от сесиите на всичките си устройства, чрез които сте влезли в администраторския панел на сайта. Ако сте влезли в сайта от друг компютър в офиса или при приятел и сте забравили да излезете, когато сте се прибрали вкъщи, трети лица ще могат да имат достъп до администраторския панел на сайта Ви. Кликвайки върху „Изход от всички останали устройства„, сесията на другите устройства ще се затвори и за да се влезе в сайта от тях, ще трябва да се въведе отново парола.

Безплатен сайт или блог – Първи стъпки
Урок 1 – Хост и домейн
Урок 2 – Инсталиране на WordPress
Урок 3 – Настройки на сайта
Урок 4 – Организиране на съдържанието
Урок 5 – Добавяне на публикации
Урок 6 – FTP достъп до сайта
Урок 7 – Плъгини (plugins) или разширения
Урок 8 – Джаджите или Widgets
Урок 9 – Инсталиране на теми
Урок 10 – Инсталиране на тема ionMag
Урок 11 – Създаване на меню
Урок 12 – Добавяне на джаджи
Урок 13 – Персонализиране
Урок 14 – Как да си направя сайт Вариант 2
Урок 15 – Предпазване от спам с Akismet Anti-Spam
Урок 16 – Инсталиране на JetPack
Урок 17 – Създаване на страница „За нас“
Урок 18 – Инсталиране на плъгина Yoast SEO
Урок 19 – Search Console
Урок 20 – Невероятно приключение

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете Вашия коментар
Моля, въведете Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.