Безплатен сайт или блог – Урок 4 – Организиране на съдържанието

1
2432
прегледа
уеб дизайн

Сега остана да обърнем внимание на най-важната част от един уебсайт – съдържанието. По-късно, в един от следващите уроци, ще отделим време и на облика на Вашия сайт.

В предишните уроци, стъпка по стъпка извършихме инсталация на WordPress. Вече имаме напълно действащ сайт и администраторски панел, където да извършваме настройки и да публикуваме статии.

Организиране на съдържанието

Съдържанието в WordPress се организира чрез категории, навигационни менюта, етикети и страници. Докато обясняваме какво означава всеки от тези елементи, ще демонстрираме върху нашия новосъздаен за целта сайт demo.cpudevices.com.

Категории

Всяка статия, която публикувате трябва да бъде поместена в някаква категория. Ако не изберете категория, тя служебно ще бъде посместена в категория „Без категория“. Например статията, която четете е в категориите „WordPress, Маркетинг, Уеб“. Както виждате статиите могат да имат повече от една категория. Гледайте на категориите като на рафтове, на които подреждате своите публикации.

Създаването на категории е лесно. Те могат да се създадат предварително или в процеса на писане на публикациите. Не създавайте прекалено много категории! Това ще обърка не само потребителя, но и Вас при намиране на най-подходящата за новата Ви статия.

Влезте в администраторското табло на сайта. Това е втория линк, който получихте след инсталирането на WordPress. В нашия случай това е demo.cpudevices.com/wp-admin/. Въведете Вашето потребителско име и парола, които избрахте при инсталирането. След като влезете в административния панел изберете Публикации->Категории.

Създаване на категории

Ще се отвори страница, в която можете да създавате нови и да редактирате или изтривате вече създадени категории. В лявата част е раздела, където можете да създавате категории. В дясната част се намира списък със съществуващите вече категории, които можете да редактирате или да изтривате.

Създавайте категории с къси имена, които най-точно да описват статиите в тях. Категориите са в йерархична структура с родителски категории и подкатегории.

За нуждите на нашата демонстрация, ще създадем категория „Новини“, като в нея ще има 4 подкатегории: „Високи технологии“, „Изкуствен интелект“, „Икономика“ и „Софтуер“.

Не е добра практика да изтривате категории, в които има публикации и които вече са обходени от търсачките, както и да променяте техните имена. Това означава, че трябва доста да премисляте, когато създавате нови категории и помествате статии в тях.

Етикети

Етикетите са още един начин за разпределяне на съдържанието. Нека например имаме сайт, който е на тема мода. Можем да създадем категориите: „рокли“, „ризи“, „панталони“ и „тениски“. Нека си представим, че пишем статия за някоя нова, стилна, дамска риза на несъществуващия производител „Нов стил БГ“, например. Ще поместим статията в категория „ризи“, тъй като тя е най-подходящата. Към статията можем да сложим етикет „дамска мода“, както и етикета с името на производителя „Нов стил БГ“. По-нататък, за всяка следваща публикация на продукт, нека поставяме етикет за кой пол е предназначен (мъже или жени) и друг етикет с името на производителя. Ако някой потребител достигне до публикацията на някой продукт, той ще може с едно кликване на етикета да разгледа всички продукти за мъже или жени, или пък всички продукти от даден производител. Този начин на организиране на съдържанието позволява на потребителите да го разглеждат в дълбочина, задържайки вниманието и интереса им върху сайта, каквато е основната цел.

Поставяне на етикети на дадена публикация е лесно! Прието е, това да става при създаването/писането на публикацията в редактора. Ще покажем това в един от следващите ни уроци за създаване на първа публикация в сайта.

Навигационни менюта

Менютата предоставят бърз достъп пред потребителите, да достигнат до определена публикация, страница или секция в сайта. Те представляват поредица от препратки (линкове), които са изнесени в най-забележителните позиции в сайта (най-горе в главата, в страничната лента или в дъното на сайта). Тези препратки могат да сочат до показването на съдържанието на цели категории, етикети, специални страници и всякакво друго съдържание на сайта.

Създаването и организирането на менюта ще разгледаме в един от следващите уроци, когато вече сме създали малък обем от съдържание (публикации и страници) и сме избрали тема за сайта.

Безплатен сайт или блог – Първи стъпки
Урок 1 – Хост и домейн
Урок 2 – Инсталиране на WordPress
Урок 3 – Настройки на сайта
Урок 4 – Организиране на съдържанието
Урок 5 – Добавяне на публикации
Урок 6 – FTP достъп до сайта
Урок 7 – Плъгини (plugins) или разширения
Урок 8 – Джаджите или Widgets
Урок 9 – Инсталиране на теми
Урок 10 – Инсталиране на тема ionMag
Урок 11 – Създаване на меню
Урок 12 – Добавяне на джаджи
Урок 13 – Персонализиране
Урок 14 – Как да си направя сайт Вариант 2
Урок 15 – Предпазване от спам с Akismet Anti-Spam
Урок 16 – Инсталиране на JetPack
Урок 17 – Създаване на страница „За нас“
Урок 18 – Инсталиране на плъгина Yoast SEO
Урок 19 – Search Console
Урок 20 – Невероятно приключение

1 коментар

  1. […] Когато прилагате най-основните техники за оптимизация, като използването на ключови думи, оптимизиране на описанието на мета, HTML кода, заглавията и alt таговете, тогава извършвате оптимизация на страницата – On-Page SEO. Към On-Page SEO се отнасят всички мерки, които предприемате директно в уебсайта си, за да подобрите позицията му в класацията на търсачките. Това включва не само изброените по-горе техники, но също така публикуване на качествено съдържание, ефективността на страницата и структурата на съдържанието. […]

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете Вашия коментар
Моля, въведете Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.