Безплатен сайт или блог – Урок 5 – Добавяне на публикации

0
2608
прегледа
уеб дизайн

След като вече имаме напълно функциониращ сайт, дойде време да запълним неговото съдържание, чрез добавяне на публикации.

Добавяне на публикации

За да добавим публикация, трябва да влезем в администраторския панел на сайта и изберем „Публикации„, а от там „Добавяне“. Ще се отвори редактор, в който можем да попълваме съдържанието на нашата първа публикация (статия).

добавяне на публикации

Заглавие на публикацията

Също като при заглавието на сайта, заглавието на публикациите е много важно, по отношение на това, как търсачките ще класират сайта ни. Заглавието се добавя в полето „Добавяне на заглавие„, което се намира най-отгоре на редактора. От значение за повечето търсачки са първите 60 символа от заглавието. Именно там трябва да съсредоточите ключовите думи, по които искате да се търси публикацията Ви.

Съдържание на публикацията

Следващото поле е самото съдържание на публикацията. В нея може да вмъквате препратки, изображения, видео и др. Съдържанието е най-важната част от един сайт. При обхождането си, търсачките отдават най-голямо значение на него, а не на дизайна или друга функционалност на сайта. Тъй като в отделен урок ще се запознаем какво е SEO и как да пишем добро съдържание по отношение на SEO, засега запомнете:

  • Не дублирайте съдържание. Преди да публикувате съдържание, трябва да сте сигурни, че то е уникално. В никакъв случай не копирайте чужди статии. Ако цитирате книги, първо проверете дали някой вече не е публикувал съдържанието. Съдържанието Ви трябва да е поне над 75% уникално в публикациите. В противе случай може да получите наказание от търсачките и сайта Ви да не се класира добре при търсене.
  • Минималният брой думи, които трябва да има публикацията Ви е 300. Това можете да проверявате, като преглеждате брояча на думите най-долу в редактора на публикациите;
  • Използвайте H таговете. По-просто казано, слагайте подзаглавия на съдържанието си. Не допускайте повече от 300 думи, които да не са разделени с подзаглавие. Подзаглавията се поставят, като изберете ред от съдържанието в редактора на публикациите, който искате да се превърне в подзаглавие и в падащото меню – най-горе, вляво, където показва „Параграф“, изберете подзаглавие 1,2,3 и т.н. Макар вече да е без значение по отношение на SEO, добре е подзаглавията да следват своя йерархичен ред, т.е. след подзаглавие 2 да следва подзаглавие 3 и т.н. Допуска се повторение и завръщане към подзаглавие от по-горно ниво, когато съдържанието изисква това. Важно е да използвате ключови думи, по които искате да се намира публикацията в търсачките, в текста на подзаглавията;
  • Не използвайте дълги изречения и абзаци. Рядко си позволявайте повече от 20 думи в изречение;
  • Използвайте вътрешни линкове. Добра практика е да имате вътрешни препратки, т.е. препратки от една публикация до друга в сайта Ви.
  • Не допускайте правописни грешки и подложете публикацията на редакция, преди да я публикувате.

Не сме първите, от които ще чуете, че съдържанието е всичко! Обхождащите програми на търсачките (ботове) са достатъчно интелигентни, за да знаят кое съдържание е добро за потребителите. В този ред на мисли, за да бъде оценено съдържанието Ви от търсачките, то трябва да се цени високо и от потребителите. Не пишете за търсачките, а мислете за потребителите! Все пак са налице някои доказани техники, които влияят на търсачките при класирането на сайтовете. За целта, в един от следващите уроци ще Ви покажем как да си инсталирате плъгин, който да Ви помага при писане на публикации, така че съдържанието Ви да е оптимизирано за търсачките. Ще Ви покажем не само как съдържанието в публикациите „технически“ да отговарят на изискванията на търсачките, но и как те да бъдат ценени от потребителите.

Избор на категория

Вдясно от редактора на публикациите се намира списък на създадените категории. В него трябва да изберете категория на публикацията. Можете да изберете повече от една категория, но прилагайте тази практика в краен случай. Ако искате да създадете нова категория, без да излизате от редактора, изберете „+Добавяне“ под списъка с категориите. Ще се отвори поле, където ще въведете името на новата категория и падащ списък, където можете да изберете родителска категория. Не прекалявайте със създаването на прекален брой категории, ако няма да ги запълните с публикации.

Поставяне на етикети

Под списъка с категориите се намира секцията за поставяне на етикети. Можете да изредите етикети за публикацията, разделение със запетая. По добра практика е, да изписвате част от текста на етикета, след което да изчакате една-две секунди. Ако съществува подобен етикет, той ще се появи и Вие ще можете да го изберете. След това натиснете „Enter“, за да го прикрепите към публикацията и повторете въвеждането на следващия етикет. По този начин ще избегнете създаването на еднакви етикети, които сте въвели с различен синтаксис, например „компютри“ и „компютър“ са два различни етикета за WordPress. Имате възможност да изберете най-често използваните етикети, чрез кликване на „Избор от най-често използваните етикети„.

Вмъкване на изображение в публикацията

Ако искате да вмъкнете изображение в публикацията или друг файл за сваляне, изберете бутона „Добавяне на файл„, който се намира най-горе, вляво на редактора.

добавяне на файл

Ще се отвори диалогов прозорец, който ще Ви покаже всички качени файлове в галерията. Вие можете да изберете някой от тях, но за новите публикации ще Ви се налага да качвате нови изображения. За целта кликнете вляво на диалоговия прозорец на таба „Качване на файлове.

качване на файлове

Кликнете на бутона „Избор на файлове„, след което изберете файла от Вашия компютър, който искате да поставите в публикацията. След като файла се качи в галерията, ще се появи редактор, в който можете да настроите параметрите на Вашето изображение или файл. За изображенията е особено важно да не са огромни, тъй като това ще повлияе на скоростта на зареждането им. Попълнете задължително полето вдясно „Alt текст„. Това е много важно по отношение на SEO, тъй като алтернативния текст се използва от някой програми за незрящи хора и Google не харесва това поле да е празно.

Добавяне на изображение

В редактора на изображението можете да изберете „Редактиране на изображение„. Там можете да преоразмерите изображението, ако е прекалено голямо. Когато сте избрали изображение и сте настроили параметрите му, натиснете „Вмъкване в публикацията„. По този начин ще влезете отново в редактора на публикацията, а избраното изображение или файл ще се появят в текста. Към редактиране на изображението можете да се завърнете като кликнете върху него и натиснете върху иконката, приличаща на молив. По същия начин можете да изберете как да се центрира изображението спрямо текста. За целта, използвайте иконките, които се намират преди тази, с която редактирате изображението (молив).

вмъкване на изображение

Внимание: При добавяне на изображения, спазвайте няколко съвета:

  • Стилизирайте изображенията си. Използвайте изображения с еднакъв размер, например 630 x 350. Това, освен че ще създаде приятен облик на сайта Ви, ще увеличи времето за зареждането му. В никакъв случай не вмъквайте големи изображения, които да изискват прекалено време за зареждане;
  • Спазвайте авторските права върху изображенията. В Интернет има много изображения, но това не означава, че имате право да ги използвате в сайта си. Ако не сте сигурни, че дадено изображение е свободно за използване, по-добре не го добавяйте. В противен случай може да имате проблеми, свързани с авторските права. Ако нямате свои картинки, използвайте сайтове с хранилища за изображения, които ги предоставят за свободно ползване.

Вмъкване на видео от youtube в публикацията

С версиите от последните няколко години на WordPress, можете директно да копирате линка на желано видео от youtube и да го поставите на произволно място в текста на публикацията. След една-две секунди, на мястото на линка ще се появи познатия от youtube видеоплеър, чрез който може да се гледа видеото.

Задаване на картинка за публикацията

Картинката за публикацията представлява изображение, което ще се показва първо (под заглавието) при преглеждане на публикацията. Също така, то ще се вижда и в списъка с публикациите от определена категория или в началната страница.

За да изберем картинка за публикацията, кликнете на текста „Задаване на картинка за публикацията„, който се намира най-долу, вдясно на редактора. Ще се отвори диалоговия прозорец, който вече ни е познат по-горе, когато разглеждахме как се вмъква изображение в публикацията. По аналогичен път се избира картинка за публикацията от вече съществуващите или се качва нова от компютъра.

Записване и публикуване на публикацията

Писането на публикации отнема време, особено ако държим на тяхното качество. Позволявайте си да публикувате съдържание, едва когато го прочетете няколко пъти и след редакция. Убедите се, че то е разбрано, без грешки и темата е изчерпателно поднесена на читателя. Възможно е да искаме да прекратим работа, но публикацията ни да не е готова. В този случай, просто натиснете върху бутона „Запис„, който се намира най-горе, вдясно на редактора. По този начин публикацията ще се запише като чернова и все още ще бъде невидима за потребителите и търсачките. Можете да прегледате публикацията, преди да я публикувате. Това става като натиснете бутона „Преглед„.

Когато сме завършили и редактирали публикацията си, сме готови да я публикуваме за потребителите. Това става чрез натискане на бутона „Публикуване„. Преди да направим това, можем да изберем за кого да е достъпна публикацията и кога във времето да се публикува. Ако не направим никакъв избор, публикацията ще е достъпна до всички потребители и ще се публикува незабавно след натискане на бутона „Публикуване“. Ако желаем да променим това, трябва да настроим параметрите над бутона за публикуване: „Достъпност“ и „Публикуване“. Достъпността може да се ограничи до „публична“, „защитена с парола“ или „лична“, което означава, че публикацията ще бъде видима от всички, от тези които знаят зададена парола или само от Вас. Параметърът „Публикуване“ предлага възможност да изберете датата и часа, на която статията да бъде публикувана. Това понякога е особено полезно.

Безплатен сайт или блог – Първи стъпки
Урок 1 – Хост и домейн
Урок 2 – Инсталиране на WordPress
Урок 3 – Настройки на сайта
Урок 4 – Организиране на съдържанието
Урок 5 – Добавяне на публикации
Урок 6 – FTP достъп до сайта
Урок 7 – Плъгини (plugins) или разширения
Урок 8 – Джаджите или Widgets
Урок 9 – Инсталиране на теми
Урок 10 – Инсталиране на тема ionMag
Урок 11 – Създаване на меню
Урок 12 – Добавяне на джаджи
Урок 13 – Персонализиране
Урок 14 – Как да си направя сайт Вариант 2
Урок 15 – Предпазване от спам с Akismet Anti-Spam
Урок 16 – Инсталиране на JetPack
Урок 17 – Създаване на страница „За нас“
Урок 18 – Инсталиране на плъгина Yoast SEO
Урок 19 – Search Console
Урок 20 – Невероятно приключение

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете Вашия коментар
Моля, въведете Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.