Безплатен сайт или блог – Урок 6 – FTP достъп до сайта

0
2617
прегледа
уеб дизайн

Не е задължително напълно да усвоите този урок, но ако ще се занимавате сериозно с уеб, няма как да се избегне да разглеждате и модифицирате файловата система на Вашия сайта, чрез FTP достъп.

Какво е FTP и FTP достъп?

FTP е съкращение от File Transfer Protocol. Представлява протокол за прехвърляне на файлове от един компютър или сървър на друг. В нашият случай, ще използваме FTP, за да разглеждаме и прехвърляме файлове на хоста, където е инсталиран WordPress и сайта. Всъщност, сайта ни представлява поредица от файлове, които се намират на сървъра на хост компанията, чийто услуга използваме. За тази цел от хост компанията са ни изпратили адрес на хоста, потребителско име и парола, с които да влизаме чрез протокола FTP и да разглеждаме и манипулираме файловете на сайта.

Създаване на FTP клент

С регистрирането на хоста получихте имейл, в който има адрес на FTP услугата, потребителско име и парола. Грешно е да използваме администраторската си парола, за да използваме услугата FTP. Затова ще създадем нов FTP потребител в хостинг контрол панела.

Още в първия ни урок, се научихме как да влизаме в хостинг контрол панела (CPanel). Влезте с Вашето потребителско име и парола. Намерете секцията „Файлове“ и изберете „FTP акаунти„.

фтп акаунти

Ще се отвори форма, чийто полета трябва да попълните.

фтп акаунт

 

  • Акаунт – Тук трябва да изберете някакво потребителско име, с което ще влизате чрез FTP. Името трябва да е на латиница.
  • Домейн – Тук ще трябва да изберете върху кой домейн ще има права новия потребител.
  • Парола – Въведете паролата, с която създадения потребител ще влиза чрез FTP и после я повторете в полето Парола (Повторете)
  • Директория – Тъй като искаме новият потребител, който ще създадем и използваме по-късно да има достъп до основната директория на сайта в хоста, трябва да дадем права до нея. За целта оставете празно полето за Директория, като изтриете текста в него.
  • Квота – Тук отбележете дисковото пространство за този потребител да е „Неограничена.

След като сме попълнили всички полета, натиснете бутона „Създаване на FTP акаунт„. Вече имаме нов FTP потребител, с който ще работим в следващите уроци, за да качваме и изтриваме файлове на хоста.

ВНИМАНИЕ: Ако решите да изтриете акаунта, в никакъв случай не поставяйте отметка на „Да изтрия ли и цялото съдържание на акаунта?“. Тъй като сме дали достъп до директорията на сайта, ако сложите тази отметка, заедно с акаунта ще се изтрие и целия сайт!

Хостинг компанията ICN предлага лесен начин, как автоматично да конфигурираме програмата FileZilla към новия FTP потребител, който създадохме.

Намерете FTP акаунта по-долу от формата за създаване на акаунти, в секция „FTP Акаунти“. Срещу създаденият ftp акаунт натиснете „Конфигурация на FTP клиент„.

фтп акаунт

 

Ще се отвори нова форма, с няколко FTP клиентски програми, от които Вие изберете FileZilla, като кликнете на бутона „FTP конфигурационен файл“ под иконката на програмата.

фтп конфигурационен файл

Ще се свали файл, който ще ни трябва по-късно, така че не го изтривайте.

FTP клиент FileZilla

FileZilla е безплатна програма, която използва FTP и служи за трансфер на файлове между отделни машини (компютър или сървър). Свалете програмата от тук и я инсталирайте. Внимавайте да свалите правилната версия на програмата, в зависимост от операционната Ви система (Windows, Linux, 32 или 64 битова).

След като инсталирате програмата я стартирайте. Отидете в менюто на програмата и изберете „File“ и после „Import„. Изберете конфигурационния файл, който свалихме от контролния панел на хостинга, когато създадохме нов FTP клиент.

Потвърдете с ОК следващите две съобщения на програмата. Вече вмъкнахме настройките на програмата за нашия нов FTP акаунт и сме готови да влезем с него в нашия хост. Кликнете на „File“ и после на „Site manager…„. Ще се отвори диалогов прозорец, като в лявата част, под „My Sites“ ще намерите името на Вашия домейн, започващ с ftp. В нашият пример името е ftp.cpudevices.com. Кликнете на него два пъти. Въведете паролата, която избрахте за FTP акаунта. Ако сте последвали правилно стъпките по-горе, Mozilla ще се свърже с Вашия хост, ще се отворят два списъка – ляв и десен. В списъка вляво се намират папките и файловете на локалния Ви компютър. Този вдясно съдържа папките и файловете на Вашия хост. Разгледайте внимателно, но не изтривайте и не променяйте имената на файловете.

фтп клиент

Когато искате да качите нещо от компютъра си на хоста, трябва вдясно да намерите папката, където искате да се качи файла. Вляво да намерите папката или файла, които искате да качите, да натиснете десния бутон на мишката отгоре и да изберете „Upload“. Ако искате да свалите файл или папка от хоста, действието е обратно. Вляво намирате папката на Вашия компютър, където искате да свалите файл или папка от хоста. Вдясно намирате файла или папката в хоста, натискате десния бутон на мишката върху тях и избирате „Download“. Общо взето, това са основните действия, които ще извършваме чрез FTP.

Съдържание:

Безплатен сайт или блог – Първи стъпки
Урок 1 – Хост и домейн
Урок 2 – Инсталиране на WordPress
Урок 3 – Настройки на сайта
Урок 4 – Организиране на съдържанието
Урок 5 – Добавяне на публикации
Урок 6 – FTP достъп до сайта
Урок 7 – Плъгини (plugins) или разширения
Урок 8 – Джаджите или Widgets
Урок 9 – Инсталиране на теми
Урок 10 – Инсталиране на тема ionMag
Урок 11 – Създаване на меню
Урок 12 – Добавяне на джаджи
Урок 13 – Персонализиране
Урок 14 – Как да си направя сайт Вариант 2
Урок 15 – Предпазване от спам с Akismet Anti-Spam
Урок 16 – Инсталиране на JetPack
Урок 17 – Създаване на страница „За нас“
Урок 18 – Инсталиране на плъгина Yoast SEO
Урок 19 – Search Console
Урок 20 – Невероятно приключение

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете Вашия коментар
Моля, въведете Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.