Безплатен сайт или блог – Урок 7 – Плъгини (plugins) или разширения

1
2348
прегледа
уеб дизайн

Вече имаме инсталиран и напълно работещ сайт на WordPress. Можем да публикуваме съдържание, което ще е видно за търсачките и за потребителите. Преглеждайки сайта обаче, той определено има видими недостатъци. Външният му вид е твърде неугледен, няма менюта, както и необходимите неща в страничната лента (сайдбар).

Следващите няколко урока ще посветим специално на това. Но в този, първо ще се научим какво представляват плъгините (plugins) или разширенията.

Плъгини

Плъгините или разширенията в WordPress представляват програмен код, който разширява функционалността на ядрото на WordPress. Ядрото извършва основните неща, като например визуализирането на публикациите на сайта. За да извършва сайта някаква по-специфична задача обаче, която не е вградена в WordPress, се налага да се инсталира подходящото разширение. Плъгинът Woocommerce например, създава в сайта ни истински електронен магазин. Друг такъв пример са плъгините, които се използват за изграждане на форуми или такива, които ще превърнат сайта Ви в платформа за безплатни обяви и т.н. Повечето от плъгините обаче, извършват работата си „скрито“ от погледа на потребителите. За пример можем да дадем кеширащите плъгини, които увеличават скоростта на зареждане на сайта.

Хранилище с плъгини

Най-голямото хранилище за плъгини (разширения) за WordPress се намира на сайта WordPress.org. Там можете да намерите над 55 000 разширения, които ще покрият всякакви очаквания, относно функционалността на сайта Ви. На сайта можете да прочетете описание на всеки плъгин, както и отзивите на потребителите. Разбира се, така информация можете да намерите и в Google. Не инсталирайте прекалено много разширения на сайта си. Това ще увеличи времето за зареждането му, което ще доведе до отлив на потребители.

Инсталиране на плъгини

Има два начина за инсталиране на плъгини. Единият от които, е чрез администраторското табло на сайта. Влезте в административния панел на сайта си (в нашия пример той е с адрес https://demo.cpudevices.com/wp-admin ). Изберете „Разширения“ от Таблото.

плъгин

Ще се отвори списък с вече инсталираните разширения в сайта. Можете да включвате, изключвате, настройвате и изтривате инсталираните разширения. В най-горния край на списъка натиснете бутона „Добавяне на още„.

плъгини

Ще се отвори списък, от който можете да търсите разширения, като изберете най-популярните, препоръчани или да търсите по името на разширението. Когато намерените необходимото разширение, натиснете бутона „Инсталиране сега„. За да работи инсталираното разширение, трябва да влезете отново в списъка на разширенията и да го включите.

Вторият начин за инсталиране на разширения е да ги качите, чрез FTP акаунта през Filezilla, което обяснихме в предния урок. За целта трябва да свалите разширението от wordpress.org или друг сайт и да го разархивирате, ако плъгина е архивиран. Плъгините представляват програмен код, който е организиран във файл или файлове, поместени обикновено в папка, с името на разширението. Папката на разширението трябва да качите в папката за разширения на WordPress, която се намира в директория /public_html/wp-content/plugins на Вашия хост.

Стартирайте Filezilla и влезте в хоста с Вашия FTP акаунт. В лявата част на програмата се намират папките и файловете на локалния Ви компютър. Намерете папката разширението, което ще инсталираме. В дясната част на програмата се намират директориите и файловете на хоста. Намерете директорията, където се намират разширенията на WordPress – /public_html/wp-content/plugins. Натиснете десен бутон върху папката на разширението на Вашия компютър (лявата част) и изберете „Upload„. Папката и файловете на разширението ще се качат на хоста, в директорията на разширенията на WordPress. Влезте в административния панел на сайта си и изберете от таблото „Разширения„. Инсталираното разширение ще се появи в списъка на разширенията, след което можете да го включите и настроите.

плъгини

Съдържание:

Безплатен сайт или блог – Първи стъпки
Урок 1 – Хост и домейн
Урок 2 – Инсталиране на WordPress
Урок 3 – Настройки на сайта
Урок 4 – Организиране на съдържанието
Урок 5 – Добавяне на публикации
Урок 6 – FTP достъп до сайта
Урок 7 – Плъгини (plugins) или разширения
Урок 8 – Джаджите или Widgets
Урок 9 – Инсталиране на теми
Урок 10 – Инсталиране на тема ionMag
Урок 11 – Създаване на меню
Урок 12 – Добавяне на джаджи
Урок 13 – Персонализиране
Урок 14 – Как да си направя сайт Вариант 2
Урок 15 – Предпазване от спам с Akismet Anti-Spam
Урок 16 – Инсталиране на JetPack
Урок 17 – Създаване на страница „За нас“
Урок 18 – Инсталиране на плъгина Yoast SEO
Урок 19 – Search Console
Урок 20 – Невероятно приключение

1 коментар

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете Вашия коментар
Моля, въведете Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.