Безплатен сайт или блог – Урок 8 – Джаджите или Widgets

0
2717
прегледа
уеб дизайн

По подобие на плъгините, джаджите (Widgets) са програмен код, който обаче е насочен към визуализиране на съдържание. Всички неща, които виждаме в страничната лента например, са благодарение на джаджите. Те могат да се поставят в страничната лента, във футъра (footer най-долната част на сайта), в главата и под главата на сайта и т.н. Мястото, където можем да поставяме джаджи, зависи изцяло от темата, която ще инсталираме. По-късно ще разгледаме този въпрос. Съдържанието, което показват джаджите може да е най-различно: последните създадени публикации, коментарите на потребителите, рекламни карета, видео и мн. мн. други. Някои от джаджите са налични още с инсталирането на WordPress, тъй като се намират в ядрото му (core). Други се инсталират като плъгини или са интегрирани в темата, която сме инсталирани.

Поставяне на джаджите в сайта

Влезте а администраторския си панел на сайта. Задръжте показалеца на мишката върху „Външен вид“ и кликнете на „Джаджи„.

джаджи

Ще се появи страница, която мислено е разделена на две. В лявата част се намират всички налични джаджи, а в дясната местата, където могат да се поставят.

Местата, където можем да поставяме джаджи са различни за различните теми. За темата Twenty seventeen например, джаджи можем да поставяме в страничната лента (десен sidebar), както и най-долу в дъното на сайта (footer). Най-долната част на сайта е разделена на две колони (лява и дясна), като местата във Footer, където можем да поставяме джаджи са две.

За да поставим джаджи, които да визуализират съдържание в сайта, трябва да изберем някоя от тях в лявата част и да я завлачим с мишката на мястото, където искаме да се показва (в дясната част). На едно и също място можем да поставим много и най-различни джаджи. Например, в страничната лента можем да поставим джаджите за последните публикации, коментарите на потребителите, меню, наличните категории и т.н.

Опитайте да поставите джаджата  „Категории“ на едно от двете места във Footer. После отворете сайта и вижте резултата. Най-долу на сайта ще видите всички налични категории, които сте създали.

джаджи

Това е всичко за джаджите. Работата с тях е лесна! Без наличието им – сайтовете биха били скучни и еднообразни. Те ни помагат да уплътним най-добре пространството в тях.

Съдържание:

Безплатен сайт или блог – Първи стъпки
Урок 1 – Хост и домейн
Урок 2 – Инсталиране на WordPress
Урок 3 – Настройки на сайта
Урок 4 – Организиране на съдържанието
Урок 5 – Добавяне на публикации
Урок 6 – FTP достъп до сайта
Урок 7 – Плъгини (plugins) или разширения
Урок 8 – Джаджите или Widgets
Урок 9 – Инсталиране на теми
Урок 10 – Инсталиране на тема ionMag
Урок 11 – Създаване на меню
Урок 12 – Добавяне на джаджи
Урок 13 – Персонализиране
Урок 14 – Как да си направя сайт Вариант 2
Урок 15 – Предпазване от спам с Akismet Anti-Spam
Урок 16 – Инсталиране на JetPack
Урок 17 – Създаване на страница „За нас“
Урок 18 – Инсталиране на плъгина Yoast SEO
Урок 19 – Search Console
Урок 20 – Невероятно приключение

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете Вашия коментар
Моля, въведете Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.