Безплатен сайт или блог – Урок 10 – Инсталиране на тема ionMag

0
2474
прегледа
уеб дизайн

​В този урок ще преминем към инсталиране на тема ionMag, която е професионално създадена и безплатна.

Вече имаме инсталиран и напълно функциониращ WordPress сайт. Въпреки това обаче, той изглежда доста скучен и неподреден. Както вече казахме, темите са кожата на сайта и се грижат за външния му вид. Вие можете да намерите купища теми в Интернет.

Професионално създадените теми, обикновено са платени. Ето защо беше важно, да се научите да инсталирате и настройвате сайта си сами. Това ще Ви помогне да спестите пари, които да насочите в правилната посока. С тях можете да си закупите професионални теми и плъгини. Със спестените пари можете да си поръчате създаване на лого от професионален дизайнер, вместо да ги изхарчите за инсталиране на система, която е насочена към хората – без високи компютърни умения.

[button style=“btn-default btn-lg“ type=“link“ target=“true“ title=“Пълен списък на професионални теми за WordPress“ link=“https://bit.ly/35Hop4B“ linkrel=“nofollow“]

За нуждите на нашата демонстрация, ще Ви научим как да си инсталирате и настроите безплатната тема ionMag на WPion. Темата е изградена много професионално и предоставя неограничени възможности, по отношение на дизайна. Темата е responsive, което означава, че Вашият сайт ще се вижда еднакво добре на всякакви устройства: компютър, телефон, таблет. Джаджите, внедрени в темата са комерсиални, но се предлагат безплатно. Подходяща е за бловове, новинарски и представителни сайтове и мн. други. Повече за темата, можете да прочетете на сайта на разработчика.

Инсталиране на тема ionMag

За да инсталираме темата, първо я свалете от сайта на разработчика. Сваленият файл (ionmag.zip) е архивиран, затова го разархивирайте на локалния си компютър. Стартирайте програмата Filezilla и влезте в хоста си. В дясната колона на програмата намерете директорията на хоста /public_html/wp-content/themes. В лявата колона намерете на локалния си компютър папката на темата (ionMag). Натиснете десен бутон на мишката върху нея и изберете „Upload“ и изчакайте известно време, докато се качат всички файлове.

качване на теми

След тези операции, темата ще бъде качена на хоста, в папката с инсталираните теми на WordPress. След като извършихме инсталиране на тема ionMag, трябва да я включим.

Включване на темата ionMag

Влезте в администраторския панел на сайта. Задръжте показалеца на мишката върху „Външен вид“ на таблото. Изберете „Теми„. В списъка от темите ще намерите ionMag. Задръжте курсора на мишката върху темата, след което натиснете бутона „Включване„.

инсталиране на тема ionmag

След като включихме темата, тя стана активна за сайта и ще се покаже страница с приветствие (Welcome).

инсталиране на тема

За да работят функциите на темата, тя инсталира няколко плъгина (разширения), които са й необходими. По принцип би следвало да се включат автоматично, но е добре да проверим дали това се е случило. Отворете от таблото меню „Разширения„. Проверете дали всички разширения, започващи с текста „ionMag„, както и разширенията започващи с текста „tagDiv„, са включени. Ако някое от тях не е включено го включете.

инсталиране на тема

След като инсталирахме темата, ще използваме нейните възможности, за да импортираме настройките от файл, вместо да настройваме една по една стотиците й опции.

Настройване на тема ionMag

Обърнете внимание, че в таблото на административния панел на сайта имаме ново меню „ionMag„. Задръжте показалеца на мишката върху него и изберете „Theme panel„. Ще се отвори страница, в която са показани всички настройки на темата. В лявата част се намира меню, откъдето можем да избираме коя настройка искаме да променим. Слезте най-долу на списъка и отворете „Import/Export„. Отговорете с „ОК“ на следващото съобщение.

инсталиране на тема ionmag

настройки на тема ionmag

Свалете този файл с настройките на темата. Отворете го с програмата Notepad. Маркирайте цялото съдържанието като изберете „Edit“ от менюто и после „Select all„. После го копирайте в паметта като изберете „Edit“ от менюто и после „Copy„.

настройки на тема ionmag

След това, копираното в паметта съдържание, трябва да се постави в полето на темата „IMPORT THEME SETTINGS„. За целта натиснете с десен бутон на мишката в това поле и изберете „Paste„. След тази операция, натиснете бутона „Import theme settings“, който се намира под полето, където поставихме настройките. На следващото съобщение отговорете с „Yes„.

настройки на тема ionmag

С това завършихме инсталацията на темата ionMag. В следващият урок ще Ви научим как да я настроите така, че да получите завършен вид на Вашия сайт.

Внимание: В настройките са включени нашето лого и нашия акаунт в AdSense. Това е направено с цел да видите как ще изглежда сайта Ви в завършен вид. В следващите уроци ще Ви покажем какво трябва да промените, за да се показва Вашето лого и рекламите в AdSense с Вашия акаунт.

Преди това обаче, ще трябва да създадем менюта, страници и да добавим джаджи, на което ще посветим следващите няколко урока.

Съдържание:

Безплатен сайт или блог – Първи стъпки
Урок 1 – Хост и домейн
Урок 2 – Инсталиране на WordPress
Урок 3 – Настройки на сайта
Урок 4 – Организиране на съдържанието
Урок 5 – Добавяне на публикации
Урок 6 – FTP достъп до сайта
Урок 7 – Плъгини (plugins) или разширения
Урок 8 – Джаджите или Widgets
Урок 9 – Инсталиране на теми
Урок 10 – Инсталиране на тема ionMag
Урок 11 – Създаване на меню
Урок 12 – Добавяне на джаджи
Урок 13 – Персонализиране
Урок 14 – Как да си направя сайт Вариант 2
Урок 15 – Предпазване от спам с Akismet Anti-Spam
Урок 16 – Инсталиране на JetPack
Урок 17 – Създаване на страница „За нас“
Урок 18 – Инсталиране на плъгина Yoast SEO
Урок 19 – Search Console
Урок 20 – Невероятно приключение

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете Вашия коментар
Моля, въведете Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.