Безплатен сайт или блог – Урок 9 – Инсталиране на теми

1
2328
прегледа
уеб дизайн

Темите на WordPress са кожата на сайта. Те определят външния му вид, местата за поставяне на джаджи, броя и положението на страничните ленти, формата на главата, разположението на менютата и т.н. Теми можете да си намерите както в хранилището на wordpress.org, така и в търсачката на Google.

Разнообразието на темите може да Ви обърка. По тази причина, преди да си потърсите подходяща тема, трябва да имате ясна концепция за Вашия сайт. Дали той ще представлява личен блог, новинарски сайт, електронен магазин или друго. Много от темите са безплатни, но има и професионално създадени комерсиални теми.

Инсталиране на теми

Инсталиране на теми в WordPress е подобно на инсталирането на плъгини (разширения), което обяснихме в един от предходните уроци. При инсталирането на теми, също има два варианта. Единият е чрез търсене на тема от администраторския панел, а другият чрез сваляне на тема от Интернет и качването й в директорията за темите в WordPress, чрез FTP.

Вариант 1

Влезте в администраторския си панел на сайта. Задръжте показалеца на мишката върху „Външен вид“ и изберете „Теми„.

инсталиране на теми

Ще се покаже списък с инсталираните в WordPress теми. От него можете да избирате коя тема да бъде активна, чрез натискане на бутона „Включване“ на избраната тема. Натиснете бутона „Добавяне на нова“ най-горе, вляво на списъка. Също като при плъгините, ще се появи страница, в която можете да търсите теми по името на темата, да избирате измежду най-популярните или най-новите теми. Когато изберете тема, натиснете бутона „Инсталиране„, който ще се появи като задържите курсора на мишката върху нея. След като темата се инсталира, тя ще се появи в списъка на инсталираните теми и ще можете да я включите.

Вариант 2

Не всички създадени теми са налични в хранилището на WordPress, за да можете да ги инсталирате по Вариант 1. Когато намерите тема в Интернет, която да Ви допада, Вие трябва да я свалите на локалния си компютър. Обикновено темите са архивирани и представляват поредица от файлове, структурирани в папка с името на темата. Разархивирайте темата на компютъра си. С помощта на Filezilla и създадения FTP потребител, подобно на инсталирането на плъгини, ще трябва да качите папката на темата в директорията /public_html/wp-content/themes на хоста.

Качването на папката на темата на хоста става по подобие на качването на плъгини. Отворете програмата Filezilla. Свържете се с хоста. В дясната колона на програмата, където е файловата система на хоста Ви, намерете папката /public_html/wp-content/themes. В лявата колона, където е файловата система на локалния Ви компютър, намерете папката на темата. Кликнете с десен бутон върху нея и изберете „Upload„.

След това влезете в списъка с инсталирани теми в администраторския панел на сайта. Там ще видите, че темата която сте качили е налична и ще можете да я включите.

качване на теми

Съдържание:

Безплатен сайт или блог – Първи стъпки
Урок 1 – Хост и домейн
Урок 2 – Инсталиране на WordPress
Урок 3 – Настройки на сайта
Урок 4 – Организиране на съдържанието
Урок 5 – Добавяне на публикации
Урок 6 – FTP достъп до сайта
Урок 7 – Плъгини (plugins) или разширения
Урок 8 – Джаджите или Widgets
Урок 9 – Инсталиране на теми
Урок 10 – Инсталиране на тема ionMag
Урок 11 – Създаване на меню
Урок 12 – Добавяне на джаджи
Урок 13 – Персонализиране
Урок 14 – Как да си направя сайт Вариант 2
Урок 15 – Предпазване от спам с Akismet Anti-Spam
Урок 16 – Инсталиране на JetPack
Урок 17 – Създаване на страница „За нас“
Урок 18 – Инсталиране на плъгина Yoast SEO
Урок 19 – Search Console
Урок 20 – Невероятно приключение

1 коментар

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете Вашия коментар
Моля, въведете Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.