Безплатен сайт или блог – Урок 12 – Добавяне на джаджи

0
2608
прегледа
уеб дизайн

Ако сте следвали всички уроци до момента и сте спазвали указанията, вече имате функциониращ сайт, с инсталирана и настроена тема, глава на сайта, с лого и навигационно меню. Но с бърз поглед се вижда, че елементите на сайта не уплътняват цялото пространство на екрана и той стои незавършен. Това е така, защото все още не сме сложили никакви джаджи в лявата или дясната лента, както и в дъното на сайта. В този урок ще научим как да извършим добавяне на джаджи в страничната лента на сайта.

Избор на темплейт

Темата, която инсталирахме (ionMag) позволява много настройки, така че да получите уникален дизайн на Вашия сайт. Една от настройките е избор на темплейт, т.е. разположение и подреждане на основните елементи. В нашия конкретен случай, трябва да изберем дали страничната лента (sidebar) да бъде вляво или вдясно. Влезте в настройките на темата (ionMag->Theme panel от менюто на таблото). Изберете „Template Settings“ от настройките на темата. После изберете „Blog and posts template“ от списъка с параметрите. Параметърът „Article display view“ предоставя възможност да избирате как да се подреждат публикациите в списъка на сайта. Параметърът „Custom sidebar + position“ предоставя възможност да изберем позицията на страничната лента: вляво, без странична лента или вдясно. Оставете настройките както са в момента, но запомнете тяхното предназначение, в случай че искате да ги промените по-нататък.

Добавяне на джаджи (Widgets)

Вече разгледахме в Урок 8 как се добавят джаджи. Сега ще направим това, като добавим джаджи в страничната лента на сайта за: последните публикации в сайта, рекламен блок и последните коментари.

Изберете от таблото в настройките на сайта „Външен вид“ и после „Джаджи„. Ще видите в лявата колона всички налични джаджи. В дясната колона ще видите местата, където можете да поставяте джаджи. Темата ionMag предоставя следните места за поставяне на джаджи:

  • ionMag default – всички джаджи поставени тук ще се показват на страничната лента на сайта. Страничната лента ще се показва вляво или вдясно на сайта, в зависимост от настройките на темата, които показахме по-горе. По подразбиране – страничната лента се показва вдясно;
  •  Footer 1 – Най-долната част на сайта, след цялото съдържание (footer) е разделена на три части. Footer 1 е най-лявата част. Поставените джаджи тук ще се показват в най-долната, лява част на сайта;
  • Footer 2 – Поставените тук джаджи ще се показват в средната част на footer;
  • Footer 3 – Поставените тук джаджи ще се показват в най-дясната част на footer;
  • WooHomePageiArchive – Това място за джаджи ще се показва, ако имате инсталиран електронен магазин и плъгина WooCommerce. В нашият пример, това място за джаджи е без значение.

Добавяне на джаджата Последни публикации

Джаджата Последни публикации, показва в страничната лента последните заглавията на последните публикувани статии.

Намерете в лявата част на страницата джаджата Последни публикации. Ще я откриете доста надолу в списъка от джаджи. „Хванете“ я с мишката и я „завлачете“ до мястото на страничната лента, вдясно на страницата с джаджи ionMag default.

 

добавяне на джаджи

Като краен резултат, трябва да получите следната картинка:

добавяне на widgets

В полето „Брой публикации“ можете да изберете колко публикациите да се показват в страничната лента.

Добавяне на джаджата за Рекламен блок

Намерете в списъка от джаджи [tagDiv] Ad box. Хванете я и я завлачете, като я поставите под джаджата Последни публикации, в мястото за джаджи ionMag default. В двете картинки по-долу е демонстриран междинния и крайния резултат, който трябва да получите:

добавяне на widgets

добавяне на джаджи

Изтрийте надписа „Block title“ на полето „Custom title for this block:„, така че то да остане празно.

Намерете падащото меню в настройките на джаджата „Use adspot from:“ и изберете от него „Sidebar„, след което натиснете бутона „Запис“ в края на настройките на джаджата.

добавяне на джаджи

Добавяне на джаджа за последните коментари

Джаджата Последни коментари показва последните коментари на потребителите в сайта.

Намерете джаджата в списъка от джаджи и я завлачете под джаджата [tagDiv Ad box]. Настройте броя на коментарите, които искате да се показват в полето „Брой коментари:„. Запишете настройките като натиснете бутона „Запис„.

Накрая, мястото за джаджите ionMag default, трябва да изглежда така:

sidebar widgets

Заредете сайта си и го прегледайте. Сега мястото в него е много по-уплътнено и той има изцяло завършен вид.

Оставяме на Вас да експериментирате с останалите места за джаджи Footer 1, Footer 2 и Footer 3, където можете да поставите джаджи за категориите, менюто и свободен текст, чрез джаджата „Текст„.

В следващият урок ще Ви научим как да извършите персонални настройки на сайта си, за да се показва Вашето лого и Вашите реклами в рекламния блок.

Съдържание:

Безплатен сайт или блог – Първи стъпки
Урок 1 – Хост и домейн
Урок 2 – Инсталиране на WordPress
Урок 3 – Настройки на сайта
Урок 4 – Организиране на съдържанието
Урок 5 – Добавяне на публикации
Урок 6 – FTP достъп до сайта
Урок 7 – Плъгини (plugins) или разширения
Урок 8 – Джаджите или Widgets
Урок 9 – Инсталиране на теми
Урок 10 – Инсталиране на тема ionMag
Урок 11 – Създаване на меню
Урок 12 – Добавяне на джаджи
Урок 13 – Персонализиране
Урок 14 – Как да си направя сайт Вариант 2
Урок 15 – Предпазване от спам с Akismet Anti-Spam
Урок 16 – Инсталиране на JetPack
Урок 17 – Създаване на страница „За нас“
Урок 18 – Инсталиране на плъгина Yoast SEO
Урок 19 – Search Console
Урок 20 – Невероятно приключение

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете Вашия коментар
Моля, въведете Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.