Безплатен сайт или блог – Урок 13 – Персонализиране

0
2458
прегледа
уеб дизайн

Ако сте следвали стъпка по стъпка инструкциите от уроците, Вашият сайт вече притежава приятен облик. Неговото пространство е уплътнено, а сайта функционира като повечето от наличните в Интернет. В него има съдържание (публикации), което е организирано с навигационно меню, категории и етикети. За да Ви представя добре обаче, е необходимо персонализиране за Вашата дейност или бизнес. В момента се показва нашето лого, а в главата на сайта и в страничната лента се показват наши рекламни елементи.

Персонализирането на сайта Ви ще извършим чрез настройки на темата ionMag.

Персонализиране на рекламните блокове

Влезте в настройките на темата (ionMag от таблото и после Theme panel).

Изберете „Ads“ от менюто за настройките на темата. Ще се появят секции, които представляват отделните рекламни блокове, които темата предоставя. Там ще забележите, че реклама може да се постави на най-различни места: в главата (header ad), в страничната лента (sidebar ad), преди статията (Article top ad), в самата статия (Article inline ad) и т.н.

Рекламата, която можете да поставяте е най-различна: получен код от Adsense акаунта Ви (рекламната програма на Google), кода получен от някоя афилиейт програма (profitshare или 2performant), изображение с линк и т.н.

Ще оставим това на Вашите експерименти, но ще насочим вниманието Ви към промяна на кода, който получихте с нашите настройки, така че да го смените с Ваш.

За целта трябва да смените кода на следните места за реклама с Ваш код: Header adSidebar adArticle inline ad и Custom ad 2.

Промяната в кода става, като изтриете този, който се намира в полето на съответното място за реклама и на негово място поставите Ваш.

Персонализиране на лого

В началото казахме предимствата на това да си направите сами сайта. Парите, които ще спестите можете да отделите за създаване на професионално лого. Ако сте решили да се справите сами, може би тази статия ще Ви бъде интересна. Нашият съвет обаче, е да се обърнете към професионалисти. Ако не знаете как да направите това, обърнете се към нас и ние ще Ви свържем с графични дизайнери.

Независимо кой от двата варианта сте избрали, след като имате създадено лого, трябва да го поставите в главата на сайта. Това става чрез настройките на темата ionMag.

Влезте в настройките на темата. Отворете секцията „Logo & Favicon„. В раздела „Logo upload“ трябва да качите Вашето изображение с лого. В указанията на темата е препоръчано размера на изображението да е 272 x 90 px. Това е съобразено с цел най-доброто разположение на логото с останалите елементи на темата. Качете Вашето лого и запишете настройките на темата. След това прегледайте сайта си.

Когато отваряте различни сайтове, сигурно сте забелязали, че малка иконка стои в отворения таб на браузъра Ви. В повечето случаи това е умален вид на логото на съответния сайт. Тази иконка се нарича favicon. Към изображението на favicon има няколко изисквания. То трябва да е с размери не по-големи от 32 x 32 px, за да е видимо за повечето браузъри и устройства. Форматът на изображението на favicon трябва да едно от следните: .ico, .gif, .png или .jpg. Отидете до раздела „FAVICON“ и чрез бутона „Upload„, качето Вашето изображение.

Въведете някакво описание на „LOGO ALT ATTRIBUTE„, например името на сайта, след което запишете настройките на темата.

Прегледайте сайта си! Би следвало той да показва Вашето лого, а в таба на бразъра Ви да се вижда малка иконка favicon. Ако това не е така, изчистете кеша от браузъра си и заредете сайта отново. Ако изображенията не се появят отново, значи не сте спазили някое от упътванията в урока.

Други настройки на логото

В секцията на логото ще намерите доста настройки. Те са свързани с изобразяването му върху различни устройства: таблети, смартфони и т.н. Ако си поиграете и създадете изображения с необходимите размери за всяко устройство, ще си гарантирате, че сайта ще се отваря еднакво добре на всички устройства. Особено важно е да създадете изображение на логото за мобилни телефони. По-малкият му размер ще гарантира бързото зареждане на страниците от мобилен телефон и правилното му показване. Това става в раздела „LOGO MOBILE„, където е посочено че най-добрия размер на логото е 160 x 40 px. Така можете да оразмерявате и поставяте правилните изображения по всички раздели на секцията за логото. Най-долу е раздела за bookmarklet. Там са изображенията, които ще се показват на потребителите в техните любими страници на браузъра им.

На последно място ще поясним какво е Retina logo. Това са изображения с двоен размер за устройства, които поддържат много висока разделителна способност на дисплеите. Това Ви гарантира, че потребителите използващи такива устройства, ще виждат по-ясно и с достатъчен размер Вашето лого.

Съдържание:

Безплатен сайт или блог – Първи стъпки
Урок 1 – Хост и домейн
Урок 2 – Инсталиране на WordPress
Урок 3 – Настройки на сайта
Урок 4 – Организиране на съдържанието
Урок 5 – Добавяне на публикации
Урок 6 – FTP достъп до сайта
Урок 7 – Плъгини (plugins) или разширения
Урок 8 – Джаджите или Widgets
Урок 9 – Инсталиране на теми
Урок 10 – Инсталиране на тема ionMag
Урок 11 – Създаване на меню
Урок 12 – Добавяне на джаджи
Урок 13 – Персонализиране
Урок 14 – Как да си направя сайт Вариант 2
Урок 15 – Предпазване от спам с Akismet Anti-Spam
Урок 16 – Инсталиране на JetPack
Урок 17 – Създаване на страница „За нас“
Урок 18 – Инсталиране на плъгина Yoast SEO
Урок 19 – Search Console
Урок 20 – Невероятно приключение

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете Вашия коментар
Моля, въведете Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.