Безплатен сайт или блог – Урок 14 – Как да си направя сайт Вариант 2

0
2835
прегледа
уеб дизайн

Дотук почти отговорихме на въпроса „Как да си направя сайт безплатно?“. Ако сте следвали уроците ни, вече трябва да имате работещ сайт, с приятен облик по Вариант 1 от демонстрацията. В началото на първия урок обаче, Ви обещахме да покажем как се правят два варианта на сайт. Ако Вашият сайт по Вариант 1 Ви харесва, можете да не четете този урок. Ако обаче искате да имате сайт като този от Вариант 2, трябва да следвате инструкциите по-долу. Ще научите техника, която ще Ви предостави възможност, да създадете дори и по-добър сайт от двата предложени варианта.

Как да си направя сайт Вариант 2?

Както вече споменахме, инсталираната тема ionMag предоставя неограничени възможности и стотици настройки. Една от тях е редактора на страници TagDiv Composer.

Добавяне на страници

Най-общо казано, страниците са статично съдържание, което не се показва в списъците на категориите, архивите, етикетите и авторите, за разлика от публикациите. За пример можем да дадем страницата „За нас“, в повечето сайтове. Те се създават по същия начин, както публикациите – в същия редактор. За разлика от публикациите, страниците нямат категории и етикети. Те могат да имат родителска страница, т.е. да са вмъкнати една в друга, но това не е важно засега.

Изберете от таблото, в настройките на сайта „Страници„, а от там „Добавяне„. Ще се появи редактора, който използвахме за създаване на публикации. Работата с него е същата. По същият начин трябва да въведем заглавие на страницата, съдържание и да я публикуваме. Вмъкването на изображения, също е по аналогичен начин, както при публикациите.

Въведете заглавие на страницата „Начало„, след това натиснете бутона за публикуване на страницата „Публикуване„, независимо че все още съдържанието е празно. 

Редактора на страници TAGDIV COMPOSER

След инсталиране на темата ionMag, в редактора на страниците се е появил бутон „TAGDIV COMPOSER„.

направя сайт

Той отваря редактор на страници на темата, с чиято помощ и предоставените инструменти, можем да направим най-различни варианти на облика на страниците. С редактора се работи лесно, само с кликвания на мишката. Натиснете бутона „TAGDIV COMPOSER„. След няколко секунди ще се появи самия редактор.

направя сайт

Кликнете най-горе вляво на бутона за добавяне на елементи „ADD ELEMENT„. Ще се появи списък с елементи, които можем да завлачваме вдясно. Когато страницата се отвори, елементите ще се показват, според това как сме ги подредили и настроили.

Изберете от списъка с елементи Row и го завлачете в центъра.

направя сайт

Трябва да добавите два елемента Row (ред), така че общия им брой да стане три. Накрая трябва да получите следната картинка:

направим сайт

Добавяне на визуални елементи в първата колона

Изберете пак от менюто добавяне на нов елемент, като натиснете „ADD ELEMENT„, горе, вляво. Намерете надолу в списъка елемента Big Grid 1 и го завлачете в първата колона EMPTY COLUMN.

създам сайт

След тази операция, веднага ще се заредят последните три публикации в грида. Можете да настройвате всеки поставен елемент, като кликнете върху него. Параметрите му ще се появят вляво, където преди това беше списъка с елементите. Няма да настройваме този елемент Big Grid 1, защото неговите текущи настройки са да показва последните три публикации.

Кликнете върху втората колона EMPTY COLUMN. В левият ъгъл на колоната се появява в червено бутонче „Row„, което трябва да натиснете. Вляво се появяват настройките на Row.

как да си направя безплатен сайт

В полето „Extra class“ изпишете „td-ss-row„. Изберете вторият параметър на Layout, който представлява две колони, като по-тясната се намира вдясно.

създадем сайт сами

След тази операция, колоната ще се раздели на две – лява и дясна, като дясната е по-тясна. Тя ще играе ролята на странична лента (sidebar).

След всяка операция записвайте промените!

направим сайт сами

Това става като натиснете иконката, приличаща на дискета, в горния ляв ъгъл. Преглеждането на сайта става като първо запишете, а после натиснете иконката, която прилича на око. Редактора се затваря с иконката Х, която се намира също в горния ляв ъгъл. Крайните настройки няма да се запазят, докато не затворите редактора и не натиснете бутона „Обновяване“ на страницата.

Добавяне на визуални елементи във втората колона

Натиснете бутона за добавяне на елементи „ADD ELEMENT„. Намерете елемента Block 5 и го завлачете в лявата колона, която разделихме на две. Веднага ще се появят последните 5 публикации от сайта. Кликнете на елемента Block 5, за да настроим параметрите му. На параметъра Limit post number, поставете „7“. Това е броя на публикациите, които да се показват. На параметъра Offset posts поставете „3“. Това е отместване, което ще прескочи първите 3 публикации, тъй като те се показват от Big Grid 1 по-горе. Вие можете да настроите и параметрите на Filter, за да се показват публикациите от определена категория, но за примера няма да ги променяме.

Натиснете бутона за добавяне на елементи „ADD ELEMENT„. Намерете елемента Ad box и го завлачете в дясната колона, която разделихме на две. Кликнете на него, за да се покажат параметрите му. Изберете за параметъра Use adspot от падащото меню Sidebar. Запишете промените!

Добавяне на визуални елементи в третата колона

Натиснете бутона за добавяне на елементи „ADD ELEMENT„. Намерете елемента Big Grid 2 и го завлачете в третата колона. Кликнете на него, за да се покажат настройките му. От таба за настройките изберете Filter.

уроци за безплатен сайт

Тук можете да изберете от коя категория да се показват публикациите и как да се подреждат. Можете също, за всяка категория да добавите елемент Big Grid 2, така че да се показват последните им публикации в началната страница.

Оставяме на Вашето въображение как да подредите началната си страница по-късно. Засега, нека продължим напред.

Запишете промените, като натиснете иконката, която прилича на дискета. Затворете редактора, като натиснете Х, вдясно на иконката за запис. На следващото съобщение отговорете с „Yes„.

Виждате, че в съдържанието на страницата има някакъв код (short codes). Не го променяйте! Натиснете бутона вдясно на редактора „Обновяване„.

Настройване на новата страница за начална

Дотук имаме създадена страница, но ако искаме тя да се зарежда в началото на сайта, трябва да направим някои настройки в WordPress.

Намерете „Настройки“ в таблото на сайта и изберете „Четене„. На параметърът „Вашата начална страница показва„, сложете отметка на „Начална страница:„, а от падащото меню, изберете страницата „Начало„. Не променяйте параметъра „Страница за публикации:„. Най-накрая запишете промените, като натиснете най-долу бутона „Запазване„.

урок да си направя сайт сам

След запазване на промените заредете сайта си. Ще видите, че при зареждане се отваря страницата, която композирахме с редактора TagDiv Cpomposer.

Сайтът Ви вече има приятен вид, който изградихте изцяло от „нула“ сами! Можете да експериментирате с редактора на страници, за да получите още по-добри резултати. А ние ще се насочим към следващия урок, за да Ви покажем как да инсталирате някой необходими разширения на сайта.

Съдържание:

Безплатен сайт или блог – Първи стъпки
Урок 1 – Хост и домейн
Урок 2 – Инсталиране на WordPress
Урок 3 – Настройки на сайта
Урок 4 – Организиране на съдържанието
Урок 5 – Добавяне на публикации
Урок 6 – FTP достъп до сайта
Урок 7 – Плъгини (plugins) или разширения
Урок 8 – Джаджите или Widgets
Урок 9 – Инсталиране на теми
Урок 10 – Инсталиране на тема ionMag
Урок 11 – Създаване на меню
Урок 12 – Добавяне на джаджи
Урок 13 – Персонализиране
Урок 14 – Как да си направя сайт Вариант 2
Урок 15 – Предпазване от спам с Akismet Anti-Spam
Урок 16 – Инсталиране на JetPack
Урок 17 – Създаване на страница „За нас“
Урок 18 – Инсталиране на плъгина Yoast SEO
Урок 19 – Search Console
Урок 20 – Невероятно приключение

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете Вашия коментар
Моля, въведете Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.