Безплатен сайт или блог – Урок 15 – Предпазване от спам с Akismet Anti-Spam

0
2490
прегледа
уеб дизайн

Ако сте следвали указанията от уроците, трябва да имате работещ сайт, който има добър външен вид. На пръв поглед изглежда, че можем да спрем дотук, но не е така. Все още нямаме защита от спам. Ако оставим нещата така, скоро в сайта ще има стотици коментари, които са направени от ботове, вместо от хора. Все още нямаме никаква статистика на преглежданията на сайта. Нямаме контактна форма със задължителната страница „За нас“. Не сме регистрирали сайта в Search Console на Google, за да се индексира и да виждаме проблемите и резултатите при индексирането. Нямаме разширение, което да ни помага за On-page оптимизацията. Това са все неща, които са скрити за обикновения потребител, но са важни за собствениците и администраторите на сайтове. Да се захващаме за работа! В този урок ще се научим как да включим разширението Akismet Anti-Spam за предпазване от спам.

Предпазване от спам с разширението (плъгина) Akismet Anti-Spam

Разширението Akismet Anti-Spam е налично още с инсталираното на WordPress. То предпазва Вашия сайт от спамерски коментари и ботове, които се опитват да попълват автоматично формите на сайта (като например контактната форма). Разширението проверява в база данни дали коментара или попълнената форма идва от спамери и ги блокира, ако това е така.

Отворете „Разширения“ от таблото в настройките на сайта. Намерете разширението Akismet Anti-Spam и го включете, като изберете „Включване“ под името на разширението.

akismet

Разширението ще се включи и ще ни подкани да влезем в настройките му чрез натискане на бутона „Настройте Вашият Akismet профил„. В настройките можем да влезем и чрез натискане на „Настройки“ под името на разширението.

предпазване от спам

Изберете един от двата варианта и влезте в настройките на плъгина.

предпазване от спам

Трябва да си създадете индивидуален API ключ. Натиснете бутона „Създаване на API ключ„. Ще се отвори нова страница в браузъра Ви. Трябва да следвате стъпките, за да си създадете акаунт в wordpress.com. Когато достигнете до страницата с планове, изберете персонален, който е безплатен.

акисмет

Ще се отвори нова страница, където ще бъдете подканени да попълните личните си данни (имейл, Вашия сайт, имена).

защита от спам

Не се притеснявайте, ако в началото бъдете подканени да въведете кредитната си карта. Плъзнете в крайна лява позиция плъзгача, който се намира горе, вдясно, под What is Akismet worth to you? След това полетата за кредитната Ви карта ще изчезнат. Въведете адреса на Вашия сайт в полето Personal Site URL where you will use Akismet. Въведете името и фамилията в съответните полета (First Name и Last Name) и натиснете бутона CONTINUE WITH PERSONAL SUBSCRIPTION.

 

akismet

Ще се появи прозорец, който ще Ви подкани да активирате добавения сайт. Натиснете Activate this site.

На следващия прозорец ще се появят няколко настройки на защитата. Оставете всички настройки по подразбиране. Копирайте полето Ключ за API и натиснете бутона Запазване на промените.

защита на сайт

защита от спам

Влезте отново в настройките на разширението в сайта и поставете генерирания ключ в полето. После натиснете Свързване чрез ключ за API.

Ако сте направили коректно, трябва да получите следната картинка, след въвеждането на API ключа:

защита на сайта

Вече сме защитени от спам. В таблото на настройките на сайта „Настройки“ се появява ново меню Akismet Anti-Spam. Всеки коментар, който Akismet Anti-Spam сметне за спам, ще бъде автоматично прехвърлен в папка „Спам“ в меню „Коментари“. Там можете да проверите какви са причините за спама и да модерирате коментарите.

Съдържание:

Безплатен сайт или блог – Първи стъпки
Урок 1 – Хост и домейн
Урок 2 – Инсталиране на WordPress
Урок 3 – Настройки на сайта
Урок 4 – Организиране на съдържанието
Урок 5 – Добавяне на публикации
Урок 6 – FTP достъп до сайта
Урок 7 – Плъгини (plugins) или разширения
Урок 8 – Джаджите или Widgets
Урок 9 – Инсталиране на теми
Урок 10 – Инсталиране на тема ionMag
Урок 11 – Създаване на меню
Урок 12 – Добавяне на джаджи
Урок 13 – Персонализиране
Урок 14 – Как да си направя сайт Вариант 2
Урок 15 – Предпазване от спам с Akismet Anti-Spam
Урок 16 – Инсталиране на JetPack
Урок 17 – Създаване на страница „За нас“
Урок 18 – Инсталиране на плъгина Yoast SEO
Урок 19 – Search Console
Урок 20 – Невероятно приключение

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете Вашия коментар
Моля, въведете Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.