Безплатен сайт или блог – Урок 16 – Инсталиране на JetPack

0
2638
прегледа
уеб дизайн

JetPack е пакет от разширения на WordPress.com, който предоставя най-различни помощни средства и функции на администраторите на сайтове. Някои от тях са: статистики на посещаемостта на сайта, контактни форми, оптимизиране на изображенията в сайта, споделяне на новите публикации в социалните мрежи и мн. други.

Инсталиране на разширението (плъгина) JetPack

JetPack се инсталира като всеки друг плъгин от Урок 7, като се използва първия вариант от урока. Изберете от таблото за настройки на сайта „Разширения„. В страницата на разширенията изберете „Добавяне на още„. В полето „Търсене на разширения“, напишете JetPack. После натиснете бутона „Инсталиране сега“ в разширението от списъка.

jetpack

На мястото на бутона „Инсталиране сега“ ще се появи бутон „Включване„. Натиснете го. На новият диалогов прозорец изберете „Set up Jetpack„. Ако имате акаунт в wordpress.com, свържете се с него. Ако нямате, трябва да си откриете, за да продължите да използвате разширението. Ще се появят платените планове на WordPress.com. Прегледайте по-надолу и ще откриете малък бутон „Start with free„. Натиснете го.

инсталиране на jetpack

След избиране на безплатен план, ще се върнете отново в настройките на сайта. На екрана ще се покаже списък от най-важните разширения на JetPack, с кратко обяснение за всяко. Натиснете бутона „Activate recommended features„. Това ще ги включи за използване. Няма да обсъждаме всички възможности на JetPack. Това не е нашата цел. Забележете обаче, че се е появило меню Jetpack, в таблото за настройките на сайта. В него има подменю „Статистики за сайта„. Отворете ги и ще видите подробна статистика по дни: колко потребители имате, откъде са дошли, какво са гледали и т.н.

настройки на Jetpack

Отворете редактора за добавяне на публикация, като изберете от таблото Публикации->Добавяне. Ще забележите, че към редактора, точно до бутона за добавяне на файл, вече има нов бутон за добавяне на форма за контакти.

функции на jetpack

Можете да разгледате многобройните възможности, които Jetpack предоставя безплатно, като отворите настройките на разширението Jetpack->Настройки. Ще видите функциите по направление на дейност в табове, които можете да отворите и настроите.

функции на jetpack

С това, този урок завършва, но постави основите на следващия, в който ще създадем страница „За нас“ с контактна форма в нея.

Съдържание:

Безплатен сайт или блог – Първи стъпки
Урок 1 – Хост и домейн
Урок 2 – Инсталиране на WordPress
Урок 3 – Настройки на сайта
Урок 4 – Организиране на съдържанието
Урок 5 – Добавяне на публикации
Урок 6 – FTP достъп до сайта
Урок 7 – Плъгини (plugins) или разширения
Урок 8 – Джаджите или Widgets
Урок 9 – Инсталиране на теми
Урок 10 – Инсталиране на тема ionMag
Урок 11 – Създаване на меню
Урок 12 – Добавяне на джаджи
Урок 13 – Персонализиране
Урок 14 – Как да си направя сайт Вариант 2
Урок 15 – Предпазване от спам с Akismet Anti-Spam
Урок 16 – Инсталиране на JetPack
Урок 17 – Създаване на страница „За нас“
Урок 18 – Инсталиране на плъгина Yoast SEO
Урок 19 – Search Console
Урок 20 – Невероятно приключение

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете Вашия коментар
Моля, въведете Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.