Безплатен сайт или блог – Урок 18 – Инсталиране на плъгина Yoast SEO

2
2594
прегледа
уеб дизайн

В този урок ще засегнем темата за SEO, без да я изчерпваме, тъй като тя е необятна. Ще Ви научим как да инсталирате плъгина Yoast SEO, който ще свърши доста по обем работа, вместо Вас. Следвайки неговите указания, ще удовлетворите някой важни фактори за търсачките, без да познавате технически принципа на SEO.

Какво е SEO?

Потребителите са нетърпеливи. Когато търсят в търсачките (Google, Bing, yahoo) те се ограничават до първите няколко страници с резултати. В тях или откриват търсената информация (продукти, новини и т.н.) или интереса им спада да прелистват и търсят по друг израз в търсачката. Ако Вие имате електронен магазин и не се намирате в резултатите при търсене на първите страници, няма да имате добри приходи. Потребителят няма да разбере колко е хубав дизайна на сайта Ви или какви добри продукти продавате. Обратното също е вярно. Ако конкуренцията Ви се намира в първите страници при търсене, ще жъне успех. Вие ще сте в ролята на догонващи, с ниски приходи, но същите разходи за дейността.

Никой не знае с точност, как алгоритмите на Google например, индексират и подреждат сайтовете при търсене. Логиката на тези алгоритми са тайна, известна само на разработчиците в Google. От гигантът образно казват „Да пишем за хората, а не да се харесаме на търсачките. Техните алгоритми са достатъчно умни, за да оценят кое е добре за хората“. От практиката обаче и от някой коментари на разработчиците, се разкриват и доказват някои фактори, които влияят при класиране. Този процес, при който се удовлетворяват известни условия на търсачките, за да класира по-високо сайта Ви, се нарича SEO.

Search engine optimization (SEO) в превод на български език означава „Оптимизация за търсещите машини“.

В Интернет ще се натъкнете на много фирми, които ще Ви уговарят, че могат да направят чудеса, за да класират високо сайта Ви в търсачките. Не се доверявайте напълно. Наистина е задължително сайтът Ви да е оптимизиран за търсачките. Ако очаквате обаче, сайта Ви да се класира добре, без качествено и богато съдържание – ще се разочаровате.

Няма да губим повече време, а ще Ви покажем как да инсталирате и настроите плъгина Yoast SEO, който ще Ви помогне по отношение на SEO. Не е необходимо да познавате техниките на SEO, а единствено да следвате указанията на разширението.

Инсталиране на Yoast SEO

Разширението Yoast SEO се инсталира като всяко друго в WordPress. Отворете от таблото в настройките на сайта, меню „Разширения„. От там изберете „Добавяне на още„.

инсталиране на yoast seo

В полето „Търсене на разширения“ изпишете „Yoast SEO„. В списъка с резултатите от търсенето, намерете разширението и натиснете „Инсталиране сега„.

инсталиране на yoast seo

След като изчакате разширението да се инсталира, ще се появи бутон „Включване„, който трябва да натиснете, за да включите разширението. С това инсталирането и включването на Yoast SEO приключва.

Настройване на Yoast SEO

След инсталирането на Yoast SEO в таблото на настройките на сайта се появява меню „SEO“. Задръжте показалеца на мишката върху него и изберете „Общи настройки„.

настройване на yoast seo

Ще се появи страница с настройките на разширението. Ще се възползваме от асистента, който е вграден в Yoast SEO. С негова помощ ще настроим разширението, като отговаряме на въпроси. Изберете от страницата с настройките „Configuration Wizard„.

настройване на yoast seo

Ще бъдете попитани дали сами ще настройвате разширението или ще предоставите това на разработчиците. Изберете първата опция.

настройване на yoast seo

Ще се наложи да отговорите на 10 прости въпроса, които трябва да съобразите спрямо Вашия сайт. На всеки въпрос, избирайте правилния отговор от списъка с отговори, след което натискайте бутона „Напред“ за следващия въпрос. По-долу ние ще представим нашите отговори, които сме дали при настройването на Yoast SEO на демонстрационния ни сайт demo.cpudevices.com.

  1. Среда – Option A: My site is live and ready to be indexed;
  2. Тип на сайта – A blog;
  3. Фирма или частно лице – Фирма. Име на фирмата: CpuDevices;
  4.  Социални профили – Въвеждат се, за които имате профил;
  5. Search engine visibility. На двата следващи въпроса, отговорите са „Да“;
  6. Множество автори – Не
  7. Google Search Console – Избирате „Получаване на оторизационен код„, като се свържете с профила си в Google. Полученият код въвеждате в полето „Въведете оторизационен код тук…“ и натискате бутона „Автентикация„;
  8. Настройки на заглавието – По подразбиране (не променяме нищо и избираме „Напред“);
  9. Електронен бюлетин – Тук можете да въведете име и електронна поща, за да получавате последните новини от разработчиците;
  10. Подкана за закупуване на Premium пакета – Ще бъдете подканени да си закупите платения пакет на разширението. Можете просто да продължите, като изберете „Напред„.

След като отговорите на въпросите, ще се отвори страница, на която ще бъде изписано, че разширението е конфигурирано. Натиснете бутона „Затваряне„. С това приключи настройването на Yoast SEO.

Използване и работа с Yoast SEO

Работата с Yoast SEO се осъществява в редактора за добавяне/редактиране на публикации. Изберете от таблото в настройките на сайта „Публикации“ и после „Добавяне„. Ще се отвори редактора на публикациите, който вече има нови опции, след инсталирането на Yoast SEO. Вдясно от редактора, в секция „Публикуване“ ще се появят два индикатора – Readability и SEO.

Първият индикатор (Readability) показва четимостта на публикацията, т.е. дали съдържанието й е лесно за четене от потребителите.

Вторият индикатор (SEO) показва дали публикацията е добра по отношение на SEO. Най-общо казано, това представлява проверка, дали нашата публикация ще има шанс да бъде открита в търсачките, по дадена ключова дума. Това предполага, че тази ключова дума трябва да бъде повторена в съдържанието, но не до толкова, че търсачките да оценят публикацията като спам. Освен повторение на ключовата дума, важно е на какви места е поставена: заглавия, първи параграф и т.н.

Двата индикатора променят цвета си в червено, оранжево и зелено, в зависимост от това, доколко са удовлетворени проверки за четимост и SEO. Целта е, преди да публикуваме публикацията, цвета и на двата индикатора да е зелен.

работа с yoast seo

Под редактора на публикациите, най-отдолу на страницата за добавяне/редактиране на публикации, ще намерите два таба „Четимост“ и „Въведете ключова…„.

работа с yoast seo

Когато влезете в първият таб, там ще намерите указания, относно четимостта. След изпълнението им ще получите добри резултати и индикатора за четимост ще светне в зелено.

работа с yoast seo

Във вторият таб, трябва да въведете ключова дума, по която искате Вашата публикация да бъде намирана в Интернет и търсачките. За целта, трябва да въведете ключова дума в полето „Целева ключова дума„. След попълването на полето, Yoast SEO ще извърши проверка, дали съдържанието е оптимизирано, за да бъде намерена публикацията по думата. Спазвайте указанията в този таб и индикатора за SEO ще светне в зелено.

работа с yoast seo

Трикове, но не на всяка цена…

Експериментирайте и се опитвайте да публикувате публикациите си, едва когато индикаторите светнат в зелено.

В никакъв случай обаче, не правете компромис със стила си или пък с начина, по който искате да предадете информация на потребителите, заради индикаторите на Yoast SEO. Удовлетворявайки на всяка цена изискванията и проверките на разширението, рискуваме публикацията ни да изглежда като неписана от човек. С често повтарящите се думи и несвързани правилно изречения, за да „наместим“ на правилното място ключовата дума, ще загубим интереса на потребителите.

Съдържание:

Безплатен сайт или блог – Първи стъпки
Урок 1 – Хост и домейн
Урок 2 – Инсталиране на WordPress
Урок 3 – Настройки на сайта
Урок 4 – Организиране на съдържанието
Урок 5 – Добавяне на публикации
Урок 6 – FTP достъп до сайта
Урок 7 – Плъгини (plugins) или разширения
Урок 8 – Джаджите или Widgets
Урок 9 – Инсталиране на теми
Урок 10 – Инсталиране на тема ionMag
Урок 11 – Създаване на меню
Урок 12 – Добавяне на джаджи
Урок 13 – Персонализиране
Урок 14 – Как да си направя сайт Вариант 2
Урок 15 – Предпазване от спам с Akismet Anti-Spam
Урок 16 – Инсталиране на JetPack
Урок 17 – Създаване на страница „За нас“
Урок 18 – Инсталиране на плъгина Yoast SEO
Урок 19 – Search Console
Урок 20 – Невероятно приключение

2 КОМЕНТАРИ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете Вашия коментар
Моля, въведете Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.