Безплатен сайт или блог – Урок 19 – Search Console

0
2854
прегледа
уеб дизайн

Ако сте спазвали уроците дотук, вече имате напълно функциониращ сайт, с приятен външен вид. Можете да добавяте публикации, които да са добре оптимизирани за търсачките. Съдържанието Ви е структурирано в категории, до което се достига лесно, чрез навигационното меню. Началната страница презентира добре новите публикации. Създадохте страница „За нас“, в която има контактна форма за общуване с потребителите. Няма да е пресилено ако кажем, че сайтът Ви е завършен.

Единственото, което остава е да регистрирате сайта в Search Console на Google.

Какво е Search Console?

Search Console, известен още като Web Master Tools е пакет от инструменти на Google, който помага на администраторите на сайтове. С негова помощ ще можете да откриете някои грешки, които срещат при обхождането на сайта ботовете на Google. Ще можете да виждате как се индексира сайта Ви, дали имате наказание от Google, кои са ключовете думи, по които имате посещение, какви връзки има създадени към Вашия сайт от други сайтове и т.н. С регистрирането на сайта в Search Console, ще имате възможността да подавате на Google съдържанието му, чрез карта на сайта (sitemap). Така или иначе, дори да нямате регистрация в Google и изпратена карта на сайта, той ще Ви забележи. При регистрирането в Search Console обаче, предимството е, че това ще става по-бързо и Google ще обхожда по-често съдържанието Ви. Удобството е още по-голямо, тъй като в един акаунт в Search Console ще можете да управлявате всичките си сайтове.

Регистриране на сайт в Search Console

Създайте си акаунт в Google Search Console. В конзолата натиснете бутона „Добавяне на собственост„.

регистриране в search console

В следващият екран добавете адреса на Вашия сайт и натиснете „Добавяне„.

регистриране в search console

Ще се отвори страница, чрез която трябва да удостоверите, че сте собственик на сайта. Google предлага много начини да направите това, но ние ще разгледаме този, при който ще изтеглите файл и ще го поставите в главната папка на сайта.

настройки на Search Console

Изтеглете файла, който е показан като препратка в първа точка от указанията на Google в текста „Изтеглете този HTML, удостоверяващ файл„. Ако сте следили уроците дотук, ще можете с помощта на програмата Filezilla да качите файла в основната папка на сайта (/public_html).

Отворете програмата Filezilla. Свържете се със сървъра.

В дясната част на програмата намерете основната папка на сайта (/public_html).

Намерете в лявата част на програмата файла, който свалихте от Google Search Console. С десният бутон на мишката кликнете върху файла и изберете „Upload„. Всичко това е илюстрирано на следващото изображение.

 

Безплатен сайт или блог - Урок 19 - Search Console

След като сте качили файла се върнете към Search Console. Сложете отметка на „Не съм робот“ и после натиснете бутона „Удостоверяване„.

Ако сте работили правилно ще получите поздравление от Google за успешното удостоверяване на собствеността на сайта. Когато отваряте конзолата ще видите, че Вашия сайт се е добавил в списъка от сайтове, които можете да управлявате от Search Console.

Добавяне на карта на сайта Sitemap

Влезте в Search Console и изберете Вашия сайт. От менюто на Search Console изберете „Обхождане„, а после „Sitemap„.

добавяне карта на сайта

Ще се отвори страница за добавяне на sitemap. Натиснете бутона „Добавяне/Тестване на Sitemap„. Ще се покажи поле, в което трябва да впишете адреса на Вашата карта на сайта „sitemap_index.xml“ и да натиснете бутона „Изпращане„.

Разширението Yoast SEO, което разгледахме в предходния урок, се грижи да създаде и поддържа актуална карта на сайта (sitemap). Sitemap е описана на адрес: https://demo.cpudevices.com/sitemap_index.xml в нашия случай, а при Вас адреса ще бъде https://вашия-домейн.com/sitemap_index.xml

sitemap

След натискане на бутона „Изпращане„, ще се появи съобщение, че картата е изпратена. Изберете „Опреснете страницата“ в съобщението и ще забележите, че sitemap е добавена, а страниците са изпратени за индексиране. Ако има грешки в sitemap, те ще бъдат показани в този екран.

изпращане на sitemap

Запознайте се с останалите инструменти на Search Console, за да премахнете евентуални грешки и да разберете как Google вижда сайта Ви.

Добре е да извършите всички процедури, които описахме по-горе (добавяне на сайта, удостоверяване на собственост и добавяне на sitemap), за всеки вариант на адреса на сайта (https://вашия-домейн.com и https://www.вашия-домейн.com).

Съдържание:

Безплатен сайт или блог – Първи стъпки
Урок 1 – Хост и домейн
Урок 2 – Инсталиране на WordPress
Урок 3 – Настройки на сайта
Урок 4 – Организиране на съдържанието
Урок 5 – Добавяне на публикации
Урок 6 – FTP достъп до сайта
Урок 7 – Плъгини (plugins) или разширения
Урок 8 – Джаджите или Widgets
Урок 9 – Инсталиране на теми
Урок 10 – Инсталиране на тема ionMag
Урок 11 – Създаване на меню
Урок 12 – Добавяне на джаджи
Урок 13 – Персонализиране
Урок 14 – Как да си направя сайт Вариант 2
Урок 15 – Предпазване от спам с Akismet Anti-Spam
Урок 16 – Инсталиране на JetPack
Урок 17 – Създаване на страница „За нас“
Урок 18 – Инсталиране на плъгина Yoast SEO
Урок 19 – Search Console
Урок 20 – Невероятно приключение

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете Вашия коментар
Моля, въведете Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.