Как се печели от сайт или фейсбук?

3
5091
прегледа
печели от сайт

Много хора имат развит сайт, блог или фейсбук страница и въпроса „Как да спечелим от тях?” е съвсем естествен. Има много начини да се печели от сайт или фейсбук. Ние ще разгледаме някои от тях. В няколко поредни статии ще се запознаем в дълбочина с афилиейт маркетинга.

Нещата са по-лесни, когато предлагаме услуга или продукти. Това предполага, че имаме изграден бизнес план, който следваме. Можем спокойно да се съсредоточим върху популяризирането на сайта. Колкото повече трафик имаме, толкова повече поръчки за услугата или продукта ще реализираме. С това ще увеличим приходите от сайта или фейсбук страницата.

Напоследък обаче, много блогъри и администратори на сайтове, не предлагат услуги и продукти. Те публикуват мисли, идеи, експертни мнения, развлекателни материали и т.н. С това привличат хиляди потребители, без да генерират приходи. Това се наблюдава особено напоследък, когато хостинг услугите са достъпни и евтини. Въпросът за монетизиране на сайта или фейсбук страницата идва едва, когато съдържанието им заинтригува потребителите. По принцип, това е правилния сценарий, по който трябва да се случват нещата.

Как се печели от сайт или блог?

В поредица от уроци Ви показахме как да си създадете безплатно сайт на WordPress.

Ето няколко начина да се печели от сайт или блог, които се използват за монетизиране от повечето в Интернет:

Продажба на линкове (препратки, връзки)

В този случай се публикува съдържание на Вашия сайт, в което има линк към сайта на Вашия клиент. Съдържанието на Вашата публикация трябва да е тематично с другия сайт. По този начин, сайтът на клиента получава обратна връзка „backlink”, което е много важно по отношение на SEO. Така се повишава авторитета (Domain Authority) на сайта, в очите на търсачките. Те приемат Вашият линк, като цитиране на другия сайт, т.е. съдържанието му е качествено. За да използвате този метод, авторитета на Вашия сайт трябва да е доста голям, за да има положителен ефект на връзката от него. Продажбите на линкове противоречи на политиката на търсачките. Те държат цитирането да бъде натурално и естествено (органично). Въпреки това обаче, този метод за монетизиране на сайт е доста срещан. Това ще е така, докато броя на цитиранията в Интернет е тежък фактор за класирането на всеки сайт. Този фактор е предопределен от самите търсачки, а от там и стремежа към повече линкове.

Към този метод се причислява и продажбата на определено място на Вашия сайт, на което да се постави реклама (банер), която сочи към друг сайт.

Афилиейт програми

Това са платформи или електронни магазини, които ни изплащат комисионни, когато препратим потребител, който закупи продукт или услуга. За целта получаваме от платформата уникален линк, който публикуваме в нашия сайт или блог. Този линк можем да публикуваме в публикация, където да опишем и направим ревю на продукта. Обикновено, платформите предлагат освен линкове и банери, които можем да разположим на сайта.

При този метод не е необходимо да сме търговци, да имаме електронен магазин или да правим каквито и да е инвестиции. Единственото, което трябва да правим е да публикуваме интересно и качествено съдържание, в което да поставяме афилиейт линка на съответната програма или продукт от нея. Можете да споделите лични впечатления от даден продукт в статия, да похвалите качествата му, да го опишете в ревю, да изразите експертно мнение или да обобщите такова от други експерти и т.н. Привличайки интереса на потребителите и генерирайки трафик, всеки който влезе в сайта на търговеца от Вашия афилиейт линк и закупи продукт или услуга, Вие ще получите комисионна (5 – 10%). Вашата цел е просто да препратите потребителите от Вашия сайт, към сайта на търговеца.

За българският пазар, препоръчваме две афилиейт програми: Мрежата за афилиейт маркетинг в България Profitshare и афилиейт програмата на 2Performant. И двете платформи предлагат много инструменти и статистики. Те обхващат по-големия процент от всички търговци на територията на страната. Вместо да участвате в много афилиейт програми, с различни акаунти при различните търговци, двете програми Ви предоставят възможност да работите с много търговци в един акаунт и една платформа.

Дропшипинг

При този метод не се налага да имате стока в наличност. Трябва да имате предварителна договорка с търговеца. С нея трябва да уточните цената на която той ще Ви продава продуктите и как ще става разплащането. Вие продавате тези продукти от Ваше име с надценка, която Вие избирате. След като го уведомите за поръчката, търговецът изпраща от Ваше име стоката на клиента. Ако няма друга договорка, обикновено Вие извършвате плащане към търговеца, а клиентът извършва плащане към Вас. Вашата печалба се определя от разликата в цената на едро и дребно.

AdSense

Програмите като Adsense на Google, се явяват посредници между рекламодатели и собственици на сайтове, които доброволно поставят тези реклами в сайтовете си. Получавате уникален код, който поставяте в сайта. На мястото, където сте поставили този код, ще се появи рекламен банер. Когато потребителите на Вашия сайт кликнат върху този рекламен банер, ще посетят сайта на рекламодателя, а Вие ще получавате приходи (Pay per Click).

Платено съдържание

Това е метод, при който читателите на Вашия сайт ще трябва да заплатят, за да четат неговото съдържание. За целта на сайта се показва малък анонс на съдържание, като потребителя се подканва да заплати, за да прочете остатъка. Към този метод можете да се насочите, ако на сайта или блога имате специализирано, полезно съдържание, поднесено с известна експертност.

Към този метод се причисляват и други подходи, като например платените абонаменти, при които потребителите плащат за абонамент или регистрация.

Дарения или Donation

При този метод, потребителите доброволно изпращат дарения на сайта, в знак на благодарност. За да се насочите към този метод, в сайта трябва да имате много полезно съдържание. Обикновено, съдържанието трябва да дава готови решения на потребителите, по някаква тема. Wikipedia изцяло се финансира от дарения на читателите. В сайтът няма никаква реклама.

Как се печели от Фейсбук страница?

За да печелите от фейсбук, имайте предвид, че трябва да имате доста последователи на страницата си (поне 5 000). Не прекалявайте с публикуването на много реклами или афилиейт линкове в страницата си, тъй като може да изгубите феновете си.

Афилиейт програми

По-горе се запознахме какво представляват афилиейт програмите. За разлика от публикуването на статии в сайта, тук можем директно да пускаме афилиейт линковете във фейсбук страницата. Така всеки потребител, който проследи линка и закупи продукт от търговеца, ще ни донесе приходи. Не публикувайте повече от 2-3 линка на ден, тъй като може да се приеме за спам от последователите Ви.

Отново препоръчваме двете афилиейт програми за България: Profitshare и/или 2Performant.

Публикуване на реклама

Някой собственик на сайт може да поиска срещу заплащане, да му публикуваме реклама (линкове) на нашата Фейсбук страница, които да сочат към проекта му. Когато приемаме такива оферти или ги предлагаме, трябва да съобразим, че пресищането с реклама (повече от 2-3 поста) ще отблъсне феновете.

Добавяне към групи

Можете да предлагате тази услуга, за която ще Ви бъде платено, за да добавяте приятелите си от личния профил към определена група. От тази услуга се възползват някои новосъздадени групи, за да натрупат последователи, заплащайки за услугата.

Покана за харесване

Тази услуга е подобна на предходната. За нея ще Ви бъде платено, за да поканите приятелите си от личния си профил, да харесат чужда Фейсбук страница. При предлагане на тази услуга трябва да имаме предвид, че ние не можем да принудим нашите приятели да харесат страницата, а само можем да ги поканим да го направят.

Ако познавате други методи, чрез които печелите от Вашия сайт, блог или Фейсбук страница, молим да ги споделите с нас и нашите потребители!

3 КОМЕНТАРИ

  1. Интересува печелят ли админите от многото напоследък групи за продажби на лични вещи ,размяна ,подаръци и т.н. Повечето такива групи не правят реклами.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете Вашия коментар
Моля, въведете Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.