Какво е авторитет на домейн или Domain Authority?

0
2602
прегледа
domain authority

Domain Authority (DA)

Domain Authority (DA) или Авторитет на домейн е рейтинг за домейна, разработен от Moz, който дава прогноза колко добре ще се класира уебсайта в страниците с резултати от търсене (Search Engine Result Pages SERPs). Оценката на домейна варира от 1 до 100, като по-високите стойности съответстват на по-голяма вероятност за класиране напред.

Можем да кажем, че Domain Authority е метрика на трета страна (Moz), която измерва вероятността, сайта Ви да се класира по-напред при търсене в търсачките.

Авторитетът на домейн се изчислява като оценка от тежестта на сочещите връзки на други сайтове към него, броя на всички връзки към него, MozRank (подобно на PR на Google от 1 до 10, определя се от тежестта и броя на връзките до страницата), MozTrust (метрика от 0 до 10, която определя доверието на сайтовете, от които сме получили връзки) и други – в един общ резултат (DA). Този резултат може да се използва при сравняването на уебсайтове или проследяване на „силата на класиране” на даден уеб сайт във времето.

Можете да видите DA на Вашия уебсайт, като използвате MozBar (безплатно разширение на Chrome) или Link Explorer (уеб инструмент за анализ).

От Moz твърдят, че е значително по-лесно да увеличите резултата на DA от 20 на 30, отколкото той да нарасне от 70 на 80. Новите сайтове винаги започват с Domain Authority (DA) равно на 1.

Разлика между Авторитет на домейн (Domain Authority DA) и Авторитет на страница (Page Authority PA)

Domain Authority (DA) измерва евентуалната сила на класиране на целия домейн или поддомейн, докато Page Authority (PA) измерва силата на отделни страници.

Технически характеристики на Domain Authority

Domain Authority се базира на данните от Mozscape web index и включва броя на препратките към уебсайта, MozRank, MozTrust и десетки други фактори (общо около 40). Mozscape web index постоянно се обновява. Всяко обновяване можете да проследите на последната препратка. Тъй като DA се изчислява от машинно самообучаващ се алгоритъм, при всяко обновяване на индекса, стойностите на DA може да се колебаят. Поради тази причина, най-добре е да използвате Domain Authority като относителен показател, за да го сравнявате с други уебсайтове, отколкото да го вземате като абсолютна оценка за ефекасността на усилията Ви за оптимизиране на сайта. Напълно е възможно да сте извършили добра оптимизация наскоро и въпреки това, DA да падне с новата актуализация на индекса на Mozscape.

Как да повлияем на Авторитета на сайта?

Трудно е да се влияе пряко на стойността на Domain Authority. Неговата стойност е съвкупност от много показатели. Това е направено умишлено. Стойността на DA има за цел да предвиди колко конкурентен е даден сайт при търсене в Google. Тъй като Google отчита много фактори, алгоритъмът, който изчислява DA, също включва много фактори.

Най-добрият начин да повлияете на този показател е да насочите усилията си по отношение на SEO. По-специално, трябва да се съсредоточите върху Вашия линк профил, чрез получаване на повече връзки от други добре свързани страници.

Защо Domain Authority не се покачва?

Може да сте получили добри линкове от Аторитетни сайтове и Вашият DA да не се покачва. Може дори да забележите в един момент, че Авторитетът на домейна Ви (DA) се е понижил. Причините са всичко това предполагат много хипотези, но ето някои възможни причини:

  • Получили сте авторитетни линкове много скоро, които още не са отразени от уеб индекса на Mozscape (може да се наложи да изчакате няколко актуализации на индекса, преди те да бъдат отразени);
  • Спечелили сте връзки от уебсайтове, които не допринасят за класирането на Google (от сайтове с нисък авторитет, токсични линкове, от не тематични сайтове и т.н.);
  • Конкурентните сайтове, също са оптимизирали съдържанието си и са получили авторитетни връзки;
  • Други

Не забравяйте, че Domain Authority е показател на трета страна (Moz), а не на самите търсачки. Този показател изразява предположение колко добре се класира сайта Ви при търсене. Напълно е възможно обаче, сайт с нисък DA да има добър трафик, само защото има качествено съдържание и се е класирал добре по ключовите си думи. Разбира се, последният пример е малко вероятен, тъй като оценката за Domain Authority, приблизително следва логиката на търсачките.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете Вашия коментар
Моля, въведете Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.