5 начина за създаване на качествено съдържание за потребителите

1
2926
прегледа
качествено съдържание

Едва ли ще искате да чуете това, но Вашето съдържание може да не заслужава да се класира #1 в класацията на търсачките. Само едно съдържание е достойно да се класира на първа позиция. Google (и другите търсачки, разбира се) работят усилено, за да се уверят, че първият резултат наистина е най-доброто съдържание за съответната ключова дума.

Google непрекъснато усъвършенства и подобрява своя алгоритъм, който автоматично „класира” и оценява страниците въз основа на качеството на съдържанието.

Освен това компанията разполага с голям екип за ръчно търсене, който класифицира страниците въз основа на най-новите насоки за качество на Google.

Не е изненада, че най-доброто съдържание трябва да отговаря на всички тези насоки.

Преди няколко години беше възможно да създадете уникално съдържание, без високо качество, което да се класира на първите страници при търсене, заблуждавайки алгоритмите на търсачките.

Може би се ядосвате след всяка актуализация на алгоритмите на Google, особено ако това доведе до спадане на трафика към сайта Ви. Това е разбираемо, но се запитайте Вашето съдържание заслужава ли да бъде #1?

Все още можете да се върнете в играта и да си спечелите мястото, което заслужавате. Като се има предвид, че органичния трафик, идващ от търсачките е ценен, заслужава си да прочетете статията докрай. Ако изпълните тези условия, скоро ще увеличите трафика си и ще повдигнете авторитета на сайта си.

Как да създадем качествено съдържание за потребителите по целевите си ключови думи?

Ще Ви покажем пет различни начина, по които можете да повишите качеството на съдържанието на по-високо ниво. Ако ги приложите ще получите много повече трафик при търсене.

1.      Колкото повече, толкова по-добре

Когато търсите някаква информация и получите следния резултат при търсене, кой ще предпочетете:

„Списък от два съвета”

Или

„Списък от 20 съвета”

Няма съмнение, че списъкът от 20 съвета ще бъде по-полезен за повечето хора, отколкото по-краткия списък.

По-голямото (по-дълго, по-подробно) задълбочаване в някаква тема, обикновено е гаранция за по-качествен анализ и по-качествена информация.

Въпреки че има някои изключения (описания на продукти и др., по-специфични теми), поднасянето на повече информация е по-добре за потребителя, което търсачките ще оценят.

По-дългите статии, от порядъка на над 1 500 думи, ще ангажират по-дълго потребителя, което ще задържи по-дълго потребителите в сайта и ще подобри параметъра на отпадане.

Има два начина, чрез които можете да разширите информацията по дадена тема.

Опция #1 – Добавяне на още елементи: Тази опция е проста за изпълнение. Необходимо е само да добавите още елементи към списъка на съдържанието. Например, вместо да пишете статия „7 начина да направите X”, ще трябва да наберете още информация и да публикувате статия „12 начина да направите X”.

Ако вече сте направили проучване за ключови думи, лесно ще изберете термини в области, в които хората търсят повече. Обикновено най-добрите кандидати за фрази, към които ще включите думите са:

 • Съвети
 • Стратегии
 • Тактика
 • Идеи
 • Начини

Можете да използвате инструмента на Google, за да намерите кои думи са най-търсени от потребителите, във Вашата ниша. Въведете основаната си ниша (например Здраве, маркетинг, декорация и др.), заедно с някоя от горните фрази.

Ако искаме да създадем публикация, в която да покажем списък от здравословни храни, можем да потърсим в инструмента на Google за „Здраве съвети”:

качествено съдържание

Вижда се, че има ключови думи, които може да използваме. Няма да се спираме на първите, които са доста конкурентни и едва ли ще се класираме по тях. Последната фраза „здравословни храни” е достатъчно търсена и е със „средна” конкуренция. Има голям шанс малко сайтове да са създали качествено съдържание по фразата.

Копирайте ключовата дума (в случая „здравословни храни”) и пуснете търсене по нея в Google. Вижте първите резултати.

качествено съдържание

Както виждате от резултатите при търсене по „здравословни храни”, на първа страница излизат статии със списъци от здравословни храни. Те са съвсем кратки, което означава, че можем да напишем по-обширна статия или по-дълъг списък по ключовата дума. Например „18 здравословни храни, за които няма да се сетите”.

Опция #2 – Добавяне на още информация: Много от информацията в Интернет няма необходимата задълбоченост, за да бъде полезна. Ако Вашият съвет към потребителите е „да откажат тютюнопушенето”, това предполага, че читателите трябва да знаят защо и как да го направят.

Ако търсите информация за нещо, ще се задоволите ли с прост списък или ще поискате подробна информация? Ако потърсите „Защо да откажете тютюнопушенето” и намерите информация „Защото това е вредно за здравето”, ще се съгласите ли? Навярно Да. Но всички знаят това и тази информация е безполезна. Ще е полезно да се разбере:

 • Какво точно причинява тютюнопушенето? (може би и снимки)
 • Какво би се подобрило ако само се намалят цигарите?
 • Как да се откажат цигарите?
 • Как това да стане по щадящ начин за пушача

Освен това, за потребителите ще бъде изключително полезно, ако дадем личен пример или пък сме били свидетели на чужда история.

За да имате шанс пред очите на потребителите и пред алгоритмите на Google, трябва да извършите комбинация от двете предходни опции. Вместо да предложите „10 здравословни храни”, напишете статия за „20 здравословни храни”. Освен това, подробно анализирайте ползите на всяка храна от списъка. По този начин ще създадете ресурс, който ще заслужава да е #1 за търсачките и потребителите.

2.      Помогнете на потребителите в морето от информация

Може да е минало доста време, но спомнете си какво разбрахте от първата информация, която прочетохте за Интернет маркетинга?

Не сте знаели абсолютно нищо и сте нямали представа откъде да започнете. Освен това първите няколко публикации, които сте открили, навярно са породили повече въпроси, отколкото сте имали.

Вашият стремеж, когато публикувате, е да помогнете на потребителите и да ги улесните. Ако Вашите статии по-успешно обучават читателите и са по-обогатени с информация от други, можете да замете #1 позиция в индекса на Google и в очите на потребителите.

Има три съвета, които трябва да спазвате, за да Ви разбират читателите.

Съвет #1 – Пишете грамотно и разбираемо: Пишете грамотно. Разделяйте нещата колкото е възможно повече. Използвайте думи, за които сте сигурни, че всички потребители ще разберат, без да правят справка в wikipedia. Не се опитвайте да разгледате цялата тема наведнъж.

Например, невъзможно е да се обясни как да се създаде сайт, в един пост. Ние например, сме направили поредица от уроци за тази цел. Това позволява всяка стъпка да бъде описана подробно, със съответните примери и онагледяване.

Освен това използвайте метафори, символи и аналогии, където е възможно, за да опишете сложни (абстрактни) понятия.

Най-накрая дайте примери, за да разберат читателите как стоят нещата на практика. Можете да пишете уроци по оптимизиране на сайт например, но трябва да покажете ползите от тези усилия. Често читателите разбират логиката на новите концепции, но не знаят как могат да ги прилагат.

Съвет #2 – Актуализирайте информацията в статиите: Понякога ще успявате да класирате някоя статия на първите места в търсачките. Въпреки това, дори най-доброто съдържание има недостатъци. Може да сте изследвали дадена тема, но едва ли сте я изчерпали.

Когато научите нещо ново по темата или се сетите, че сте пропуснали нещо, актуализирайте статиите си. Не е необходимо да пишете нова, особено ако публикуваната е класирана напред. Щом статията е класирана на първите страници в търсачките, то ще има трафик към нея. Потребителите ще бъдат много разочаровани, ако четат остаряла и невярна информация.

Ако статията е класирана добре и има трафик към нея, най-вероятно ще има и коментари. Четете коментарите от потребителите. Те ще Ви подскажат какви са недостатъците в статията и с какво може да се допълни информацията в нея.

3.      Спечелете доверието на потребителите

Ако спечелите и убедите читателите си, че им предоставяте качествено съдържание, те ще повярват в тезата Ви. А защо не и на апела Ви да купят най-добрия продукт или услуга?!

Целта е, веднъж посетили сайта Ви, потребителите да нямат необходимост да посещават алтернативни източници.

Бъдете обективни:

 • Разглеждайте нещата от всички страни. Например изложете както положителните, така и отрицателните характеристики на даден продукт.
 • Не натрапвайте мнение
 • Отделяйте собственото си мнение от останалото съдържание. Аргументирайте се защо мислите така и посочете доказателства

Съвет #1 – Цитирайте източници: За да имате доверието на потребителите, не им говорете като „гуру” по дадената тема. След всяко твърдение, което може да породи съмнение, посочете достоверен източник. Използвайте мнението на експерти или им вземете интервю по дадената тема.

Съвет #2 – Никога не си позволявайте в съдържанието:

 • Да публикувате, без да проверите за правописни грешки
 • Да копирате чуждо съдържание
 • Да използвате подвеждащи и шокиращи заглавия (това отдавна дразни читателя)
 • Да пишете неестествено
 • Да имате различна стилистика, в различни публикации (например в някоя от статиите да говорите за себе си в единствено число „Аз”, а в друга „Ние, екипа…”)
 • Да изразявате негативна емоция в коментарите под статиите
 • Да не отговаряте на запитвания от страна на потребителите
 • Да осъждате чуждо мнение или виждане
 • Да говорите негативно за конкуренцията
 • Да подминавате основателна критика към съдържанието в сайта

Съвет #3 – Бъдете видими: Използвайте контактни форми за обратна връзка. Публикувайте координатите си на сайта (имейл, адрес, телефон и др.). Използвайте истински профил в социалните мрежи.

Участвайте в дискусии, извън средата на сайта си. Използвайте един и същ профил в социалните мрежи и бъдете активни. Бъдете дейни в социални групи и страници, за да сте познати на по-голяма аудитория. Цитирайте в сайта си свои изяви извън него (дискусии, коментари, авторски статии и т.н.).

4.      Изградете собствен и разпознаваем стил

Обликът на сайта Ви има по-голямо значение, отколкото си мислите. Вярно е, че за търсачките това не е особено важно. За потребителите обаче, вниманието към детайлите не остава незабелязано. Като потребители твърдим, че сме склонни да се доверим повече на сайтове, които са с по-приятен дизайн. Обратното също е вярно. Възможно е да прескочим полезна информация, само защото е разхвърлена на страниците.

Техника #1 – Използване на изображения:

Човек обработва 60 000 пъти по-бързо изображения, отколкото текст. Инстинктивно, потребителят „обхожда” страницата много бързо и погледа му се привлича от изображенията. За да задържим вниманието на потребителите върху съдържанието на сайта, ние трябва да ги използваме. Освен това, изображенията са чудесен начин да онагледяваме информация.

изображение в съдържанието

Текстът в съдържанието изисква усилия от страна на читателя, за да получи информацията от него. Добра практика е, освен с параграфи, текста да бъде разкъсан и с изображения. Когато имате голямо съдържание, можете да го разделяте с изображения, на всеки 300-350 думи. Така ще ангажирате потребителите да скролират страницата надолу. Ако имате желание сами да си създавате изображенията, прочетете тази статия. Горното изображение е създадено с помощта на един от инструментите в статията.

Когато използвате изображения, спазвайте следните съвети:

 • Не копирайте изображения от Google, за които не сте сигурни, че не са обект на авторско право. В противен случай може да имате проблеми със закона
 • Опитайте се да си създадете сами изображенията (графики, диаграми, надписи на плътен фон, снимка на екрана и т.н.). Това ще Ви създаде разпознаваем стил.
 • Не прекалявайте с качеството на изображенията, за да се зареждат бързо
 • Редактирайте изображенията, преди да ги добавите. Опитайте се да използвате еднакви размери за по-приятен облик. Използвайте еднаква големина и цвят на рамката (borders).
 • Попълвайте задължително атрибута alt tag.

Техника #2 – Изградете си стил на писане:

Ако наистина искате съдържанието Ви да премине на следващо ниво, създайте си разпознаваем стил на писане. Съдържанието в Интернет не се нанася ръкописно, но въпреки това лесно може да се разпознае авторът му – по неговия стил. Опитайте се да изградите свой собствен стил на писане:

 • Използвайте заглавия и подзаглавия (атрибут H1, H2, H3…)
 • Подчертавайте, почерняйте или накланяйте фрази или важен текст, така че да сте предвидими за читателите. Използването на тези техники трябва да става по определени от Вас правила и не трябва да изглежда произволно. Например, може да накланяте текста на имена на хора, фирми, градове, държави и т.н. Може да използвате почерняне на текста, когато той е важен или пък, когато изразявате собствено мнение
 • Определете с главна или с малка буква ще се обръщате към читателите (Ви/ви, Вас/вас, Вие/вие)
 • Уточнете с авторите на статии, дали ще се представяте лично или от името на екипа („Ние Ви съветваме” или „Съветвам ви”, или „Съветваме ви”, или „Моят съвет към вас е…”). Това уточнение трябва да се спазва от всички, във всички статии.
 • Определете форматирането на изображения (подредени вляво/вдясно, размери, позиция спрямо текста, със или без описание и т.н.)
 • Определете дали да има анотация преди същинския текст и първото заглавие
 • Определете кои имена на фирми и технически дефиниции ще превеждате на български и кои ще използвате на латиница (Microsoft/Майкрософт, SEO/СЕО и т.н.)

Техника #3 – Използвайте списъци:

Потребителите рядко изчитат цялото съдържание. Те се „преплъзват” по него и изчитат това, което им се стори важно. Има много причини да използвате списъци:

 • Те са по-разбираеми (по-лесни за прескачане)
 • Те разбиват съдържанието, което го прави по-четливо
 • Те са по-удобни от дългите изречения

Техника #4 – Номерирайте подзаглавията:

Както вече споменахме, потребителите се „плъзгат” по съдържанието бързо. Използването на подзаглавия е препоръчително, но след Подзаглавие 3, те почти не се различават при скролиране. По този начин е възможно да се изпусне важно за читателя съдържание. Вместо това, може да ги номерирате, като поставяте пореден номер преди подзаглавието (например 1. Име на подзаглавие). Погледът бързо фокусира цифри. Така при скролиране, читателя ще запомни до къде е стигнал и няма да пропусне следващото подзаглавие при скролиране.

5.      Дайте на потребителя контрол върху съдържанието

Вашите потребители са много различни, независимо дали харесват едно и също съдържание. Те имат различно време за четене, различно количество опит и се ориентират различно в богатото Ви съдържание на сайта. В едно обаче, Вашите потребители си приличат. Те искат да получават информацията бързо, без особено усилие.

Освен създаването на висококачествено съдържание, потребителя информацията да се намира на „един клик разстояние”. Съдържанието  трябва да е организирано в йерархична структура и добре презентирано. То трябва да е снабдено с навигационни менюта и възможност да се преглежда по категории и етикети. За притежателите на сайтове под CMS (например WordPress), това е лесно, тъй като това е заложено в ядрото им.

Тактика #1 – Предлагане на съдържание в множество формати:

Някои хора обичат да четат, други да слушат, а трети – да получават информация докато гледат. Ето защо, освен че трябва да пишете подробни (дълги) статии, трябва да предоставяте възможност, информацията да се приема и по друг начин. За тази цел можете да използвате видеоканал на YouTube или друго хранилище на видео. Там можете да публикувате видео-материали, които да показвате в сайта си. Това ще се оцени от потребителите, които ще бъдат удовлетворени.

Тактика #2 – Използвайте описание на съдържанието:

Вече казахме, че хората се обезкуражават, когато четат. Те преглеждат бързо съдържанието за заглавия, което да им подскаже доколко информацията ги касае и е полезна за тях. Защо да не им предоставите описание на съдържанието?

Ако сте преглеждали Wikipedia ще забележите, че във всяка страница, има описание на нейното съдържание. Това спестява на читателите дълго скролиране навътре в страницата. Достатъчно е да прегледат описанието и да разберете дали информацията е тази, която търсите.

описание на съдържанието

Ако искате и на Вашите страници да има описание на съдържанието им, можете да използвате разширение за WordPress.

Заключение

Създаването на качествено съдържание не е лесно, но това е единствения начин, по който ще можете да постигнете и поддържате съдържанието си #1 в ранглиста.

Мислете за всяка статия като инвестиция. Колкото време и усилия изхарчите, създавайки изчерпателен ресурс по тази тема, толкова повече позиции ще спечелите нагоре.

Имайте предвид, че това отнема много време. Отнема месеци на постоянно публикуване на висококачествено съдържание, преди да дойде ден, в който ще видите хиляди посетители на сайта си.

Последното, което трябва да кажем е, че трябва да комбинирате всичките описани стратегии, а не да се спирате само на една от тях.

Задайте си следните 5 въпроса, за да си отговорите дали дадена статия е качествена:

 • Изследва ли се проблема в дълбочина?
 • Ясно, просто и разбираемо ли е съдържанието й?
 • Лесна ли е за четене?
 • Подкрепена ли е информацията с експертно мнение и статистически данни?
 • Сайтът дава ли възможност за бързо навигиране в дълбочина на съдържанието?

Ако отговорите на горните въпроси съберат от 4 до 5 „Да”, значи статията Ви заслужава да е #1.

Бихме искали да разберем каква е Вашата стратегия за висококачествено съдържание и класиране в търсачките. Опишете практиката си в коментар.

1 коментар

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете Вашия коментар
Моля, въведете Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.