Какво е SEO и разликата между On-Page и Off-Page SEO?

0
2731
прегледа

Какво е SEO?

Оптимизация за търсачки (Search Engine Optimization, SEO) е процес, при който се подобрява класирането на уебсайта в страниците с резултатите от търсене (Search Engine Result Pages, SERPs). Този процес включва много техники и стратегии, в опит да се удовлетворят факторите, които са издигнати от търсачките. Някои от тях са: оптимизиране на HTML кода, структурата и публикуване на качествено съдържание. Други предвиждат рекламирането, с цел увеличаването на обратните връзки към сайта (backlinks).

Собствениците на търсачките (напр. Google), не разкриват логиката на алгоритмите, които класират сайтовете. Те постоянно обновяват своите алгоритми, с което правилата на играта се променят. За да се извърши оптимизация е необходимо, постоянно да се изследва на кои фактори отдават значение алгоритмите на търсачките. Компаниите като Google например, съветват разработчиците на сайтове да създават съдържание насочено към потребителите, а не да се стараят то да се хареса на търсачките. Според тях, алгоритмите им са достатъчно интелигентни, за да разберат дали едно съдържание е добро за читателите. Общо взето, апелът им е да се пише за читателите, а алгоритмите им ще оценят това.

Стратегията за оптимизиране на уебсайт трябва да се разглежда в две насоки: оптимизация на страница On-Page SEO и извън страницата Off-Page SEO. В тази статия ще Ви запознаем каква е разликата между тези две SEO насоки.

Какво е On-Page SEO?

Когато прилагате най-основните техники за оптимизация, като използването на ключови думи, оптимизиране на описанието на мета, HTML кода, заглавията и alt таговете, тогава извършвате оптимизация на страницата – On-Page SEO. Към On-Page SEO се отнасят всички мерки, които предприемате директно в уебсайта си, за да подобрите позицията му в класацията на търсачките. Това включва не само изброените по-горе техники, но също така публикуване на качествено съдържание, ефективността на страницата и структурата на съдържанието.

За собствениците на уебсайтове под WordPress има създадени разширения, които ще превърнат On-Page SEO в лесна задача. Такова разширение е Yoast SEO, например.

Фактори при On-Page SEO

Ключови думи /Keywords/

Въпреки че ключовите думи са по-малко значение от преди няколко години, оптимизирането им е все още важно, по отношение на SEO. Фокусът се е променил към по-дългите фрази (long tail keyword), които отговарят на моделите за търсене на днешните интернет потребители. Помислете за аудиторията и ключовите думи, по които търсят потребителите и се опитайте да създавате и оптимизирате съдържанието на уебсайта си около тези ключови думи. За целта може да използвате инструменти, като инструмента за планиране на ключови думи на Google.

Мета описание /Meta Description/

мета описание

Мета описанието е кратко описание, което се показва под URL адреса на страницата с резултатите от търсенето и под заглавието на публикацията. То трябва да описва съдържанието на тази страница. По-важното е да не забравяте да включвате подходящи ключови думи в тази област, така че да бъдат извлечени от ботовете на търсачките. Опитвайте се да извършите описанието си под 300 знака, за да се сигурни, че цялото Ви описание ще се покаже в резултатите от търсенето.

Alt Text

Текстът на Alt тага (алтернативен текст) на изображенията се използва, за да може те да се индексират за търсене. Ако използвате графика в блога си, която дава съвети за отглеждане на котки, например, можете да опишете алтернативния текст на това изображение като „отглеждане на котки” и тази графика ще започне да се класира за тази фраза в резултата при търсене на изображения.

Заглавие на страница

заглавие на страница

Заглавията са главната позиция, която се вижда на страницата с резултатите при търсене. Заглавията на страниците се съдържат в тага H1. Заглавията на отделните статии са заглавия на техните страници в даден уебсайт. Заглавията са един от тежките фактори по отношение на SEO. Това означава, че в тях задължително трябва да присъстват ключовите думи, по които искате да се класирате в търсачките.

SSL / HTTPS

Защитата на страниците днес е по-важна от всякога. Технологията за защита на Secure Sockets Layer (SSL) е от решаващо значение за подобряване на сигурността, надеждността и видимостта. С активирането на SSL на хостинга на Вашия уебсайт, намалявате възможността трета страна да се намеси между Вашия уеб сървър и браузъра на посетителите, като се гарантира безопасността на въведената информация. Google предпочита сайтове, които са с активиран SSL, което е от съществено значение за повишаване на видимостта на уебсайта.

Структура на URL адресите (pemalinks)

В допълнение на посочените по-горе фактори, структурата на URL адресите също е важна. Приятелските URL адреси (Friendly URL) включват ключови думи, които подсказват към какво съдържание сочат. Това позволява на търсачките и потребителите да обхождат страниците на уебсайта Ви по-лесно.

Например: https://domain.com/блог – е приятелски URL адрес

Докато: https://domain.com/?p=123 – не е приятелски URL адрес

Вътрешни връзки

Препратките от една страница на уебсайта Ви към друга страница в него е друг важен фактор за On-Page SEO. Цитирайки във Ваша статия, друга във Вашия сайт говори на търсачките, че Вашето съдържание е превърнато в ресурс за потребителите. Търсачките ще оценят това като полезно за читателите.

Зареждане на страниците

Времето, за което се зареждат страниците на Вашия уебсайт, няма общо с качеството на съдържанието му, но също е фактор за класирането му. Страниците, които отнемат много време, за да се зареждат или не се изобразяват правилно на мобилни устройства, ще се класират по-ниско в SERPs. Такива страници ще разочароват потребителите, които ще напуснат уебсайта и ще увеличат степента на отпадане. Търсачките оценяват това и го използват като ключов фактор при класиране на страниците.

От решаващо значение е да намалите времето за зареждане на страниците, да намалите размера на файловете с изображения, да намалите пренасочванията, да подобрите мобилната версия на сайта и да намалите размера на CSS / Javascripts.

За тази цел се използват различни кеширащи техники, както и минифициращи такива. Могат да се използват техники за автоматично преоразмеряване на изображенията, както и CDN (Content Delivery Network).

Какво е Off-Page SEO?

Докато On-Page SEO се отнася до факторите, които можете да контролирате на собствения си уебсайт, Off-Page SEO се отнася до факторите за класиране на страници, които се появяват извън Вашия уебсайт, като например препратки от друг сайт. В това се включват всички методи за популяризиране на Вашия уебсайт, за да може той да бъде цитиран, чрез обратни връзки (backlinks).

Off-Page SEO фактори:

Препратки /Backlinks/

Броят и качеството на препратките, които имате към Вашия уебсайт е най-големия фактор на Off-Page SEO. Колкото повече сайтове се свързват с Вашето съдържание, толкова по-голям авторитет трупа Вашия домейн, което подобрява класирането му. Има голямо значение от какви сайтове идват препратките. Някои препратки от нискокачествени уебсайтове, може да не допринесат до повишаване на резултата в SERPs, а други може дори да са вредни за уебсайта Ви.

Това е довело до някои маркетингови практики, при които се продават линкове от качествени уебсайтове, които собствениците на уебсайтове купуват, за да се класират по-добре при търсене.

Съществуват обаче и натурални начини да получите препратка към уебсайта си.

Авторитет на домейн /Domain Authority/

Авторитетът на домейн се измерва по скала от 1 до 100. Уебсайтовете с по-висок авторитет на домейна получават приоритет в резултатите от търсене, докато сайтовете с по-нисък авторитет е по-вероятно да са в дъното на класацията /след 10-та страница в Google, например/.

Стремете се да получавате връзки от уебсайтове с по-висок Domain Authority (DA), което ще повиши и авторитета на Вашия уебсайт. Повече за Domain Authority, можете да прочетете в статията Какво е авторитет на домейн?

Социалните мрежи

Класирането на уебсайта в SERPs не е свързано директно с отзивите от социалните мрежи. Популяризирането на Вашето съдържание в социалните мрежи обаче, ще помогне за увеличаване на трафика към уебсайта и понякога, получаването на обратна връзка. Съдържанието, споделено в Google+ например, се индексира незабавно, което ще помогне в това отношение.

On-Page и Off-Page SEO работят заедно и неразделно за подобряване на класирането в търсачките. Като работите над това, което може да контролирате (On-Page SEO), ще печелите обратни връзки, повишаване авторитета на домейна (DA), с което ще контролирате и Off-Page SEO.

Можете да добавите backlinks от Каталог Топ Сайтове безплатно!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете Вашия коментар
Моля, въведете Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.