Кратка история на алгоритъма на Google (2018)

0
2616
прегледа
алгоритъма на google

Алгоритъмът за търсене на Google постоянно се променя, за да подобри резултатите от търсене за обикновените потребители. Алгоритъма на Google се актуализира десетки пъти на година, което затруднява собствениците на уебсайтове да останат на върха на страниците с резултати от търсенето (SERPs). По-долу сме изброили някои от основните актуализация, които Google извърши през последните години.

Ранна история на алгоритъма на Google

1 декември 2000 г.: Google Toolbar Released

През тази историческа година се появи Google Toolbar за браузъра Internet Explorer 5 и 6, който позволява на потребителите да виждат Page Rank на всяка страница, която са отворили. В някои отношение, това е зараждането на SEO, тъй като дава на уеб разработчиците прост начин за измерване на успеха на техните усилия.

1 септември 2002 г.: Първата документирана актуализация

Алгоритъмът е променен! Не става ясно какви точно са промените, но резултатите при търсене са значително по-различни от предишния ден.

1 февруари 2003 г.: Бостън /Boston/, първата именувана актуализация

Google започна да именува и обявява основните си актуализации.

2003-2004: Cassandra, Austin и Florida

Тези много важни актуализации започват да наказват сайтовете, които използват техники от старата школа, като запълването на страниците с невидими текстове, в които включват повече ключови думи.

2005: „Nofollow” и “Jagger”

Google се напълни с нискокачествени връзки и предложи тези две актуализации. Първо, Google обяви атрибута nofollow, който позволи на уеб администраторите да се откажат от връзки към ненадеждни източници. Това до голяма степен оказа контрол над спама в Интернет. На второ място се появи актуализацията Jagger, която наказа нискокачествените връзки.

По-нови актуализации

2011: Panda

Първоначално проктирана да филтрира уеб сайтове с нискокачествено съдържание и да ги премахва, така че те да се появяват по-рядко в SERPs, Panda бе добавена към основния алгоритъм на Google до 2016 г. с Panda 4.0

Април 2012: Пингвин /Penguin/

Подобри алгоритъма на Panda за премахване от класирането, но се съсредоточи повече върху сайтовете със спам съдържание. Пингвин търси в свързаното съдържание в уеб страниците, за да се убеди, че уебсайтът не купува и не получава връзки, единствено за да подобри класирането си в Google.

Септември 2012: Наказание за точно съвпадение на домейн

Google започна да наказва сайтове като спам, които използват точно ключови фрази за име на домейна си. Например, помислете за качеството на сайт, който е със следния домейн „the-best-seo-experts.com”.

2013: Humming Bird

Подобрява резултатите от търсенето, чрез по-добро разбиране на заявките на потребителите, вместо да се разчита само на ключовите думи в уебсайтовете. Преди, алгоритъма на Google разчиташе само на ключовите думи, които уебсайтовете използват, за да го класират в SERPs.

2014: Pigeon

Постави по-голямо значение на местните резултати от търсене и показва по-висококачествените връзки от тях в горната част на SERPs. Локалният алгоритъм по-добре свързва Google maps и основната търсачка.

2015: Актуализация за мобилни устройства

По-подходящите за мобилни устройства сайтове се показват в горната част на SERPs, при търсене от мобилно устройство. Тази актуализация принуди собствениците на уебсайтове да подобрят мобилните си версии на сайтовете.

Последните години

2015: Разум за класиране /Rank Brain/

Постигане на по-добри резултати от търсене, въз основа на машинното обучение на алгоритъма. Rank Brain се основава на алгоритъма на Humming Bird, но използването на машинно обучение позволява търсенето в Google да придобие по-добро разбиране и да дешифрира смисъла на заявката на потребителя.

2016: Неназован алгоритъм

Общността за SEO назовава тази актуализация на Google като Possum. Местният алгоритъм дава приоритет на резултатите от търсенето по местоположение на потребителя. Бизнесът отбелязва увеличение на класирането на уебсайтовете, след актуализацията.

2017: Натрапчиви прозорци Pop-up

В стремежа си да спаси Интернет от масовото им използване, Google започна да наказва сайтовете, които използват агресивни изскачащи прозорци Pop-up.

Какво следва?

2018: Мобилна скорост

Google обяви за предстояща промяна на алгоритъма, насрочена за юли 2018 г. Тя ще дава предимство на по-бързите сайтове за мобилни търсения. Google от доста време се движи в тази посока, така че тази промяна не би трябвало да изненадва никого.

Google постоянно актуализира своя алгоритъм, за да предложи най-полезната информация при търсене. Ще се опитваме да актуализираме тази страница и занапред, за да Ви държим информирани за последните актуализации на Google.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете Вашия коментар
Моля, въведете Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.