Инструменти за намиране на ключови думи за Вашите статии (2018)

0
2903
прегледа
намиране на ключови думи

Когато създаваме съдържание, нашата цел е то да достигне до по-голяма аудитория. Как обаче ключовите думи помагат да увеличите шанса, Вашето съдържание да се класира по-напред в страницата с резултати от търсене (SERPs)?

Ключови думи” (Keywords) е това, което хората пишат в търсачките (Google, например), когато търсят конкретна информация. Намиране на ключови думи и „ключови фрази”, по които хората търсят, ще Ви даде възможност да създадете съдържание, което да отговаря на техните очаквания. Съдържанието, което дава на потребителите това, което те искат, вероятно ще се класира по-добре в търсачките.

Защо ключовите думи все още имат значение през 2018 г.

Тъй като алгоритъмът на Google става все по-добър и се самообучава да разбира семантиката, някои маркетингови специалисти считат, че не е толкова важно да използвате точните думи, по които търсят потребителите. Въпреки това, Ви уверяваме, че ключовите думи и ключовите фрази все още имат огромна мощ към момента.

Изследването на ключови думи Ви дава възможност да откриете точния език, който Вашата аудитория използва при търсене. Няма как Вашето съдържание да остане незабелязано от търсачките, ако използвате езика на потребителите.

В свят на ограничени ресурси и ограничен бюджет, проучването на ключови думи е отличен начин, да съсредоточите усилията си за създаване на качествено съдържание. При избора на теми за нови статии и публикации във Вашия сайт, малък анализ може да разкрие кои теми интересуват най-много хората.

Най-добрите безплатни инструменти за намиране на ключови думи за 2018 година

Как можете да разберете по кои ключови думи търси Вашата аудитория? Следните безплатни инструменти за ключови думи са чудесно място за начало:

  • Планирането на ключови думи на Google – Въз основа на собствените си анализи, Google дава най-точната информация за всяка ключова дума (т.е. показва колко хора търсят по нея средно на месец). Освен това предлага свързани ключови думи и показва нивото на конкуренция в Google AdWords за конкретната ключова дума. Това дава представа дали с Вашето съдържание, ще можете да се конкурирате с останалите. Основният недостатък на този инструмент е, че трябва да се регистрирате в Google AdWords;
  • Keywordtool.io – Подобно на инструмента за планиране на ключови думи на Google, тук също се предлагат свързани ключови думи по дадена тема. Предимството е, че се проверяват и данни от други търсачки, като например Bing;
  • Отговор от общността – Осигурява свързани ключови думи по дадена тема, съсредоточавайки се върху въпроси и отговори. Този инструмент е чудесен начин да разберете какви въпроси задават хората по дадена тема;
  • KeyWordsEveryWhere – Това е разширение за браузъра Chrome и FireFox, което работи директно с инструмента за планиране на ключови думи на Google, както и други инструменти за ключови думи (Отговор от общността, например), като показва анализ на търсенето;
  • Ключови думи Sh*tter – Въпреки неприятното име, това е чудесен инструмент за получаване на стотици предложения за ключови думи, наведнъж. В комбинация с разширението “KeyWordsEveryWhere”, може да бъде чудесен начин за намиране на изненадващо добри ключови думи.

Избиране на правилните ключови думи

Да предположим, че използвайки горните инструменти, имате дълъг списък от ключови думи, по които търсят потребителите. Но кои са най-добрите, за да насочите Вашето съдържание към тях?

Инстинктът на много хора е да използват направо ключовите думи, по които има най-много търсене. Обикновено, това са и ключовите думи с най-голяма конкуренция.

Ако администрирате уебсайт, с висок авторитет на домейна (Domain Authority), има смисъл да се насочите към ключовите думи, по които хората търсят най-често. Но ако сте собственик на малък или по-нов сайт, трябва да мислите стратегически.

Тук е мястото да споменем „ключовите думи от дългата опашка” или long tail keywords. Това са по-дълги и по-специфични фрази от популярните ключови думи, които инструментите предлагат. В резултат на това, по тях се търси много по-рядко от аудиторията, но вероятността за класиране напред е значителна, а трафикът е по-целенасочен.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете Вашия коментар
Моля, въведете Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.