Ключови думи от дългата опашка или Long Tail Keywords: Сближаване с потребителите

0
2595
прегледа
ключови думи от дългата опашка

Ключовите думи от дългата опашка (Long Tail Keywords) са по-дълги и по-специфични ключови фрази. По тях търсят по-малко потребители, но обикновено по-целенасочени към покупка клиенти. Много от потребителите, които използват гласово търсене, също ги използват. Явно това ще бъде новото ниво, по отношение на SEO. Ключовите думи от дългата опашка са изключително ценни, ако знаете как да ги използвате.

Нека дадем следният пример: Имате компания, която извършва почистване на домовете на територията на град Пловдив. Страницата Ви никога няма да се класира добре в търсачките по ключова дума „почистване”. По тази ключова дума, трябва да се конкурирате със стотици артикули и електрически уреди за почистване. Дори и да се класирате добре и имате голям трафик по ключовата дума, едва ли са Ви необходими потребители, които търсят прах за пране. Но ако използвате ключова дума „Почистване на домове в Пловдив”, най-вероятно ще се класирате по-добре, а малкото посетители на сайта Ви ще търсят точно това и ще са потенциални клиенти на услугата.

Използването на ключови думи от дългата опашка създава по-добра линия на комуникация и сближава бизнеса Ви и потребителите, които Ви намират, защото Ви търсят.

Очевидно, че използването на дълги фрази ще привлече по-малко трафик, отколкото бихте имали с по-често използваните при търсене, но трафикът ще бъде по-качествен, по-ангажиращ и по-желан за бизнеса Ви.

Откъде идва името на ключовите думи „от дългата опашка”?

ключови думи от дългата опашка

Фразата „дълга опашка” е метафора за формата на графиката, която показва честотата на търсене на ключовите думи. Мислете за нея като за дракон, с глава и опашка.

В главата са концентрирани ключовите думи, по които най-често търсят потребителите. Наблюдавайки графиката обаче, се забелязва, че думите по които се търси най-много, представляват по-незначителната част от графиката (10-15%). Останалите 80-90% от търсенето в Интернет, са по думи (фрази), които се намират към опашката. От там идва и изразът за „ключови думи от дългата опашка”.

По-качествена аудитория, по-малко конкуренция, по-малко разходи

С по-кратки ключови думи, конкуренцията за класиране може да бъде ожесточена, а посещенията разсеяни и с нисък ROI (Възвращаемост на инвестициите, Return On Investment). С обмисленото използване на ключови думи от дългата опашка може да имате по-малко трафик, но възвращаемостта на инвестициите Ви ще бъде много по-висока: ще привлечете точната аудитория, която търсите.

Ключовите думи от дългата опашка са ценни за фирмите, които искат техните услуги да се намират при търсене в търсачките, но са още по-ценни за рекламодателите, които провеждат платени маркетингови кампании за търсене.

Тъй като дългоопашатите думи не са толкова конкурентни, цената за кликване е неизбежно по-ниска в рекламната програма на Google AdWords.

Номерът е да се намери надежден източник на ключови думи от дългата опашка, които са подходящи за Вашата ниша. Повечето инструменти за планиране на ключови думи обаче, пренебрегват тази категория, съсредоточавайки се само върху „главата на дракона”.

Как да намерите ключови думи от дългата опашка?

  • WordStream Free Keyword Tool – Лесно е да намерите ключови думи от дългата опашка с помощта на безплатния инструмент на WordStream. Просто въведете думата, която искате да изследвате и въведете Вашия имейл адрес. Инструментът връща 10-те най-популярни ключови думи незабавно, а по електронната поща – пълен списък на ключовите думи, напълно безплатно.
  • Google Trends – Разберете какво точно търсят хората в момента (например “Кой отбор ще спечели на световното по футбол?”)
  • Социалните мрежи – Например YouTube keyword tool и Twitter Search.

Използването на варианти на ключови думи от дългата опашка във Вашите маркетингови кампании е полезно: по-добро класиране в SERPs, по-целенасочен трафик и по-ниски разходи за реклама.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете Вашия коментар
Моля, въведете Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.