Как времето прекарано пред екрана на цифровите устройства влияе върху здравето на децата?

0
3568
прегледа
как влияе стоенето пред екрана на здравето на децата

Екранът и здравето на децата

Съвременният човек е много зависим и ангажиран от цифровите технологии. Такава тенденция се наблюдава в целия свят. Същевременно с това се засилват опасенията, как тази зависимост влияе върху здравето на децата. Има много дискусии, които увеличават или развенчават тези опасения.

Службата за научни изследвания към Уницеф (THE UNICEF OFFICE OF RESEARCH – INNOCENTI) се опитва да отговори на някои спорни въпроси. Изследването им е насочено в две направления. Първата част се опитва да преразгледа някои доказателства, относно колко време децата до 18 години прекарват пред цифровите устройства и защо това има позитивни и негативни последици за здравето им.

Втората част от изследването се опитва да докаже, как прекаленото използване на цифровите устройства, влияе върху психичното здраве на децата.

Изследването разглежда използването на цифровите устройства като компютър, телефон или таблет, както и дейностите свързани с тях: Интернет, социални мрежи, игри и други. То не взема предвид гледането на телевизия. Изследването не се фокусира върху влиянието на съдържание и рисковете за подрастващите от достъпа до неконтролирано съдържание и социални контакти онлайн. То изцяло е насочено върху времето, в което децата са ангажирани с дигиталните устройства и последиците от това, като психичното здраве, социалните и физическите нарушения.

Как времето, използвано от децата пред цифровите устройства, оказва влияние върху тяхното умствено здраве?

Накратко, прегледаните доказателства сочат, че умерената употреба на цифровите технологии има тенденция да бъде от полза за умственото благосъстояние на децата. Обратното, ако не се използват въобще цифрови устройства или се използват прекалено много, то се наблюдава леко отрицателно влияние. Тези положителни и отрицателни ефекти са по-скоро незначителни, в сравнение с други фактори , като семейната среда, социалната динамика в училище и социално-икономическите условия. Тези констатации са в резултат от проучване както на възрастни, така и на деца.

Вместо да се фокусира само върху въздействията от отделеното време по отношение на цифровата технология, изследванията трябва да обърнат повече внимание на влиянието от съдържанието върху децата и на дейностите, в които участват онлайн, в допълнение към тяхната социална и семейна среда.

Как времето, което децата прекарват пред цифровите устройства, оказва влияние върху социалните им умения?

Изследването и наличните доказателства предполагат предимно положителни резултати от използването на цифровата технология по отношение на социалните взаимоотношения на децата.

Като цяло се установява, че социалните връзки на децата се стимулират от цифровите технологии. Те ги използват, за да подобряват съществуващите си взаимоотношения и да поддържат връзка с приятели. Тези, които имат по-малък социален капацитет по принцип, могат да ги използват, за да компенсират това и да изградят взаимоотношения.

Наблюдават се някои отрицателни въздействия, предвид че повечето от социалните контакти на детето са онлайн. Степента на тези неблагоприятни ефекти може да се ограничи с времето, което се отделя за онлайн общуване. Все още обаче е трудно да се определи точното време, когато някой се пристрастява към общуване онлайн. Това особено се затруднява от факта, че много от останалите деца са онлайн непрекъснато.

Как времето, което децата прекарват пред цифровите устройства, оказва влияние върху физическото им здраве?

Прегледаните данни в изследването дават противоречиви сведения, по отношение на въздействието върху физическата активност на децата и не дават много яснота. Някои проучвания предполагат, че времето прекарано пред екрана е било свързано с намаляване на физическата активност. Други проучвания обаче предполагат, че тази връзка не е пряка и че ограничаване на времето пред екрана няма непременно да мотивира деца да отделят повече време за физическа дейност.

Тук следва да се извършват по-задълбочени проучвания как да се стимулира физическата активност, независимо от времето прекарано пред цифровите устройства.

В изследването се прави преглед на вече известни факти от други проучвания и трудове от 2005 г. до 2017 г. Използва се систематичен преглед, като освен доказателства и факти е оставено място за размисъл и тълкуване. Изследването дава и конкретни примери за въздействието на цифровите устройства върху здравето на децата.

Пълният текст на изследването, можете да намерите на страницата на unicef-irc.org

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете Вашия коментар
Моля, въведете Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.