15 неща, които трябва да проверите, преди да закупите лаптоп втора употреба

3
3399
прегледа
лаптоп втора употреба

Когато имаме малък бюджет, предпочитаме да закупим лаптоп втора употреба. Понякога това е разумна инвестиция, особено ако търсим висок клас лаптоп за по-малко пари. Не винаги знаем обаче, как да проверим неговото състояние.

Парите, които даваме при закупуване на използван лаптоп не са малко, така че трябва много да внимаваме, да не ги изгубим. В тази статия ще Ви посочим 15 неща, които трябва да проверите, преди да закупите лаптоп втора употреба.

[button style=“btn-default btn-lg“ type=“link“ target=“true“ title=“Списък на Лаптопи Втора употреба“ link=“https://cpudevices.com/produkt-kategoriya/%d0%ba%d0%be%d0%bc%d0%bf%d1%8e%d1%82%d1%80%d0%b8-%d0%b2%d1%82%d0%be%d1%80%d0%b0-%d1%83%d0%bf%d0%be%d1%82%d1%80%d0%b5%d0%b1%d0%b0/“ linkrel=““]

Какво да гледаме и спазваме, когато купуваме лаптоп втора употреба?

1.      Търсете компютъра си в магазини за компютри

Най-безопасно е да закупите лаптопа си от магазин за компютри. Това Ви осигурява няколко предимства:

  • Знаете местонахождението на продавача
  • Обикновено лаптопите и компютрите втора употреба се продават с някаква гаранция в магазините за компютри
  • В повечето случаи, техниката в магазините за компютри е преминала през сервизно обслужване
  • Търговските обекти пазят реномето си и винаги можете да разчитате на сервизно обслужване по-късно, често на по-ниски цени, когато сте закупили техника от офиса им, какъвто ще е Вашия лаптоп втора употреба
  • В офиса на магазина за компютри ще получите по-компетентна информация, относно необходимите параметри на Вашия лаптоп, за да извършвате с него Вашите дейности

2.      Осигурете си време за тестване

Осигурете си около 30-40 минути, в които да тествате избрания лаптоп втора употреба. По възможност поискайте да го тествате вкъщи, но ако е невъзможно последвайте следващите съвети на място.

3.      Поискайте фактурата за покупката на лаптопа и документ за самоличност

Ако ще закупувате лаптопа от физическо лице, поискайте фактурата за закупуването му от собственика. После се уверете, че продавача е истинския собственик. Така ще си спестите бъдещи тревоги, ако лаптопа е краден.

4.      Огледайте физическото състояние на лаптопа

Огледайте добре външността на лаптопа. Търсете някакви дефекти в следствие на механичен удар или падане на лаптопа по дисплея, корпуса и задната част. Ако винтовете на лаптопа са износени, това означава че е имал сериозна повреда и е ремонтиран.

5.      Проверка на параметрите

Стартирайте лаптопа. Проверете дали спецификацията на лаптопа съвпада на неговия модел (процесор, графичен процесор, дънна платка и т.н.). За целта стартирайте dxdiag от командния ред на операционната система (ако е Windows).

Не забравяйте да попитате за паролата на лаптопа, както за операционната система, така и за BIOS. Ако продавачът не ги знае, не купувайте, тъй като има голяма вероятност компютъра да е краден.

6.      Проверете качеството на дисплея

Огледайте за изгорели пиксели на дисплея или цели секции от него. Ако на екрана има черни или бели петна, линии или отделни пиксели, които остават в това състояние независимо от различните изображения – не купувайте. Това е предпоставка за сериозен ремонт, който може да надхвърли цената, която ще платите за лаптопа.

7.      Стартирайте вградената камера и микрофон

Стартирайте някаква програма или видео чат на компютъра. Можете да стартирате скайп на телефона си и да потърсете продавача на лаптопа във видео чат. Проверете качеството на изображението от камерата и качеството на звука от микрофона. Ако камерата или микрофона не заработят или качеството им е лошо, не вярвайте на думите на продавача, че това ще се оправи след преинсталиране на операционната система. В този случай по-добре да не купувате. Не е проблем да използвате външна камера и микрофон, но проблема е, че за да дефектират вградените, нещо се е случило с лаптопа и не се знае дали повредата няма да търпи прогресия.

8.      Пуснете музика

Пуснете някаква музика, за да чуете качеството на вградените колони. Ако звукът не се произвежда е възможно да са дефектирали. Опитайте да възпроизведете звук с помощта на външни колони или слушалки, като ги включите в 3.5 мм куплунг отпред на лаптопа. Ако звукът се възпроизвежда на слушалките или външните колони, преценете сами дали този компромис Ви е изгоден. Ако въпреки това харесвате лаптопа, купете го, като не забравяте да поискате намаляване на цената му заради колоните. Направете същото ако звукът от вътрешните колони гъгне.

9.      Проверете USB портовете

Проверете дали всички USB портове работят. За целта използвайте флашка или мишка, които да включвате на всеки отделен вход, за да видите дали работят.

10. Инсталирайте игра

Ако сте си осигурили достатъчно време за тестване на лаптопа, инсталирайте му игра (например GTA). Така ще проверите много почти всички устройства, тъй като игрите експлоатират сериозно процесора, видео картата, паметта и обмена с диска на лаптопа. Освен това ще придобиете представа за общата производителност на компютъра. Инсталирайте играта от CD / DVD, с което пък ще проверите дали функционира.

11. Опитайте да затворите и отворите екрана на лаптопа

Отворете екрана на лаптопа и го оставете на около 60 градуса. След това го оставете в това положение и вижте дали се задържа, без да падне до затворено положение. Ако това се случи, означава че пантите са повредени.

Наблюдавайте екрана при отварянето и затварянето му. Ако той премигва по време на това движение, означава че има някакъв проблем или е бил отремонтирван.

12. Проверете батерията и зарядното

Вземете зарядното на лаптопа и го включете. Изчакайте да видите дали батерията се зарежда. След това измъкнете захранването от лаптопа и вижте дали той продължава да работи. Ако лаптопа спре внезапно след махането на зарядното, това означава че батерията не може да задържа никакъв заряд. Ако не Ви се налага да ползвате лаптопа в движение и харесвате неговата цена и параметри, можете да го купите. Отсъствието на живот на батерията не пречи на лаптопа да се използва, ако той стои постоянно включен в електрическата мрежа.

13. Свържете се с Wi-Fi

Опитайте се да се свържете в Интернет чрез Wi-Fi на лаптопа. Вижте дали ще успеете и наблюдавайте силата на сигнала.

14. Загряване на лаптопа

Въпреки че всички лаптопи произвеждат много топлина и загряват, проверете дали този, който ще купувате не прегрява повече от обикновено. Това може да разберете след определен период от време, в който лаптопа работи. Вентилатора на лаптопа обикновено „обдухва” шумно, когато той загрее. След няколко секунди до минута, предвид че температурата спада, вентилатора остава отново безшумен. Ако обдухването продължава повече от обичайното, означава че лаптопа прегрява и по-добре не го купувайте.

15. Клавиатура

Пуснете Notebook в Windows и се опитайте да натиснете всички бутони на клавиатурата, един по един, за да разберете дали всички от тях работят.

[button style=“btn-default btn-lg“ type=“link“ target=“true“ title=“Списък на Лаптопи Втора употреба“ link=“https://cpudevices.com/produkt-kategoriya/%d0%ba%d0%be%d0%bc%d0%bf%d1%8e%d1%82%d1%80%d0%b8-%d0%b2%d1%82%d0%be%d1%80%d0%b0-%d1%83%d0%bf%d0%be%d1%82%d1%80%d0%b5%d0%b1%d0%b0/“ linkrel=““]

Преинсталирайте лаптопа след закупуване

Когато закупите лаптоп втора употреба, задължително форматирайте дисковете и инсталирайте на чисто операционната система. Така ще си спестите главоболия, ако лаптопа е заразен с вируси и други проблеми, свързани с неправилното му конфигуриране и използване.

3 КОМЕНТАРИ

  1. […] Ако не можете да изберете компютър от списъка ни и сте решили да си закупите лаптоп втора употреба, запознайте се с нашето Ръководство за закупуване на лаптоп втора употреба. […]

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете Вашия коментар
Моля, въведете Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.