Как да разберем какъв шрифт е използван на даден уебсайт?

0
4145
прегледа
какъв шрифт е използван

Ежедневно пред погледа ни се показват стотици шрифтове, докато сърфираме в Интернет. Понякога може да срещнем такъв, който искаме да използваме в нашия уебсайт. В такъв случай трябва да разберем какъв шрифт е използван в уеб страницата.

Използване на приставка за Chrome

Едно просто разширение (приставка) за Google Chrome ще Ви улесни, за да разберете името на шрифта.

За целта изпълнете следващите стъпки:

  1. Инсталирайте безплатното разширение WhatFont за Chrome
  2. Отворете уебстраницата, която съдържа шрифта, който искате да проверите
  3. Кликнете върху иконата WhatFont в горния десен ъгъл на лентата на задачите на Chrome. Приставката ще започне да сканира шрифтовете, за да Ви предостави информация за шрифтовете на страницата
  4. Просто поставете показалеца на мишката върху шрифта, който Ви интересува, за да видите неговото име. За да получите повече информация за шрифта, кликнете върху текста
  5. Ще се отвори прозорец с пълни подробности за шрифта. Информацията включва стила, размера, цвета и извадка на азбуката в този шрифт. Кликнете върху квадратчето за цвят, за да промените стойността на цвета.
  6. За да спрете сканирането на шрифтовете, трябва просто да кликнете отново върху иконата на разширението WhatFont

След като разберете какъв шрифт е използван в страницата, можете да го изтеглите за да го внедрите във Вашия сайт. В Интернет има много сайтове, които предлагат безплатни шрифтове. Добра отправна точка са сайтовете DaFont и Font Squirrel.

Уверете се, че когато изтегляте шрифтове, няма да се натъкнете на сайт със злонамерено съдържание. Повечето шрифтове са с разширение .OTF или .TTF. В никакъв случай не отваряйте шрифтове, които са с разширение .EXE! Има голяма вероятност да се заразите с вируси.

Използване на възможностите на браузера, за да разберете името на шрифта

Друга възможност, която използват по-напредналите уеб дизайнери е инструмента на Chrome или Mozilla да инспектират отделните елементи на страницата. За целта натиснете десен бутон върху текста, чийто шрифт харесвате и натиснете „Inspect” в Chrome или „Inspect element” в Mozilla. Ще се отвори прозорец, в който ще можете да виждате свойствата на отделните html тагове. Търсете свойството “font-family”, откъдето ще разберете името на шрифта.

Това не е особено елегантен начин да разберете името и свойствата на шрифта, но е най-използвания сред уеб дизайнерите.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете Вашия коментар
Моля, въведете Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.