6 неща, които трябва да проверите, преди да закупите мобилен телефон втора употреба

2
2775
прегледа
телефон втора употреба

Ако обмисляте да закупите мобилен телефон втора употреба, трябва да бъдете сигурни, че инвестицията си заслужава. Вярно е, че ако нямате голям бюджет, закупуването на телефон втора употреба е решение. По този начин ще избегнете надутите цени, на които се продават телефоните от висок клас, особено ако те са последно поколение. Закупуването на използван телефон обаче, крие рискове. Възможно е той да има скрит дефект, да е краден или просто да го закупите на прекалено висока цена.

За да избегнете тези рискове, ще Ви насочим към 6 правила, които трябва да спазвате при закупуване на телефон втора употреба.

1. Външен вид

Освен че трябва да огледате телефона за видими удари и драскотини, външния вид може да Ви покаже, дали телефона е бил под влияние на вода. Проникването на вода в телефона е много вредно. Дори той още да функционира, натрупването на ръжда по електроника води до намаляване на живота й.

Отворете задния капак и проверете стикера на батерията за признаци на промяна на цвета. Ако цветът на стикера има петна с жълто-оранжеви оттенъци, то телефона е намокрян. Ако собственикът е сменил батерията, проверете всички останали стикери за признаци на ръжда. Също така проверете всички портове и метални конектори (конектора за зареждане, жака за слушалки и др.) за признаци за промяна на цвета. Всяко обезцветяване на металните части е признак за намокряне на телефона.

Ако по телефона има вдлъбнатини, означава че той е удрян или изпускан. Дори и корпусът да е здрав, механичните въздействия върху телефона оказват влияние на вътрешните компоненти, като ги правят ненадеждни.

Проверете дисплея и обектива на камерата за драскотини.

2. Технически характеристики

Купете използван телефон със спецификация, която отговаря на Вашите нужди. Разберете с колко ядра е процесора. Научете колко мегапиксела е Вашата камера. Опитайте се да разберете колко дълго държи батерията на телефона. Пуснете „тежко” приложение (например игра), за да разберете общата му производителност.

Всичко това можете да разберете, като потърсите модела онлайн и прочетете параметрите от уеб страницата на производителя.

Пуснете телефона и плъзнете пръст по екрана, за да разберете дали работи тъч-скрийна. Натиснете различни места от повърхността на екрана, за да проверите дали функционира.

Внимавайте за fake-телефона, които имитират напълно външния вид на известни марки, но са играчки за подрастващите. Напоследък тези измами са се увеличили, особено при онлайн сделките.

3. Не купувайте откраднат телефон

Уверете се, че не купувате откраднато устройство. Би било жалко да закупите такъв телефон, след което властите да почукат на вратата Ви. Този проблем е много сериозен от години. Стотици смартфони са откраднати и след това се изпращат в други държави, където се продават на нищо неподозиращите клиенти. Купуването на такъв телефон подхранва ръста на тези престъпления. Производителите на телефони в света все още не са създали глобална база данни за откраднати телефони.

Попитайте продавача за IMEI, ESN или MEID и потърсете различни онлайн ресурси, където да проверите дали телефона е обявен за откраднат. Потърсете в Google с фразата „IMEI check” или “ESN check” и ще намерите няколко подобни сайта. Сервизите, които откупуват телефони втора употреба, използват подобни платени сайтове, за да разберат дали телефона не е откраднат.

4. Проверете дали телефонът е отключен

Отключените телефони предлагат по-голяма гъвкавост при избор на мобилен оператор. Въпреки това се уверете какво купувате. Ако цената си заслужава, не е грешно да закупите заключен телефон, който по-късно да отключите за всички оператори. Имайте предвид, че отключените мобилни телефони обикновено са по-скъпи.

5. Откъде да купим телефон втора употреба?

По възможност винаги купувайте телефон втора употреба от магазин за телефони. Това ще Ви осигури няколко предимства:

  • Знаете местонахождението на продавача
  • Рискът от закупуване на краден телефон е минимален
  • Обикновено телефоните втора употреба се продават с някаква гаранция в магазините за телефони, дори и срока й да е по-малък от закупуването на нов
  • В повечето случаи, телефоните в магазините са преминали през сервизно обслужване
  • Магазините пазят реномето си и винаги можете да разчитате на сервизно обслужване по-късно, често на по-ниски цени, когато сте закупили телефон от офиса им
  • В офиса на магазина за телефони ще получите по-компетентна информация, относно необходимите параметри на Вашия телефон

6. Още правила при закупуване на телефон втора употреба

  • Избягвайте да купувате използван телефон по Интернет
  • Ако все пак изберете телефона си онлайн, платете чрез наложен платеж при доставката му, с възможност да проверите стоката
  • Ако Ви се наложи да плащате онлайн, изберете PayPal, за да се възползвате от защитата на Google PayPal за покупки
  • Проверявайте цената на избрания телефон в Интернет. В противен случай рискувате да закупите използван телефон на цената на нов. Когато проучвате цената на телефона в Интернет, старайте се да намерите абсолютно същия модел. Иначе може да се откажете от добра сделка , само защото сте проверили цената на грешния телефон.

Споделете опита си при закупуване на телефон втора употреба с нас! Какво проверявате, преди да извършите покупката?

2 КОМЕНТАРИ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете Вашия коментар
Моля, въведете Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.