Ръководство за купувача: Каква е разликата между Chromebook и останалите лаптопи

0
2372
прегледа
Chromebook и останалите

Последно време все повече потребители не изпитват необходимост да притежават компютри. Повечето използват смартфоните си или таблети, за да сърфират из мрежата, да играят любимите си игри или гледат видео. За тези, които имат същите нужди, Chromebook е чудесен избор, тъй като предоставя по-голям екран за тези основни дейности. Освен това Chromebook е на много по-достъпна цена в сравнение с обикновен лаптоп. Неговата батерия издържа много повече, лек е и удобен за носене.

Какво точно е Chromebook и с какво се различава от традиционните лаптопи?

Как се различава Chromebook от другите лаптопи?

Може би сте се питали каква операционна система да изберете, когато купувате лаптоп – macOS или Windows. От 2011 г. Chromebook предлага трета възможност. Chromebook не работи с Windows или macOS, а използва Chrome OS.

Какво е Chrome OS? Най-общо казано това е еквивалент на браузъра Chrome, който може би използвате на персоналния си компютър. Това означава, че всичко което можете да направите на Chrome на Windows, можете да го направите и на Chromebook. Всички останали програми, които използвате извън браузъра на Windows или macOS не могат да работят на Chrome OS. За тях трябва да търсите еквивалентни уеб или мобилни приложения.

Chrome OS е основно браузър, но някои екстри го правят повече от браузър. Една от тях е, че притежавате десктоп среда, подобна на Windows, която можете да използвате офлайн. Има повече от 200 уеб приложения, които можете да използвате офлайн на Chrome OS, а някои Chromebook могат да стартират и приложения за Android.

Ако все още сте объркани, ето някои ситуации, при които Chromebook не е подходящ:

  • Chromebook не е подходящ за игри. Със сигурност има много уеб игри за Chromebook, особено ако може да поддържа приложенията на Android. Но ако искате да играете високоинтерактивни игри като за PC, Chromebook не е за Вас.
  • Chromebook не е за дизайнери. Освен ако не сте писател, с Chromebook няма да имате възможност да редактирате 3D обекти, да създавате графични проекти, електронни схеми или да използвате каквито и да било специфични професионални програми, като Photoshop, Corel Draw, Autocad и т.н. Не това е идеята за съществуването на Chromebook.
  • Chromebook не са мощни. За цена под 500 лв., не можете да използвате Chromebook да отворите 100 браузъра или да изисквате да изпълнява интензивни задачи и тежки приложения. Ако обаче имате скромни нужди и използвате основни дейности, това е Вашия компютър. Разбира се, съществуват и по-мощни модели, но при тях се губи основната идея за ниска себестойност на компютъра.

Трябва ли да си купя Chromebook?

Ако повечето Ви дейности са свързани с Facebook, слушане на музика, гледане на видео в YouTube, Chromebook ще Ви бъде от полза на цени, далеч по-ниски от лаптопите под Windows и macOS.

Ако искате да играете известните игри за PC, да създавате графични проекти или да използвате други програми за Windows или macOS, определено Chromebook не е Вашия компютър.

Ако вече сте решили, ето списък на Chromebook, където ще намерите качество на добри цени.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете Вашия коментар
Моля, въведете Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.