Ръководство за избор на телевизор за Вашия дом

0
3749
прегледа
избор на телевизор

Детското усещане, което се изпитва пред стената от телевизори в магазина е завладяващо. Чувството, че ще занесем в дома един от тях е неописуемо. Бързо отрезняваме обаче, когато осъзнаем, че не знаем как да направим най-добрия избор на телевизор. Това ръководство ще Ви помогне да направите информиран избор. Ще Ви запознаем с някои правила, като Ви запознаем с основните параметри на телевизорите.

Прегледайте нашите предложения за Най-добри телевизори през 2020 година.

Основни параметри при избор на телевизор

  • Размер
  • Резолюция
  • Технологии OLED, AMOLED, LED или LCD
  • Технология Smart
  • 3D технология
  • Плосък или извит екран

Размер на телевизора

Размерите на телевизорите се измерва в инчове, което често се обозначава със знака “. Това е разстоянието от единия ъгъл на телевизора до срещуположния ъгъл (диагонал).

1 инч = 2,54 см. Например, един 32“ телевизор ще има разстояние на диагонала (от единия ъгъл до срещуположния ъгъл) в размер на 81,28 см.

Размерът на телевизора е от съществено значение, за да изживявате пълноценно времето, прекарано в гледане на телевизия. Размерът изцяло зависи от Вашия бюджет и най-вече от размера на стаята, където ще инсталирате телевизора. Колкото по-голям екран изберете, толкова по-скъп ще бъде телевизорът. Ако изберете по-малък екран, няма да имате добра видимост, ако гледате телевизия отдалеч. Обратното също не е за препоръчване. Ако вземете по-скъп телевизор с голям екран, а гледате отблизо, освен че ще платите повече, има вероятност да виждате пикселите на телевизора – „зърнеста картина“.

Различните експерти препоръчват различни размери на екрана, според разстоянието на гледане. Общо взето обаче, може да се изведе следната формула:

Размерът на телевизора = разстоянието на гледане (в инчове) / 2

Да предположим, че ще гледаме телевизора в нашия хол от 3 метра разстояние. По горните формули определяме, че 3 м = 300 см, а 300 см / 2.54 = 118 инча. По формулата определяме, че подходящия размер на телевизора е 118 / 2 = 59 и тъй като няма такъв стандарт, определяме 60-инчов екран на телевизора.

Някои експерти са на мнение, че горната формула е валидна за телевизори с резолюция Full HD. Същите твърдят, че при по-висока резолюция 4K Ultra High Definition (UHD), можем да си позволим да гледаме телевизия от по-близо, без да забелязваме пикселите. Според тях, за да определим размера на екрана, трябва да разделим разстоянието, от което ще гледаме телевизора на 1 или 1,5 или

Размерът на телевизора = разстоянието на гледане (в инчове) / 1,5

За да не се занимавате с изчисления, ето таблица с готови изчислени размери на екрана, според разделителната способност на телевизора и разстоянието, от което ще го гледаме.

Размер в инчовеРазстояние за
телевизори 4K UHD
Разстояние за
телевизори Full HD
(1080p)
40“ (Списък)1,5 метра2 метра
42“ ( Списък )1,6 метра2,1 метра
48“ ( Списък )1,8 метра2,4 метра
50“ (Списък )1,9 метра2,5 метра
54“ ( Списък )2 метра2,7 метра
60“ ( Списък )2,3 метра3 метра
65“ ( Списък )2,5 метра3,3 метра
72“ ( Списък )2,7 метра3,6 метра

Вече знаете как да направите своя избор на телевизор според размера на екрана, но това не е всичко.

Разделителна способност (резолюция) на телевизора.

Разделителната способност или резолюцията е броят точки (пиксели), наредени в един ред с дължина 1 инч. Измерва се в dots или px (пиксели). Разделителната способност определя колко реалистична и качествена ще бъде картината. Според разделителната способност са се сформирали няколко стандарта, от които по-известните са:

ИмеБрой пиксели
по хоризонтала
Брой пиксели
по вертикала
Източници,
поддържащи
резолюцията
Стандартна720480DVD,
стандартните телевизионни канали
HD (High definition)
HD Ready
1280720Някои HD телевизионни канали
Full HD
FHD
19201080Конзолите за игри,
Blu-Ray
4k
Ultra HD
UHD
384021604k конзоли за игри,
Blu-Ray

Както вече споменахме, резолюцията е от особено значение за качеството на изображението. Телевизорите с по-висока разделителна способност, естествено са по-скъпи. Ако няма да играете игри на Конзола за игри или да гледате филми от Blu-Ray, е излишно да търсите 4k резолюция непременно. Това е така, защото телевизионните канали се предават на Стандартна разделителна способност и много малко от тях се предават на HD. Ако нямате източник, който да предава висококачествено изображение 4k на телевизора Ви, е безсмислено да харчите пари за това. Разбира се, повечето нови телевизори, които се продават над 40“, така или иначе са с 4k резолюция.

Напоследък на пазара се предлагат и телевизори с 8k (8k UHD) резолюция, което позволява качество на изображението 7680 x 4320 px или 4 пъти по-добро от 4k и 16 пъти по-добро качество от Full HD. Качеството при 8k резолюцията е толкова добро, че пикселите не се забелязват от човешкото око дори от 50 см. разстояние при 52-инчов екран.

OLED, AMOLED, LED или LCD технология

Обикновено при избор на телевизор се спираме до определяне на размера и разделителната способност. Възможно е да сме преднамерени и към любимата марка на телевизора. Опитният потребител обаче, ще надникне зад тези параметри и ще отчете наличието на някои съвременни технологии, които ще останат скрити за обикновения купувач. Тук ще хвърлим бегъл поглед върху технологията, която се използва за засветяване на екрана на телевизорите. Ще разгледаме разликата при технологиите OLED, AMOLED и LED.

OLED

Технологията OLED (Organic Light Emitting Diode) представлява органично съединение, което под напрежение създава светлина. Всеки пиксел в OLED технологията се засветява отделно. Поради тази причина телевизорите с тази технология създават прекрасен образ, с реалистични цветове и нива на черното.

AMOLED

Технологията AMOLED (Active Matrix Organic Light Emitting Diode) създава цветовете по абсолютно същия начин като OLED. Разликата в двете технологии е в активната матрица при AMOLED. Активната матрица при AMOLED представлява вид TFT (Thin Film Transister) матричен панел, който зарежда отделните пиксели. Тези TFT матрични панели, с помощта на кондензатори, имат способността да съхраняват енергия. Това им позволява да изпълняват две функции. Освен че засветяват отделните пиксели, активния матричен панел съхранява енергия, което прави AMOLED технологията много използвана за устройства с батерии (мобилни телефони, лаптопи и др.). При OLED технологията TFT панела е пасивен и служи единствено за засветяване на пикселите.

LED и LCD

Технологията LED е съвсем различна от OLED и AMOLED. LED технологията е на същия принцип като LCD (Liquid Crystal Display). При LED и LCD се използват дисплеи с течен кристал. И при двете се използват два слоя поляризирано стъкло. Течният кристал се използва да блокира или пропуска светлината от отделен източник на светлина, който се намира зад матрицата или в ъглите му. Разликата между LED и LCD е в източника на светлина. При LCD се използват флуоресцентни лампи за източника на светлина, които се поставят задължително зад екрана. При LED дисплеите източника на светлина са светодиоди, които могат да се поставят както зад екрана, така и отстрани. LED технологията е по-добра от LCD и предоставя възможности за по-тънки екрани, по-добра енергийна ефективност и по-добър контраст на картината.

В последно време се появиха и още по-усъвършенствани технологии, като например Super AMOLED и QLED, но няма да ги разглеждаме, тъй като те са подобрени варианти на вече разгледаните. Super AMOLED е подобрена версия на разгледаната AMOLED технология, а QLED на LED.

Какво е SMART телевизор?

SMART телевизорите се различават от обикновените телевизори единствено с възможността да използват Интернет. Това позволява на потребителите да слушат музика и гледат видео в Интернет, да разглеждат снимки, да отварят уеб сайтове, да инсталират приложения на телевизора от хранилище в Интернет, както и да свързват телевизора с домашната мрежа и други устройства. SMART телевизорите могат да използват някои услуги в Интернет, като Netflix, YouTube, Spotify, Amazon и др.

Повечето съвременни телевизори имат вградена Smart технология. При избор на телевизор не правете икономия за такъв, който не е Smart.

3D технология

3D телевизорите използват технология, при която образът придобива дълбочина и обем. Този ефект се постига като се излъчват два аналогични образа, отделно за лявото и дясното око. С помощта на специални очила двата образа се обединяват, като се постига триизмерен образ. През 2009 г. и 2010 г. се достигна пикът в закупуването на 3D телевизори. Поради ред причини тази технология не се утвърди и не се наложи устойчиво. Към момента са единици моделите, в които технологията е внедрена. Няма да бъде компромис ако изберете телевизор без 3D.

Плосък или извит екран?

Това е още една технология, която може да откажете за Вашия телевизор. Извитите екрани на телевизорите се появиха с обещанието, че ще дават по-реалистично изображение, ще предлагат по-голям ъгъл на гледане, по наситени цветове и гледането ще бъде по-въздействащо. Всъщност, все повече потребители се убеждават, че освен по-скъпи, телевизорите с извит екран имат повече недостатъци, отколкото ползи.

Надяваме се, че с тази публикация обогатихте познанията си и ще Ви помогне да вземете информирано решение при избор на телевизор. Ако имате други предложения или съвети, молим да ги споделите с нас в коментар!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете Вашия коментар
Моля, въведете Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.