Негативно SEO – Можем ли да убием конкуренцията с Negative SEO или Black SEO?

0
626
прегледа
негативно SEO

Призоваваме Ви, никога да не практикувате Негативно SEO (Negative SEO или Black SEO)! Това е не само неморален акт, но може да се приеме и като деяние, преследвано от закона! Освен всичко това, все още е спорно за неговото въздействие върху конкурентни сайтове. Може да се окаже, че приемате сериозен риск, а единственото което ще направите, е да облагодетелствате някоя агенция, която фактически ще извърши работата.

Какво е Негативно SEO или Negative SEO (Black SEO)?

Алгоритъмът на Google постоянно се усъвършенства. На всичко отгоре, начинът по който той решава коя страница заслужава по-висока позиция при търсенe, се пази в дълбока тайна и е познат на няколко души от екипа на Google. Класирането в първите страници в търсачката на Google е от съществено значение за всеки бизнес в Интернет. С течение на времето, някои от факторите, които влияят на класирането при търсене са известни. От Google са лаконични като казват „Пишете качествено съдържание, полезно за потребителите”. Донякъде това е самата истина, но има техники, които допълнително ще повишат доверието на Google към Вашия сайт. Всяка техника, която оказва благоприятно влияние, за по-добро позициониране на Вашия сайт при търсене е SEO (Search Engine Optimization) или Оптимизация за търсачките при търсене.

Точно обратното на SEO е Негативно SEO или Negative SEO. Целта е да се прилага към конкурентни сайтове, за да загубят доверието на Google и да изпаднат от класирането. Може да намерите стотици агенции и физически лица (напр. във fiverr.com), които предлагат подобна техника. Съветваме Ви никога да не употребявате техните услуги!

Общо взето, техниката се състои в изграждането на стотици и хиляди лоши (токсични) връзки, към сайта на конкурента. По  този начин се предполага, че алгоритмите на Google ще накажат сайта, като има по-голям шанс за Вашия.

Резултати от използване на Негативно SEO

Както говори самото име, не можем да очакваме нищо положително от нещо негативно. За да се постигне търсеният ефект, трябва да изградим хиляди лоши връзки от нискокачествени сайтове към конкурентния сайт. Това струва много пари, без никаква гаранция. Ако конкурентния сайт има добър авторитет и изграден качествен линк билдинг, е възможно да не му повлияят лошите връзки. За такъв сайт трябва да похарчите цяло състояние за десетки хиляди лоши връзки, за да достигнете точката, в която ще се постигне ефекта. Ако сайтът на конкуренцията е нов, лошите връзки може дори да му помогнат в началото, според някои специалисти. Дори и да постигнете някакъв ефект, той ще е краткосрочен. С инструментите на Google за уеб мастъри (Google Search Console), собственикът на атакувания сайт лесно може да пренебрегне лошите връзки и да укаже на Google да ги игнорира.

Вместо да харчите огромни средства за нелегални действия, които може да доведат до проблеми със закона, можете да инвестирате тези средства за собствения си сайт. По-добре е да плащате за качествено съдържание и реклама, отколкото да облагодетелствате агенции със съмнителна репутация.

Въпреки всичко, има реални истории, при които в следствие на негативно SEO са нанесени сериозни щети. Компанията SiteCare разказва цялата история за това, как е бил атакуван техният сайт. В коментарите под статията има доста коментари на атакувани потребители. Въпреки, че статията е отпреди 10 години и като се има предвид, че алгоритъмът на Google е още по-усъвършенстван към момента, можете да погледнете и анализа на moz.com.

Как да се предпазим от Негативно SEO?

Въпреки, че алгоритъмът на Google постоянно се усъвършенства, той все пак може да бъде манипулиран. Ако към Вас е насочено успешна атака с негативно SEO, то Google няма да върне позициите Ви автоматично. Цялата работа ще трябва да свършите Вие и бавно да си възвърнете полагащото Ви се място.

  1. На първо място трябва да извършвате периодичен анализ на Вашия сайт. Ако забележите спад в трафика или входящи връзки от нискокачествени сайтове, това може да белег, че срещу Вас е използвана атака. За целта може да използвате инструменти като ahrefs или semrush. Използвайки тези или други инструменти, ще разберете обема на връзките към сайта Ви и дали те са от нерелевантни сайтове.
  2. Използвайте инструмента на Google за отказване на нежеланите връзки. Внимавайте да не откажете силни връзки от качествени сайтове, тъй като отказа е постоянен! За да откажете нежеланите връзки към сайта Ви, следвайте ръководството на Google.
  3. Започнете да пишете и публикувате качествено съдържание, което Google да индексира и да върне доверието към сайта Ви.

Още източници на информация

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете Вашия коментар
Моля, въведете Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.