4 разлики между Workstation и настолните компютри (Desktop)?

0
955
прегледа
workstation

Често понятията Workstation (Работна станция) и настолен компютър (Desktop) се използват, без да се отчита разликата между тях. Това объркване се получава заради сходния външен вид. За разлика от лаптопите, основната периферия (клавиатура, монитор, мишка) на настолните компютри и Workstation, не е интегрирана в един корпус. Винаги когато видим компютър, свързан отделно с монитор, казваме че това е настолен (Desktop) компютър. Това обаче, не винаги е така.

Основните разлики между Workstation и настолен компютър (Desktop)

Хардуер

Работните станции (Workstation) използват компоненти от по-висок клас (дънни платки, графични карти, памети и др.). Често те се наричат „компоненти за работни станции“. Например, серията на NVIDIA Quadro се използва за Workstation, за разликата от масово използваните за настолни компютри и лаптопи Nvidia GeForce.

Цена

Поради по-високият клас компоненти, които се използват в Workstation, цената им е доста по-висока от настолните компютри. Това е от съществено значение, ако трябва да решите какво да изберете.

Производителност

Самото име на Workstation подсказва, че те са създадени за професионални дейности, които изискват по-висока производителност и надеждност. Със сигурност можете да сглобите настолна компютърна конфигурация, която да догони производителността на работните станции. По-принцип обаче, работните станции са с по-висока производителност.

Надеждност

Ако производителността е достижима за настолните компютри (Desktop) и могат да достигнат тази на работните станции, то надеждността е основното предимство на Workstation. Както отбелязахме, работните станции са създадени за професионални дейности. Компонентите в тях са силно запасени. Основните елементи в електронните платки (кондензатори, резистори и т.н.) са с по-висок клас, за да се предотвратят грешки и проблеми при ежедневно натоварване.

Workstation притежават и други характеристики, свързани с надеждността. Използването на памети ECC RAM например, позволява коригирането на грешките в паметта на хардуерно ниво. Работните станции са снабдени с множество входове и изходи, което предоставя възможност за специфични функционалности.

Какво да избера – Workstation или Desktop PC?

Това е въпрос, на който може да се отговори съвсем лесно. Отговорът се крие в дейностите, за които ще използвате компютъра. Ако Вашите нужди се свеждат до любителски дейности с CAD системи, тежки графични програми или игри от последно поколение, можете да конфигурирате настолен компютър, който ще се справи със задачите.

Ако се занимавате професионално с тези дейности и искате надеждност за Вашите данни и проекти, безпроблемното рендиране на триизмерни обекти и защитена работна среда, единствения Ви избор е Workstation. Във времето ще прецените, че по-високата цена си струва в началото.

Ако използвате Workstation, изразете мнение в коментар от модела на Вашия компютър и други насоки към потребителите!

Разгледайте нашето предложение за Най-добрите лаптопи през 2020 година!

Не забравяйте да харесате страницата ни във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете Вашия коментар
Моля, въведете Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.